Motto: „Moliftele cuprind exorcizarea demonului nu numai din om, ci și din locuri și ținuturi. Cred că Moliftele ar trebui completate și nu limitate, cu noi formule actualizate la problemele noi, cum ar fi: să scoată demonii din politică, din masonerie, mișcări oculte, de prin unele bănci jefuitoare, precum și din alte ideologii drăcești actuale, din secte sau din bisericile ecumeniste, din unii teologi închipuiți și apostați, din guverne și administrații…” – Pr. prof Mihai Valica
Arhimandritul Cleopa Ilie s-a născut în comuna Sulița, județul Botoșani, la 10 aprilie, anul 1912. Părinții săi, Alexandru și Ana Ilie, au fost un exemplu viu de trăire creștină, fiind iubitori de Dumnezeu, de biserică și de copii. Nu lipseau niciodată de la sfintele slujbe, făceau milostenie, se rugau mult împreună cu copiii.
Casa lor era ca o biserică, așa cum povestea și Părintele Cleopa: ”Aveam o cameră toată numai cu icoane. Un fel de paraclis. Acolo ne rugam. Chiar și la miezul nopții, ne sculam și făceam rugăciuni”.
Nu se auzea între ei de înjurături, beție, desfrâu, judecăți pentru avere și avorturi, ci viața de zi cu zi curgea lin, ca o apă dulce de izvor. Așa era moștenirea din moși-strămoși a tradiției creștine din partea locului.
Zona în care a venit pe lume părintele Cleopa este una binecuvântată de Dumnezeu. Aici s-au născut mai mulți slujitori de Hristos. Amintim de acei sfinți care sunt cunoscuți oamenilor: Sfântul Ioan cel Nou de la Neamț (1913-1960), Ieroschimonahul Paisie Olaru, duhovnicul Părintelui Cleopa.
* Dăruirea Maicii Domnului a copilului Constantin
În primele două luni după naștere, pruncul Constantin – viitorul Părinte Cleopa – era tot timpul bolnav. De la o vreme, nu mai mânca aproape nimic și plângea zi și noapte. Neștiind ce să mai facă, mama lui Constantin, Ana, a fost sfătuită de bătrânele din sat să ducă pruncul bolnav la vestitul duhovnic Conon Gavrilescu, de la Schitul Cozancea. Acesta era un mare exorcist și vindeca mulți bolnavi, cu ajutorul rugăciunilor la Mântuitorul Iisus Hristos. Ajungând la chilia duhovnicului Conon, mama părintelui și-a spus durerea. A cerut sfat pentru ca boala să înceteze.
Părintele Conon, Înainte văzător, a sfătuit-o să-l dăruiască pe Constantin (Cleopa) Sfintei Fecioare Maria. ”Iată cum”, a zis el. ”Ia o lumânare și un prosop, așează pruncul înaintea icoanei Maicii Domnului din biserică și zi așa: «Maica Domnului, îți dăruiesc ție copilul acesta, care este bolnav! Fă ce știi tu cu el!»”
Atunci, mama pruncului s-a închinat cu lacrimi la icoana Maicii Domnului, făcând trei metanii, și l-a trecut de trei ori pe sub sfânta icoană. De atunci, pruncul Constantin s-a făcut sănătos. Aceasta a fost o adevărată minune a Maicii Domnului, iar din momentul acela Constantin nu a mai fost bolnav de moarte toată viața sa.
Se recomandă tuturor mamelor să-și dăruiască pruncii Sfintei Treimi încă din primele lor clipe de viață. Aceasta se face cu o rugăciune puternică a mamei, la Sfânta Treime, pentru ca nou-născutul să devină un bun slujitor de Hristos, un iubitor de neam, țară și de strămoși.
* Educația Hristică a copiilor din familia Ilie
Orice creștin are datoria să-și educe copiii în așa fel încât aceștia să devină buni slujitori de Dumnezeu, buni slujitori ai națiunii române. Educația spirituală, împletită cu cea religioasă, de la vârste fragede, transformă omul-animal în Om Hristic. Acesta este capabil să-L Iubească și să-L manifeste pe Mântuitorul Iisus Hristos cu toată ființa sa. În acest fel, Omul Hristic devine un Canal al binecuvântărilor Sfântului Duh, pentru el însuși și pentru cei din jurul său.
Părintele Cleopa își amintea: ”Dimineața, când să plecăm la școală, mama ne zicea să mâncăm ceva sau să luăm în traistă. Dar tata zicea: «Nu! Lăsa-i, babă hăi, că n-or să moară!» Iar când veneam de la școală, luam Sfânta Anaforă și apoi mâncam. Frații mei, mai cu seama fratele Mihai, nu mâncau nimic până nu terminau Psaltirea de citit. Până nu ne rugam un ceas, nu ne dădea de mâncare, nimic. Chiar dacă nu era în post, zicea: «Nu se mănâncă acum. Când vii de la școală, la amiază. Nu ești porc, să mănânci de dimineața»”.
În acest fel se disciplinează trupul și se oțelesc spiritele pentru luptele cu demonii, interiori și exteriori.
* Despre post
«Dacă citim „Viețile Sfinților”, vom descoperi că fiecare Sfânt Părinte, în lupta cu ispitele a practicat postul și rugăciunea în mod diferit. Fiecăruia, cum i-a descoperit Dumnezeu. Efectul rugăciunii și a postului, impactul lor în lupta cu ispitele și încercările în mijlocul cărora se aflau, a fost măsura de apreciere pentru fiecare situație în parte.
Consider că felul și forma postului și a rugăciunii depind de forma și felul încercărilor, depind de soiul și puterea diavolului care ne aduce necazul și împotriva căruia trebuie să luptăm, dacă vrem să ne eliberăm din muncirea lui».