Examenul de intrare în Poliție a aliniat la start 924 de candidați pe 80 de locuri și a mobilizat întreg județul. Aproape nu există părinte, soț, soție, frate, unchi, vecin, care să nu aibă pe cineva intrat în această încercare. Una care se dovedește un test greu încă din start: cozi peste tot, câteva sute de lei mai puțin în portofel și cel puțin două kilograme de ”țesut adipos” pierdute. Iar competiția propriu-zisă nici nu a început. Examenul se află încă în faza de depunere a dosarelor, care s-a prelungit, doar în ceea ce privește fișa medicală, până pe 22 aprilie. Organizatorii au fost surprinși, cel mai probabil, de numărul foarte mare de candidați. Iar dacă IPJ-urile s-au descurcat până la urmă, Neamțul chiar rezonabil, sistemul medical a fost pus la grea încercare de acest asediu, iar pe alocuri a cedat cu totul. Sistemul public și-a arătat din nou slăbiciunile materiale, de care au profitat din plin cei din sistemul privat. Unii complet profesionist, alții, asemenea unor hămesiți, majorându-și peste noapte tarifele de la cabinete.
* Sânge de candidat și ”mascați”
Traseul unui aspirant la un post de agent de poliție comunală a început la… coadă. Prima: la sediul IPJ Neamț, pentru înscriere. Personalul de la Serviciul Resurse Umane s-a organizat destul de eficient și s-a lucrat până la înregistrarea tuturor concurenților. De la IPJ, candidații au mutat coada la Centrul medical, unde s-au organizat singuri. Ca pe vremuri, la pașapoarte: s-au făcut liste în fiecare zi. Cine venea, se înscria și aștepta. Băieții – mai mult, fetele – mai puțin, alții – mai deloc.
Cei cu probleme de greutate (masă corporală peste 30) și înălțime (sub 1.65 m băieții, respectiv 1.60 m fetele) au plecat repede. Trierea nu s-a limitat, însă, la cântar și centimetru. Următorul set de măsurători a trimis și alți candidați acasă sau la investigații suplimentare. Mulți au descoperit că suferă de afecțiuni circulatorii sau ale coloanei. Aproape nicio șansă pentru ei să mai revină la Centrul medical, unde s-a lucrat inclusiv sâmbătă și duminică, iar marți, cu trei zile înainte de expirarea termenului de depunere a dosarelor, încă se mai deschideau fișe. Foarte puține, este adevărat. Grosul concurenților era deja cu documentele în lucru. Dar până să ajungă la acest stadiu…
Majoritatea s-a instalat la ușile laboratoarelor și medicilor încă de acum o săptămână. Sânge de concurenți, plămâni, ochi, urechi, membre, dinți și măsele, toți și toate investigate în amănunt și contra cost. Sângele și urina: între 110 și 180 lei. O ecografie: 50-70 lei. Gastro-duodenal: 50-70 lei. Ochi și urechi: între 40 și 80 lei. Electrocardiogramă: 30-40 lei, iar, dacă nu este cardiolog în cabinetul respectiv, altă taxă pentru parafa specialistului. Spirometrul: de la 10 lei, în Policlinica Spitalului Județean, la 100 lei, în același loc, dar la cabinet privat. De la numeroasele solicitări, aparatul ambulatoriului și-a dat ultima suflare. Nici nu-i de mirare, la cât de ”bătrân” este. Dar s-a rezolvat cu unul de împrumut, în timp ce, pentru o audiogramă, de exemplu, concurenții au fost nevoiți să se împrăștie pe la clinicile private.
”Voi vă plângeți? Să vedeți cum este la Iași”, a povestit o candidată din județul vecin, nevoită să vină la Piatra Neamț pentru un rezultat medical. ”Vin mascații să-i despartă pe cei de la coadă. Se stă de dimineața, de la două, câte două-trei zile. Asta la cabinetul Poliției. La Spitalul militar, pentru că doar acolo ne facem analizele, o luăm de la capăt”.
În medie, dosarul medical al unui concurent din Neamț a costat cam 650 lei, fără taxele de deschidere și închidere a fișei medicale. Încă 50 lei, adică. Dar, s-au mai consolat candidații, cei care vor fi declarați admiși au șanse să își recupereze banii, pe bază de chitanțe. Asta s-a aflat, însă, doar la nivel de zvon, în timpul lungilor așteptări. Ba că examenul psihologic s-ar ține la Iași, ba la Bacău, iar testul sportiv și cel scris, la Câmpina. Nu se știe nici acum exact cum se va proceda, dar cert județele Neamț și Bacău s-au ”cuplat” la testul psihologic și, cel mai probabil, vor fi examinări în ambele locuri, cu specialiști din minister, iar probele sportive și testul scris se vor susține la o unitate de învățământ a MAI.
* Decanul de vârstă are 57 de ani
La cozile de până acum, cei care doresc să devină polițiști au format o adevărată comunitate. Din ea fac parte tineri și foarte tineri, iar mulți au studii superioare, urmate de masterat. Unii au serviciu, dar l-ar schimba pentru un salariu sigur și mai bun. Pentru alții, intrarea în Poliție ar însemna un start bun în viața profesională. Puțini dintre cei care au rezistat întregii etape medicale sunt în concurs din întâmplare. Sau pentru că meseria de polițist este o fiță. Au venit la înscriere jandarmi, dar și absolvenți de teologie care n-au ”prins” parohie. De altfel, Poliția Neamț are ”antecedente” în domeniu, încă de acum câțiva ani, când a angajat un preot la un post comunal din zona Roman. Acum sunt mai mulți doritori să schimbe veșmintele pe uniformă. În egală măsură, ingineri și absolvenți de studii juridice, care, cel puțin teoretic, au un avantaj, pentru că vor lucra cu legile și cu aplicarea lor. Oricum, nefiind limită de vârstă, la coadă s-au așezat și ”copii” de 18 ani, abia ieșiți de pe băncile liceului, și femei (cam 30% din numărul candidaților) și oameni trecuți de 40 de ani, decanul de vârstă fiind un bărbat de 57 de ani.
Și, în ciuda comentariilor de pe margine, cei implicați direct în procedurile de selecție cred că este cel mai riguros și onest concurs ”de la stat”. Nici măcar acei concurenți care au apărut ”de mână” cu cineva la înscrieri ori pe la ușile doctorilor nu au impresionat pe nimeni. În schimb, au fost votați de ceilalți ca fiind mai mult puturoși, decât ”piloși”, eventual din categoria celor care consideră că statul la coadă este sub demnitatea lor. Au fost deja eliminați din cursă copii de polițiști, care n-au îndeplinit condițiile de înălțime și greutate, aveau varice sau erau discromați. Până acum, cam 60-70 au picat doar la vizita medicală. Testul psihologic și probele sportive, care, pentru prima oară, nu sunt doar eliminatorii, ci contează și la nota finală, vor scoate din cursă alți concurenți. Noroc că e de unde! O asemenea avalanșă de cereri de înscriere n-a fost nici acum 10 ani, când s-au făcut ultima oară recrutări din sursă externă și erau aproape 400 de candidați pe 55 de locuri.
Chiar și în condițiile în care există peste 10 doritori pentru un singur post, comisarul șef Paul Tablan se teme că nu se vor ocupa toate locurile: ”Există posibilitatea ca, la un post comunal, unde s-au înscris doar 5, 4 să pice pe traseu și ultimul la testarea scrisă, dacă ia sub 7. Din punctul meu de vedere, este foarte bine că s-au înscris mulți și avem de unde alege, să rămână cei mai buni și să ne asigurăm personalul pe rural. Eu nu cred că este greu, dar cineva, care n-a mai făcut asta, poate avea dificultăți. Testul scris, de care se tem mulți, are 60 de întrebări, cu un singur răspuns corect, deci chiar dacă nu știi nimic și bifezi la întâmplare, tot poți să faci ceva. Cât despre ideea asta, că intră numai cei care au pile, am auzit și eu diverse comentarii, dar mi se pare complet nefondată. Am văzut exact cum stau lucrurile la concursul de trecere din corpul agenților în cel al ofițerilor. Membrii comisiei se întâlnesc la unitatea de învățământ a MAI, unde are loc testarea, cu 24 de ore înainte. Li se iau telefoanele, n-au acces la internet și nu au nicio posibilitate de a lua legătura cu cineva din exterior. Cât lucrează la subiecte, sunt filmați permanent și pleacă din centrul de examen după susținerea probei. Eu nu spun că e imposibil de fraudat un astfel de concurs, dar aștept explicații de la cei care susțin că este posibil. Cam ce pile ar trebui să aibă un candidat ca să obțină subiectele înainte de examen? Și nu e vorba doar despre examenul scris, ci și despre testul psihologic și despre probele sportive, care se dau doar cu specialiști din minister. Am auzit, de asemenea, comentarii în privința femeilor, dar deja nu mai cred că e vorba despre misoginism, ci despre discriminare. Județul Neamț este primul din țară care a avut un șef de post femeie, la Trifești, iar cam în toate structurile rurale avem femei. Își fac treaba la fel de bine ca bărbații și eu chiar cred în capacitatea lor și le susțin. Le doresc tuturor candidaților succes și sper că nu crede vreunul că se poate intra pe pile, pentru că o să spună, ca un celebru politician, «am înfrânt» în loc de «am învins»”.
Cristina MIRCEA