În ultima perioadă, probabil din dorința de a atrage atenția opiniei publice de la probleme stringente la ordinea zilei, a fost reîncălzită ciorba listelor cu lojele masonice din România, cu numele conducătorilor lor județeni, au apărut filmări de la ritualuri masonice și s-au făcut tot felul de legături privind influența ocultă a acestei organizații, în tot ceea ce înseamnă decizii majore în conducerea țării.
Dincolo, însă, de manipulare, apartenența la această organizație, mai mult sau mai puțin ocultă, ori la ”puii” ei ar putea deveni un pașaport spre funcții publice, spre cele administrative, spre afaceri profitabile sau, pur și simplu, spre fructul dorit de foarte mulți – accesul la putere. Și nu vorbim aici despre acei membri care intră cu gânduri elevate, pentru că sunt destui și din aceștia.
O radiografie rapidă, pornită doar de la date publice, asupra a ceea ce înseamnă în Neamț masonerie sau rotarianism – sau ambele la un loc -, ne arată multe nume publice, care apar și pe listele celor două organizații. Unii dintre ei sunt politicieni, de mai mare sau mai mic succes, alții sunt oameni de afaceri care beneficiază de contracte legate de atribuțiile respectivilor politcieni. Este cert că nu se poate face abstracție de ei, nici de faptul că, probabil întâmplător, numele lor este legat de decizii importante pentru toți locuitorii județului.
* ”Șefii” masoni: Arsene, Mocanu, Moroșanu
Pe lista de largă circulație, apar trei nume, fiecare sonor la un moment dat în viața publică locală. Încă o dată, ca să fie clar: simpla regăsire pe o listă nu înseamnă că lucrurile stau chiar așa, dar, poate, o scurtă prezentare a activității fiecărui personaj, prin prisma unei posibile apartenențe la masonerie, este instructivă.
- Cristian Moroșanu a fost unul dintre oamenii implicați în marile privatizări ale județului, în calitate de șef local al Fondului Proprietății de Stat. A fost unul dintre fruntașii țărăniști în vremea Gabrielei Radu și a putut influența multe lucruri în acele timpuri. După aceea, a ajuns să se ocupe de urmările privatizărilor prost făcute și a ajuns lichidator judiciar. Este, indiscutabil, deținătorul unor secrete importante din județ și un om care, prin deciziile pe care le-a luat, a influențat mult starea actuală de lucruri. Este greu de spus cât a contribuit masoneria la ascensiunea sa, dar aspectul nu poate fi neglijat. Cristian Moroșanu nu este străin nici de clubul Rotary, unde a fost președinte un an de zile, alături de multe alte personaje cu care ne întâlnim zilnic în politica locală.
- Toader Mocanu nu a recunoscut vreodată apartenența sa la vreo lojă masonică. De loc din Târgu Neamț, a ajuns prefect al județului, a fost senator și unul dintre politicienii discreți ai județului. După ce nu a mai fost ales în Parlament, a preferat să se retragă la Târgu Neamț și să se ocupe de afaceri, în ciuda mai multor propuneri, unele dintre ele tentante, care i s-au făcut.
- Ionel Arsene, șeful organizației PSD Neamț, reprezintă un caz aparte. În momentul când s-a scris în presa locală că ar reprezenta loja ”Steaua Moldovei”, a negat apartenența la masonerie cu jumătate de gură, dar a negat: ”Nu sunt membru, nici maestru și nici purtător de cuvânt. Cineva a dat numărul meu de telefon și adresa de mail. Și eu pot să vă dau adresa de mail și numărul ca persoană de contact… I-auzi, domnule, cât de mare cresc. Îmi dau ăștia funcții”, declara el pentru ”Monitorul de Neamț”.
Există persoane care jură că au fost de față la adunări ale respectivei loje, dar nimeni nu-și asumă – de teamă, spun cei în cauză – o declarație. Mai ales că, prin posibila apartenentă la masonerie a deputatului din zona Târgu Neamț, s-ar putea explica anumite lucruri. Faptul că a supraviețuit unor scandaluri – uriașe pentru un politician de provincie (inclusiv mult comentatul scandal al falimentării firmei sale) -, că a primit sprijin în continuare și aparent nederanjata lui ascensiune ar fi tot bazate pe ajutor ocult.
Un lucru este, însă, sigur: Ionel Arsene a fost membru de vază al Clubului Rotary din Neamț, un fel de antecameră sau „pui” mai mic al masoneriei, deși întotdeauna s-au invocat simple întâmplări coincidențe în momentul când rotarieni era, ulterior, găsiți/ primiți în masonerie. Ionel Arsene a fost președintele clubului în perioada 2009-2010, își dădea o adresă din Târgu Neamț și, cu modestie, își declara ca pasiune principală schiatul. Dar despre clubul Rotary de la Piatra Neamț vom vorbi mai multe în continuare.
* Rotary, aripa PSD
În acest moment, putem spune că actuali și foști membri Rotary Neamț conduc județul, prin poziția pe care o au în organizațiile de partid sau funcțiile administrative. Indiscutabil, la acest capitol, cel mai bine plasați sunt cei din PSD.
Pentru a înțelege mai bine ce influență pot avea niște oameni, obișnuiți să se întâlnească săptămânal, să discute și să vină fiecare cu oportunități, într-un fel de sindicat neofical, cu ritualuri specifice, vă prezentăm o mică schemă.
- Ionel Arsene, președinte PSD Neamț. Nu avem prea multe lucruri de comentat, doar că, în acest moment, și-a văzut visul cu ochii, adică scaunul de președinte al Consiliului Județean Neamț. Nu-l ocupă încă direct, locul este ținut cald de Emilia Arcan, bine strunită de fostul coleg din Rotary Neamț, Dan Vasile Constantin.
- Vlad Marcoci, deputat acum PSD, fost prefect PD, cel mai tânăr din țară, fost președinte al Consiliului Județean Neamț PNL, fost ocupant al unor funcții și bune, și centrale. A fost sprijinit fățiș de Ionel Arsene în ultima sa candidatură ca deputat, deși antecedentele nu-l recomandau să ocupe poziția respectivă. Ne referim aici strict la meritele de partid, nu la calitatea lui Marcoci de politician. Este considerat unul dintre reprezentanții de frunte ai masoneriei din județ.
- Dan Vasile Constantin, fost prefect (câteva zile), fost președinte al Consiliului Județean Neamț (declarat incompatibil), șeful impus al agamanilor de la râvnita societate Apa Serv SA Neamț, șeful Consiliului de Administrație de la Spitalul Județean de Urgență Neamț, fost administrator special la Locato SA Piatra Neamț, societate a Primăriei (de unde i s-a mai tras o incompatibilitate), aflat într-o relație asumată cu Cristina Păvăluță, șefa DGASPC Neamț, instituție cu un buget uriaș pentru județul Neamț, omul despre care se spune că a fost și este protejat de instituții mai mult sau mai puțin oculte. A fost sprijinit să ajungă prefect, deși a participat la un concurs trucat, a fost, apoi, sprijinit să devină liderul consilierilor PSD și să ocupe funcții importante.
- Florin Cucu, om de afaceri din Târgu Neamț, cu o firmă apreciată. După acapararea puterii în județ, Florin Cucu ajunge – evident, printr-un proces de selecție – în Consiliul de Administrație de la Apa Serv, unde, în momentul când i se cere, își depune demisia. Cine i-a cerut demisia? AGA condusă de Dan Vasile Constantin. Singurul membru al Consiliului de Administrație care a ținut cont de această cerință este rotarianul Florin Cucu. În paranteză fie spus, soția sa este reprezentantul Consiliului Local Târgu Neamț în Consiliul de Administrație de la SC Băile Oglinzi SA, o societate care este în stand by, pentru a folosi banii orașului Târgu Neamț într-o investiție deocamdată iluzorie.
- Vasile Nica, consilier județean PSD, este unul dintre cele mai influente personaje din Târgu Neamț, dar cu discreția care nu pare a-i caracteriza pe alți colegi de-ai săi. Este suficient să spunem că adresa poștală a uneia dintre lojele din Neamț este ”Vasile Nica, localitatea Dumbrava, comuna Timișești”, ceea ce ar putea duce ușor la concluzia că este unul dintre masonii importanți ai județului. Spre deosebire de alți pesediști, este un personaj care judecă de 6 ori înainte de a vorbi, dar, când o face, are păreri tranșante, de care par să țină cont inclusiv șefii de partid.
* Oana Bulai, un fel de Iorga feminin al PSD-ului nemțean
La întrunirea de la înființarea clubului Rotary din Roman, a apărut și omniprezenta Oana Bulai. O persoană apropiată actualului președinte al PSD, fostul rotarian Ionel Arsene, care a promovat-o inclusiv în conferințe de presă importante. Ea este inițiatoarea clubului de la Roman, iar personalitățile politice importante care i s-au alăturat, întru confirmare, la inaugurare sunt, printre alții, Ionel Arsene (superiorul ierarhic pe linie politică) și senatorul PNL Eugen Țapu (fostul partener de USL și șeful campaniei electorale a partidului său, în lupta împotriva PSD).
În ciuda unui traseu politic sinuos, cu servicii oferite PDL-ului, acum, Oana Bulai pare a fi o stea în devenire la PSD. Numele ei este vehiculat ca înlocuitor sigur al lui Ioan Chelaru pe lista de la Senat, semn că, în Roman, există evoluție și dezvoltare personală.
A ajuns stăpână peste panourile de publicitate din mare parte a județului, deci și pe comunicarea în și dinspre PSD. Și-a asigurat o oarecare prioritate la banii din proiectele de tot felul ale Consilului Județean, unde lucrează pe mai multe firme, care se concurează una pe alta, în spiritul antreprenorial promovat de Rotary. Editează o revistă mondeno-politică, folosită tot mai mult în scop electoral, revistă care i-a adus titlul – onorant și în mod sigur meritat, într-o societate atât de ocultată – de ”Ziaristul anului în Neamț”. Desigur, recunoașterea a venit din partea unei prestigioase instituții culturale din Iași, care a găsit sprijin financiar la… Consiliul Județean Neamț.
* Alte piste cu iz masonic
La PNL, masoneria a fost și este la ea acasă. S-a vorbit în mod deschis despre importanța lui Marius Rogin în masonerie și despre faptul că acest lucru l-a ajutat și în cariera politică. Este cert că nici Eugen Țapu Nazare nu este străin de organizație, lucru care ar putea explica bătălia câștigată împotriva lui Ursărescu pentru șefia PNL Neamț, dar și coaliția pe care a fost nevoit să o accepte, cu Mugur Cozmanciuc la șefia PNL.
În acest moment, în afară de Țapu, în Neamț nu prea există unitate de raportare la nivelul masoneriei, ținând cont că, din clubul liberal, s-a desprins Andrei Ignat, și el un mason important în zonă, cu puternice legături la nivelul decizional, de ordin masonico-administrativ, la București.
De aici încolo, pot începe speculații, iar mintea zburdalnică a celor care aplică la teoria conspirației locale poate ajunge departe. La scenarii care, raportate la apartenența la un grup recunoscut pentru sprijinirea fraților, au un mare parfum de credibilitate. Faptul că Andrei Ignat are pe lângă el în lojă și oameni apropiați de Ionel Arsene, cu un pic de putere de influență într-un partid aliat și cu vot în Consiliul Județean, i-a făcut pe unii să fie aproape siguri că acesta este folosit în campanie pe post de iepuraș împotriva lui Dragoș Chitic. Iar la nevoie, dacă, prin absurd, Liviu Harbuz ar fi declarat incompatibil în procesul cu ANI, ar putea fi folosit ca o variantă sigură de înlocuire, un venerabil și onorabil candidat la Primăria Piatra Neamț. Numirea lui Țapu Nazare ca șef de campanie la PNL nu face decât să realimenteze zvonuri privind înțelegeri oculte pentru favorizarea lui Ionel Arsene în lupta lui pentru câștigarea Consiliului Județean Neamț. Așa cum aceste zvonuri au funcționat din plin când Elena Udrea, cu sprijinul tuturor partidelor și organizațiilor, a candidat la deputăție în Neamț.
Valentin BĂLĂNESCU
Pe site-ul clubului Rotary Piatra Neamț, aflăm care sunt cele 4 principii fundamentale ale activității membrilor: dezvoltarea cunoștințelor ca oportunități de servicii, standarde etice înalte în afaceri și profesii ca o oportunitate de a servi societății, aplicarea idealului de servicii în fiecare Rotarian, în afaceri și în viața din comunitate, plus, nu în ultimul rând, promovarea înțelegerii, bunăvoinței și păcii internaționale prin profesioniști uniți în idealul de servicii.
3 comentarii
Deci masoneria merge mână în mână cu mafia politică ? Acum îi înțeleg pe legionari atunci când publicau listele cu masoni.
Ca un fin ziarist ce sunteți, cum de ați uitat de masonul nr.1 al PNL Neamt Mugur Cozmanciuc? Asta in cazul in care nu știați. Ca sa vedeți ca combinațiile e la ele acasă.
Acum inteleg de ce il tin astia pe Viorel Stan in fruntea ISJ Neamt…… prea se mira toata lumea cum de asta a ajuns si inca mai ramane in fruntea unei institutii intr-un sistem (de invatamant) cu care nu are absolut nimic in comun????!!!!