„Munca este brățară de aur” spune o vorbă din popor și „cel care nu muncește, nici să nu mănânce”, completează Scriptura. Prin definiție, munca îl înnobilează pe om, însă, pentru o bună parte din cei angajați, locul de muncă este cel care consumă o mare parte din zi, le pune sănătatea la încercare, iar în unele situații, așa cum ne-au explicat inspectorii de muncă, curmă vieți. În acest sens, județul Neamț nu face excepții. Și, indiferent de câte contravenții și legi sunt puse în aplicare pentru prevenirea accidentelor de muncă, anual, în Neamț, mor cel puțin 10 persoane. Annual, între 60 și 100 de persoane sunt implicate în accidente de muncă, iar aproximativ 90% din ele se lasă cu incapacitate temporară de muncă. În unele cazuri, se ajunge la invaliditate. În perioada 2011-2015, pentru 17 lucrători au fost emise decizii de încadrare într-un grad de invaliditate. Deși pare greu de crezut, statul are de câștigat de pe urma acestei statistici deloc agreabile, tocmai prin faptul că inspectorii ITM sancționează angajatorii care nu-și fac datoria atunci când vine vorba despre securitate și sănătate în muncă: anul trecut, numai în Neamț au fost aplicate amenzi însumând 64.000 de lei. Reprezentanții ITM Neamț au acceptat să scoată la lumină câteva din datele care ne arată partea sumbră a muncii. Au răspuns doar la câteva întrebări, pentru că, așa cum s-a invocat, legea nu le permite să dea detalii despre numele firmelor sancționate tocmai pentru că nu au respectat legea.
– Ce poate și ce face ITM pe linie de prevenție a accidentelor de muncă?
ITM efectuează următoarele activități: – autorizează funcționarea din punct de vedere al securitătii și sănătății în muncă (SSM) a unităților, altele decât cele care se înregistrează în Registrul Comerțului; – autorizează unitățile care desfășoară activități cu materii explozive pe raza județului Neamt; – control privind aplicarea legislației referitoare la SSM (de altfel, activitatea principală).
Controlul se face conform unui plan de acțiuni anual. Ca o alternativă la acțiunile de control, inspectorii ITM Neamț organizează întâlniri cu reprezentanții angajatorilor, angajaților, sindicatelor, asociațiilor patronale, asigură diseminarea unor informații privind SSM în cadrul unor seminarii, conferințe, alte asemenea, organizate în cadrul Săptămânii Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, sub egida Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, cu sediul la Bilbao, Spania, în luna octombrie a fiecărui an sau cu prilejul zilei de 28 Aprilie – Ziua comemorării victimelor accidentelor de muncă. Anul acesta, tema de bază se referă la protecția lucrătorilor tineri și a celor în vârstă, iar sloganul săptămânii europene este ”Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”.
Prevenirea, potrivit legislației actuale (Legea 319/2006), este obligația angajatorilor, care trebuie să ia măsuri organizatorice (examenul medical, psihologic, instruirea personalului, organizarea activității și a locului de muncă și propaganda în domeniul SSM), măsuri tehnice (aplicabile mai ales în faza de proiectare a echipamentelor de muncă sau a locurilor de muncă), măsuri de protecție colectivă și individuală.
- Măsurile de prevenție au și vreun ecou în piața muncii? Se reduce numărul accidentelor de muncă, ca urmare a măsurilor?
Cei mai mulți dintre angajatori sunt interesați de luarea măsurilor pentru îmbunătățirea stării securității și sănătății în muncă. Evoluția numărului de accidente de muncă înregistrat în județul Neamț, în ultimii 10 ani, se prezintă astfel:
– Ce are și ce nu are voie să facă public ITM legat de accidentele de muncă?
ITM este obligat să furnizeze din oficiu, prin comunicate de presă și rapoarte anuale de activitate, date privind accidentele de muncă – statistici privind evoluția acestora pe domenii din CAEN sau pe baza altor variabile – sau, la cerere, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. ITM Neamț nu are voie să furnizeze niciun fel de informații care privesc datele cu caracter personal în posesia cărora intră urmare cercetării accidentelor, cu excepția membrilor familiei, asiguratorului, organelor de cercetare penală și instanțelor de judecată.
– Câți angajatori/ angajați au dat în judecată, anul trecut și anul acesta, ITM Neamț pentru că nu au fost de acord cu furnizarea unor informații, în spațiul public, legate de accidentele de muncă în care au fost implicați?
Nu a fost cazul, deoarece ITM Neamț a respectat întocmai prevederile legale privind furnizarea de informații publice.
– Ce sancțiuni sunt contestate cel mai des de angajatori? De ce? Au câștig de cauză?
Sancțiunile contravenționale sunt contestate motivat de faptul că angajatorul consideră că nu se face vinovat de încălcarea dispozițiilor legale. Actualmente, toate cauzele ce au ca obiect contestații la sancțiunile contravenționale, aplicate în perioada 2015-2016, sunt în curs de soluționare.
* Cele mai riscante meserii din județul Neamț
– Care sunt cele mai frecvente cauze în accidentele de muncă?
Cele mai frecvente cauze care au determinat producerea accidentelor de muncă grave sunt împărțite în mai multe categorii. Vorbim despre cauze dependente de executant – circa 60% din totalul accidentelor (efectuarea necorespunzătoare de comenzi, manevre, poziționări, consolidări, fixări; neutilizare mijloacelor de protecție din dotare ș.a.) -, apoi avem cauzele dependente de mijloacele de producție (cădere de la cotele superioare, surpări de maluri în cazul unor săpături ș.a.). Alte cauze sunt cele dependente de sarcina de muncă (transmiterea unor sarcini de muncă necorespunzătoare pregătirii și competențelor profesionale ale lucrătorilor; tolerarea abaterilor de la disciplina tehnologică; admiterea desfășurării lucrului cu mijloace de producție necorespunzătoare).
Domeniile de activitate în care au fost înregistrate cele mai grave accidente de muncă sunt exploatare forestieră, tăierea și rindeluirea lemnului. 14 decese, 8 invalizi. Apoi, în domeniul construcții de clădiri, lucrări de geniu civil, lucrări de finisare, demolări – 7 decese, 5 invalizi – și, nu în ultimul rând, comerț cu amănuntul și cu ridicata – 11 decese.
În perioada 2011-2015, ITM Neamț a înregistrat 356 accidente de muncă. Dintre acestea, 58 s-au soldat cu decesul victimei și pentru 17 lucrători au fost emise decizii de încadrare într-un grad de invaliditate.
– Câți oameni s-au accidentat sau au murit, în ultimii doi ani, din cauza consumului de alcool?
În 2015, consumul de alcool a fost unul din factorii favorizanți ai producerii unui număr de 3 accidente, în care au decedat 3 lucrători. Tot anul trecut, a decedat un lucrător, căzând de la înălțime.
- Unde considerați că legislația ar trebui să suporte modificări sau să fie completată, astfel încât prevenția, pe linia accidentelor de muncă, să fie mai bine însușită și de angajați, și de angajatori?
La statutul inspectorului de muncă. Prin atribuțiile de protecție acordate inspectorilor de muncă, ar mări capacitatea de acțiune și eficiența acestora. Pe urmă, ar fi aplicarea sistemului ”bonus-malus”, respectiv plata contribuțiilor funcție de numărul de accidente înregistrate, care să conducă la stimularea financiară a angajatorilor care investesc în securitatea muncii, prin stabilirea unor contribuții inviduale mai mici.
– Care este cea mai mare sancțiune pe care un angajator o poate lua pentru nerespectarea securității în muncă?
Cea mai mare amendă prevăzută de lege pentru încălcarea unei dispoziții legale este de 10.000 lei. În cazul constatării mai multor abateri de aceeași natură, un inspector de muncă, potrivit regimului sancționator poate aplica amenzi a căror valoare maximă ajunge și la 20.000 lei. În anul 2015, la cercetarea accidentelor, inspectorii de muncă au aplicat 11 amenzi contravenționale, în cuantum de 64.000 lei. În acest an, până acum au fost aplicate 3 amenzi contraventionale, în cuantum de 19.000 lei.
– Sunt amenzile actuale suficient de „motivante” pentru angajator ca, odată sancționat, să-și remedieze neregulile?
De la caz la caz. Pentru majoritatea angajatorilor, amenzile actuale sunt suficient de mari încât să-i determine să ia măsurile legale în domeniu. Majoritatea angajatorilor duc la îndeplinire măsurile dispuse în procesele verbale de control și conștientizează că trebuie să respecte legislația în domeniul securității și sănătății în muncă, chiar dacă au fost sancționați cu „avertisment”. Unii angajatori, însă, nu duc la îndeplinire măsurile dispuse.
Răspunsurile au fost puse la dispoziție de echipa ITM Neamț și consemnate de
Marian TEODOROF
Un comentariu
Cea mai mare sanctiune este sistarea activitatii societatii