Deși interviul cu domnul Dan Manoliu, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, fusese antamat din timp și eram pregătit pentru el, intervievatul m-a luat prin surprindere începând brusc:
Dan Manoliu: Vreau să clarificăm o chestiune legată de alegerea președintelui Consiliului Județean. Au existat două discuții; și cu fostul prefect și cu Ministerul Administrației. Răspunsul clar este următorul: legea veche a aleșilor locali este abrogată, pentru că este în vigoare noua lege încă din anul trecut. Și în alte județe unde au mai fost probleme cu președinții consiliilor județene alegerile s-au făcut după legea nouă, cu alegerea președintelui din rândul consilierilor. Noi nu am aplicat aceeași procedură ca în cazul alegerii domnului Iacoban, din cauză că Prefectura a spus că legea este abrogată. În același timp, secretarul județului, care nu a contrasemnat hotărârea, consideră că actualul mandat trebuie să respecte legea veche, cu alegerea unui președinte interimar dintre vicepreședinți. Ei bine, nici cei de la Ministerul Administrației Publice nu au dat un răspuns cert, răspunsul lor a fost acesta: legea veche este abrogată, legea nouă este în vigoare din data de… Nu au specificat clar că noua lege, deși e în vigoare, se aplică doar după alegeri. De aceea e o nebuloasă și se merge ”pe ghicite”. Ceea ce este totuși sigur este faptul că alegerile nu au fost contestate de nimeni în contencios administrativ și au fost recunoscute de Prefectură.
– Există, totuși, temerea că, dacă se constată că nu s-a procedat corect, toate actele emise sub semnătura doamnei președinte să devină nule…
– Asta ar însemna o adevărată anarhie, ar însemna să tragi la răspundere o mulțime de oameni. În momentul de față, în foarte multe situații, mai ales pe fonduri europene și pe investiții, sunt avizate ca ”Bun de plată” de mine.
– Apropo de stabilitate, ați fost catalogat în presă ”eterna rezervă”. Vă deranjează?
- Acum, la ultimele alegeri, chiar dacă, la început, ca primă reacție – și era omenească – am avut o nemulțumire, ținând cont că sunt președintele Organizației PSD Roman și că mă așteaptă o campanie electorală și niște alegeri grele, cred că așa a fost cel mai bine pentru mine. În condițiile în care nu mi-au fost diminuate atribuțiile și delegările date de președintele Iacoban și în condițiile în care îmi împart timpul între Consiliul județean și Organizația PSD Roman și aproape nu-mi mai rămâne timp pentru familie…
– În legătură cu plățile de la Consiliul Județean, se mai perpetuează opinia că zona Roman primește mai puține alocări decât Piatra Neamț?
- Eu vă asigur că lucrurile au fost echilibrate în mandatul meu. Și, dacă vă uitați la investiții, dacă întrebați o serie de primari, vă vor confirma că au avut un sprijin. Inclusiv Romanul, unde s-au alocat fonduri pentru ambele artere ocolitoare – este rezultatul și unui lobby făcut de mine la minister, fiindcă am ținut să arăt romașcanilor că sunt romașcan. Nu mai vorbesc despre alocările de fonduri pentru spital… Am alocat bani pentru aparatul pentru radiologie. Este vina lor că nu s-au încadrat în contract, de două ori. Anul trecut s-au pierdut, anul acesta au ieșit din contract, dar jumătate din sumă s-a dat deja. Am alocat – și chiar suplimentat cu 2 milioane de lei – banii pentru bibliotecă. Iar acum 2 ani, am alocat bani pentru ștrandul municipal… Și vă garantez eu că, dacă nu era cineva din Roman – nu neapărat eu – la conducerea CJ, banii ăștia nu ajungeau aici. La începutul anului, am alocat toți banii pentru cofinanțarea pentru managementul deșeurilor, bani pe care trebuia să-i dea Romanul, aproape 1 milion de lei, și administrația locală nu s-a ținut de cuvânt, fiindcă, din banii respectivi, nu a ajuns niciun sfert din sumă înapoi…
– Cum vă puteți implica în cazul ambulanței SMURD de la Roman care e suspendată acum?
- Este tot o scăpare a administrației locale. Poate că, dacă, renunțând la orgolii sau la alte motive…, ar fi cerut și sprijinul nostru și sprijinul parlamentarilor, s-ar fi rezolvat. Eu am discutat personal cu Raed Arafat și am constatat că el cunoaștea destul de vag subiectul, nu știa că ambulanța respectivă nu deservește numai Romanul, ci populația din 26 de comune, peste 200.000 de oameni, că este necesară pe segmentul de drum european, că avem helioport… Deci, domnul Arafat a fost foarte surprins să afle toate astea. Acum, cei de la Spitalul din Roman spun că au adresat memorii… Vă spun, pe scurt, o experiență personală în legătură cu memoriile adresate ministerelor. Aveam planul de management al Parcului Național Ceahlău, care a stat 3 ani de zile la semnat! Fiindcă trebuia să treacă prin 8 ministere, Ministerul Mediului fiind ultimul care îl semna. Nu exagerez cu nimic, sunt 4 volume de memorii și adrese făcute de CJ pentru urgentarea semnării! Eram la un curs, la București, împreună cu prefectul de atunci și am reușit să ajungem la ministrul Mediului… A durat o săptămână până s-a scos o adresă, care zăcea pe la Ministerul Agriculturii și, în două luni, aveam planul semnat. În ministere sunt sute, poate mii de dosare care sunt purtate dintr-un loc în altul și, dacă nu ai oameni capabili, care să se ducă și să insiste, nu prea sunt șanse să se rezolve ceva. Numai prin hârtii nu se rezolvă.
– Cât va mai dura provizoratul de la Depozitul de deșeuri de la Girov?
- Nu am primit hotărârea instanței privind contestația depusă în urma licitației, deși noi o așteptam din septembrie anul trecut; s-a mutat dosarul – nu înțelegem de ce – de la Curtea de Apel la Tribunalul București și, deci, nu putem face nimic. Lucrurile sunt de durată, iar când spun asta mă gândesc la faptul că prezenta contestație se referă numai la partea tehnică. Abia după soluționarea acestei contestații se va analiza partea financiară, unde – din ce mi-au spus colegii – nici acele oferte financiare nu sunt conform caietului de sarcini! Deci, este posibilă o altă contestație și tot așa… Până atunci, depozitul de la Girov funcționează și primește gunoi, chiar nesortat, fiindcă în norme se admite un procent de 35-40% gunoi nesortat. Municipiul Roman, însă, nu duce gunoiul la Girov, pe motiv că nu e corect să-l ducă nesortat… Se preferă depozitarea la groapa intermediară. Iar eu declar public, ca să știe cetățeanul, că această goapă nu va putea fi închisă cu pământ, ca și cealaltă, pentru că este caz penal! Este clar prevăzut în contract, gunoiul va trebui scos din groapa asta și transportat la Cordun, pentru sortare… Ori, pentru asta, 2 milioane de lei va costa numai transportul… Acum, deci, gunoiul se compactează, ceea ce costă. Va trebui scos de acolo, dus la Cordun, sortat, compactat din nou… Va costa romașcanii mult mai mult decât dacă se ducea gunoiul la Girov încă din luna iunie a anului trecut, de când funcționează depozitul.
– Politic vorbind, cum stați?
- Avem candidatul pe care îl știe lumea deja, el a discutat cu foarte mulți cetățeni ”face to face” și crește în sondaje. La lista de consilieri, vor fi surprize, pentru că vor apărea nume noi, unele poate total necunoscute, dar, în afara faptului că vom îmbina tinerețea cu experiența, sunt oameni care merită să fie consilieri locali sau județeni. Presupun că romașcanii vor citi CV-urile candidaților noștri și vor aprecia corect dacă merită sau nu. Organizația din Roman acordă mare încredere tinerei generații și sper că vor fi cât mai mulți reprezentanți ai tinerei generații alături de noi.
Dan AILINCĂI