Problemele cu furnizarea apei potabile în cartierul Sarata și în zona Ursuleți sunt cauzate de aceeași bacterie buclucașă, Clostridium Perfringens, care a impus trecerea pe o singură sursă de apă, cea de la Vaduri, cel puțin asta reiese din raportul întocmit de Apa Serv în 27 aprilie.
„A trebuit ca o parte din debitul sursei subterane Vaduri să fie repompată prin Stația de pompe de la Uzina de Apă, în vederea ridicării presiunii pentru menținerea unor volume de apă în grupul de rezervoare R4 și R4’ și, implicit, R6 și R6’, la un nivel care să permită satisfacerea cerințelor de apă potabilă pentru utilizatorii din această secțiune de sistem. Absența anterioară a precipitațiilor a condus la o sărăcire a rezervelor de apă la sursa subterană Vaduri, manifestată prin scăderea generală a nivelului hidrostatic și, implicit, la apariția unor cantități însemnate de aer în apa furnizată din această sursă odată cu creșterea debitului prelevat”, este menționat în raportul Apa Serv.
Pungile de aer și opririle dese ale furnizării apei, cauzele problemelor din Sarata
Astfel, pungile de aer de pe rețea și sistările dese din cauza avariilor apărute la magistrală au afectat mai ales furnizarea apei în cartierul Sarata, prin fluctuații mari și dese ale presiunii apei. În momentul în care se crește presiunea pentru acest cartier, este afectată menținerea nivelului necesar de apă din rezervoarele mai sus menționate.
„În aceeași măsură a fost afectată și furnizarea apei în zona Ursuleți, unde nu există rețele de distribuție, iar dezvoltarea imobiliară din această zonă a determinat creșterea cerinței de debit ce a fost preluat și furnizat direct din magistralele de aducțiune”, se arată în același raport.
Până acum s-a mărit numărul verificărilor periodice ale rețelei din zonă, s-au curățat sitele de apometre și s-a încercat suplimentarea cu dispozitive care să elimine aerul din rețea, dar aceste măsuri nu au dus la îmbunătățirea situației din zonă.
Conform raportului Apa Serv, printre măsurile dispuse de echipa care a analizat problema din zona Sarata se numără: „instalarea unui dispozitiv automat de aerisire pe magistrala M1 DN600, după subtraversarea pârâului Valea Mică; urmărirea de către dispeceratul SCADA – cu caracter permanent – a realizării unui echilibru între debitul de apă din sursa Vaduri și repompat prin Stația de pompe de la Uzina de Apă și presiunile pe magistrale, la ieșirea din captarea Vaduri, astfel încât să se mențină o presiune optimă asigurării continuității în furnizarea apei în cartierul Sarata (…) identificarea punctelor din rețeaua de distribuție din cartier, care necesită instalarea suplimentară de dispozitive automate de aerisire și realizarea acestor lucrări acolo unde se impun”.
Soluțiile propuse de Apa Serv
Cea mai importantă măsură, care este benefică întregului oraș, nu numai cartierului Sarata, și despre care am scris AICI, o reprezintă reluarea furnizării apei din sursa de suprafață Bâtca. Pentru a se relua furnizarea din sursa Bâtca, aflăm din același raport al Apa Serv că: „s-a acționat în cadrul Uzinei de apă la completarea fluxului tehnologic existent cu instalații suplimentare de tratare, prin introducerea de noi reactivi de floculare și coagulare, respectiv MO-PAC și CETTA CLER, precum și modificarea punctului de introducere în circuit a clorului pentru dezinfecție suplimentară și începerea testelor de verificare a potabilizării apei din sursa de suprafață. Rezultatele testelor sunt pozitive, s-ar putea trece foarte curând la reluarea furnizării din această sursă. Se așteaptă în acest sens aprobarea organelor de inspecție sanitară din cadrul DSP Neamț”.
Andreea AMARIEI