Motto: ”Dar din dar se face (t)rai…”
La Consiliul Județean Neamț, scandalul agamanilor a izbucnit din momentul când și-au votat indemnizații nesimțite și au mărit numărul de membri în AGA, în așa fel încât să fie îndestulați toți cei care trebuiau recompensați. La Primăria Piatra Neamț, s-a acționat altfel, în sensul că s-au luat consilierii bucată cu bucată, societățile bucată cu bucată, s-a făcut o împărțire pe bază de merite și rapiditatea cu care se votează hotărârile de consiliu local și s-a făcut justa distribuție a posturilor. Municipiul are 6 societăți comerciale și în fiecare are reprezentanți AGA dintre consilieri: 7 pe fiecare firmă, mai puțin CMI Urban, unde au rămas doar șase. Este clar că nu s-a ținut cont de competențe, domeniul de activitate sau mărimea societății. Dovadă că la Parking, unde sunt 17 angajați cu tot cu director, avem 7 (șapte!) agamani plătiți (plus câțiva neplătiți) și 5 (cinci!) membri în Consiliul de Administrație. Aproape unul pentru fiecare angajat! Evident, nimeni nu s-a bulucit în vreo luare de poziție în acest sens, pentru că nu se poate strica liniștea atât de benefică tuturor în Consiliul Local.
* Indemnizație lunară de 500 de lei
Dacă agamanii consilieri județeni de la Apa Serv încasau sume substanțiale pentru participarea la fiecare ședință AGA, la societățile Pietrei ni se spune că indemnizația lunară este mai de bun-simț, nu cât un salariu decent pentru o lună de muncă. „Valoarea indemnizației fiecărui consilier membru AGA se acordă lunar, în valoare de 500 de lei, pentru o ședință și pentru mai mult de o ședință, potrivit prevederilor HCL nr. 291/16.09.2013 privind unele măsuri pentru exercitarea mandatului reprezentanților Consiliului Local în societățile comerciale la care municipiul este acționar sau asociat”, informează Primăria Piatra Neamț. Asta din septembrie 2013; înainte, suma era 1% din salariul directorului. 500 de lei rămâne o remunerație oarecum acceptabilă, mai ales în contrapondere cu ce ar fi putut să fie – există o HG care permite indemnizații de până la 25% „din indemnizația fixă lunară a directorilor generali, pentru o ședință și pentru mai mult de o ședință pe lună”. Și sunt salarii de director mai mari de 2.000 de lei.
* Parking: 17 angajați, 7 agamani de la Primărie și 5 membri CA
Conform datelor înscrise în Bugetul de venituri și cheltuieli al fiecărei societăți în parte, buget aprobat în ianuarie 2016 de consilierii locali, societatea Parking are un număr mediu de salariați egal cu 17, în timp ce ”suratele” ei municipale au, în medie, 49 de salariați. După cum spune directorul Laurențiu Dulamă, la Parking sunt 7 agamani și 5 membri în Consiliul de Administrație. La o societate cu 17 salariați, numărul celor din conducere este aproape egal.
În prezent, cei șapte agamani ai Parking sunt city-managerul Bogdan Pușcașu și consilierii locali Ghiocel Tonco, Luminița Vîrlan, Aurelia Simionică, Victor Marghidan, Monica Anton și Silvia Baidan. Care, însă, nu se văd prea des la firmă: „La societatea Parking, avem cel mult trei ședințe AGA anual”, a declarat Laurențiu Dulamă.
Potrivit celor mai recente declarații de avere publicate pe site-ul Primăriei Piatra Neamț, 2014 pare să fi fost un an de excepție, pentru că au fost șase ședințe. Cel puțin așa rezultă din declarațiile consilierilor Victor Marghidan, Constantin Teodorescu și Luminița Vîrlan, care au declarat câte 2.112 lei primiți pentru prestația de la Parking.
* Cum s-au făcut economii cu agamanii de la Urban și Perla Invest
Perla Invest și CMI Urban sunt două din firmele municipale cărora le-a venit rândul la insolvență. În acest punct, teoretic, agamanii nu se mai bucură de indemnizație ca înainte, lucru explicat de secretarul Florin Fecic: „La AGA, indemnizația se acordă pe ședință și numai dacă se aprobă hotărâri în acea ședință. În procedura de insolvență, doar dacă sunt convocați de administratorul judiciar, membrii AGA se întrunesc și iau și hotărâri, primesc indemnizații. În general, în procedura insolvenței, activitatea AGA este foarte mult redusă, pentru că activitatea este gestionată de administratorul judiciar și nu prea mai au ce să hotărască, dar membrii reprezintă în continuare acționarul și, teoretic, se pot întruni, mai ales în condițiile în care se ajunge la aprobarea unui plan de reorganizare, care implică, pe durata reorganizării, aprobarea bugetului, a execuției financiare la final de an, care se aprobă prin hotărâre AGA. Este posibil ca, atât cât durează procedura insolvenței, să se întâlnească doar o dată sau de două ori pe an și doar pentru acele ședințe vor primi indemnizație”.
Același lucru îl afirmă și Lucian Morozan, administratorul special desemnat pentru Perla Invest: „Consiliul de Administrație a fost desființat de drept, însă membrii AGA se întrunesc în continuare, atunci când este nevoie, fiind reprezentanții acționarului. Este adevărat că Adunarea Creditorilor are rol hotărâtor, dar și AGA trebuie să aprobe în continuare bilanțul, de exemplu. Abia în momentul când o societate intră în faliment, Doamne ferește, Adunării Generale a Acționarilor i se ia dreptul de administrare al societății”.
* Pic cu pic se face râu, strop cu strop se face mare
Deși mai rezonabile ca la Consiliul Județean Neamț, indemnizațiile consilierilor locali agamani pe la firmele municipiului sunt o cărămidă trainică la veniturile anuale ale titularilor de mandat. Dacă se adaugă și indemnizația de consilier local, veniturile sunt chiar frumușele și, în treacăt fie spus, prea puțin coroborate cu munca prestată. Că doar nu dau la lopată… Și nici cu asumarea răspunderii nu merg până la extenuare.
Pentru anul fiscal 2014, de exemplu, în topul celor mai multe încasări, pe loc fruntaș îl regăsim pe Neculai Timaru (PSD), care a luat fix 6.688 de lei de la Perla Invest, Locativ Serv și Publiserv, unde a fost onor agaman. E urmat îndeaproape de actualul viceprimar Vasile Popescu, care, pentru 2014, a declarat 6.500 de lei total indemnizații primite, de la Perla Invest și Locativ Serv. Luminița Vîrlan, ca membru AGA la Parking și Perla Invest, a încasat, conform declarației de avere, 6.336 lei, fiind urmată de Constantin Teodorescu, cu 5.984 lei, primiți de la Parking și Salubritas.
Nici Ana Monda nu se poate plânge – 5.390 lei, de la Publiserv și Locativserv, în timp ce Victor Marghidan a încasat, de la Parking și Salubritas, 4.576 lei. Între 2.100 și 2.984 de lei, din indemnizații, au căpătat consilierii Gheorghe Dumitreasa, Viorel Strungariu, Silvia Baidan, Ion Cazacu și Adrian Grigoraș; în schimb, Monica Anton a luat doar 1.408 lei, iar Ghiocel Tonco 462 de lei.
Vasile Ouatu și Iulius Trapiel au făcut suma indemnizațiilor încasate, și de agaman, și de consilier local, rezultând 11.988 lei și, respectiv, 7.961 lei.
Printre cei care nu au declarat veniturile din indemnizații pentru anul fiscal 2014 se numără consilierii locali Gheorghe Deaconu, Ecaterina Iliesi și Ana Ioniță.
* Agamanii municipiului, la zi:
Viorel Strungariu: Urban și Salubritas
Vasile Ouatu: Urban și Perla Invest
Maria Gagea: Urban
Iulius Trapiel: Urban și Perla Invest
Ecaterina Iliesi: Urban, Publiserv și Locativ Serv
Silvia Baidan: Urban, Locativ Serv și Parking
Ana Ioniță: Locativ Serv
Ana Monda: Publiserv și Locativ Serv
Adrian Grigoraș: Publiserv și Perla Invest
Ion Cazacu: Publiserv, Perla Invest și Locativ Serv
Gheorghe Deaconu: Publiserv, Salubritas și Perla Invest
Constantin Teodorescu: Publiserv și Locativ Serv
Neculai Timaru: Publiserv și Perla Invest
Aurelia Simionică: Salubritas și Parking
Monica Anton: Salubritas și Parking
Victor Marghidan: Salubritas și Parking
Ghiocel Tonco: Salubritas și Parking
Gheorghe Dumitreasa: Salubritas și Locativ Serv
Luminița Vîrlan: Perla Invest și Parking
Bogdan Pușcașu, city manager: Parking
Andreea AMARIEI
Un comentariu
Iata lipitorile taxelor si impozitelor locale, si nu pot fi nesimtite, au o mare atractie la bani degeaba deci ceva tot simt.