Apropierea alegerilor locale naște tot felul de conflicte acolo unde nu te aștepți. Acest lucru s-a întâmplat la Țibucani, unde, pe nepusă masă, a apărut un proiect de hotărâre a Consiliului Local, care avea în vedere schimbarea din funcție a viceprimarului Petru Dorin Butnariu (candidatul PNL la funcția de primar), pentru că, în 2004, ar fi fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare! Dedesubturile unui asemenea demers sunt vizibile pentru oricine, dar, interesant lucru, printre cei mai vehemenți contestatari ai viceprimarului este chiar actualul și fostul său coleg de partid, profesorul Vasile Manole. Pentru că nimic nu este mai credibil decât materialul clientului, vă lăsăm să vă delectați cu povestea de alegeri de la Țibucani.
Proiectul de hotărâre pentru schimbarea viceprimarului a fost inițiat de patru consilieri locali, Gheorghe Niță, Neculai Moisă, Liviu-Ștefan Popovici și Costel Rusu, pentru o ședință extraordinară petrecută pe 22 martie. Procesul verbal al ședinței consemnează și luările de poziție, pornind de la secretarul comunei, jr. Coca Ambrosă, și până în momentul votului. Spumos:
«Doamna secretar: Domnule președinte, vă rog mai întâi, să-i dați cuvântul domnului viceprimar, pentru a ne explica situația din cazierul său judiciar. Și aceasta, cu atât mai mult cu cât trebuie să răspund la niște circulare/ adrese ale Instituției Prefectului – jud. Neamț, referitoare la incompatibilități/ interdicții și conflicte de interese privind aleșii locali, conform Legii 161/2003.
Domnul viceprimar, consilier local, Butnariu Petru-Dorin: Fapta săvârșită cu mine s-a întâmplat în anul 1994 și a fost legată de săvârșirea unei infracțiuni de neglijență în serviciu – fiind o magazie care nu avea o sursă de încălzire și din acest motiv au înghețat niște medicamente. Acest cazier a fost pus la dispoziție de milițianul Ciurea Petru.
Doamna secretar: Este mai mult decât neglijență în serviciu, este un concurs de infracțiuni, printre care și infracțiunea de deplapidare.
Domnul consilier local Acatrinei Sergiu: Întrucât situația prezentată momentan nu ar avea nici o justificare a fi discutată în consiliul local datorită faptului că sunt 22 de ani de la săvârșirea faptei. Acest consiler a fost votat de mai multe ori, fără a i se aduce atingere la faptul că nu ar avea dreptul să mai candideze la funcții publice și sunt de acord să-și continue mandatul.
Domnul consilier local, prof. Manole Vasile: Domnul Butnariu Petru-Dorin trebuia să aducă la cunoștința consiliului local faptul că a fost condamnat definitiv. Nici un funcționar public nu-și poate desfășura activitatea după o astfelș de condamnare. Aici vorbim despre o funcție de demnitate publică și este și mai grav. (…)
Domnul consilier local, Jr. Fănică Nistor: Infracțiunea de delapidare este destul de gravă și nu este ca infracțiunea de neglijență în serviciu».
Acestea fiind zise și consemnate, proiectul cu schimbarea vicelui a picat, cu 7 voturi împotrivă, numai 5 consilieri fiind pentru.
* Consemnări după vot, sau despre prietenii deveniți dușmani
Primul căruia i-am solicitat o declarație a fost vicele Butnariu: ”Am adus și depus cazierul la consiliul local, un cazier curat. Nu sunt probleme. Atunci a fost o neglijență în serviciu. Acțiunea de acum este încă o încercare de a se schimba majoritatea în consiliul local. Nu pot să o înțeleg decât ca o acțiune elctorală, s-a văzut că stau foarte bine în sondaje și au acționat în consecință”. La întrebarea de ce fostul său coleg de partid, la România Mare, a fost atât de vehement, viceprimarul de la Țibucani a declarat că ”așa se întâmplă lucrurile în politică, cei mai buni prieteni îți devin cei mai mari dușmani”! ”Dânsul susține un alt candidat la primărie din partea PNL, de aceea cred că a procedat așa”.
Dl. Fănică Nistor și-a menținut declarația din timpul ședinței și a evitat alte comentarii. A insistat chiar să nu fie amintit în material.
Vasile Manole a declarat, la rândul său, că: ”Atât eu, cât și colegii mei nu putem accepta un condamnat penal la conducerea primăriei. Am aflat cu stupoare că este condamnat penal de prin anul 2005. Am fost coleg cu dânsul la PRM, iar acum a trecut la PNL și vrea să candideze la funcția de primar. Nu pot să fiu de acord cu așa ceva! Un primar sau un viceprimar este un demnitar public, nu un simplu funcționar public. Vă pot spune și altceva: toți candidații la funcția de primar la comuna Țibucani sunt condamnați penal”.
Cea mai spumoasă declarație a venit de la secretarul comunei, doamna Coca Ambrosă:
”În 2005, când era în vigoare legea 300 parcă, din 2000, privind înființările de PF și AF, toate procedurile se derulau prin primării. Noi instrumentam, cap-coadă, de la rezervarea denumirii până la plata taxelor pe care o viram apoi Registrului Comerțului. Era un șir întreg de proceduri și știu că atunci au venit foarte mulți din comună, să-și facă PF sau AF, au venit în bloc. Eu le ceream și caziere, și certificate de studii. El a dat atunci o declarație, a completat formularele, a adus și diploma de studii, dar cazierul l-a adus mult mai târziu. Pentru o scurtă perioadă, noi am externalizat arhivarea și am dat și dosarele de atunci, la legat. A fost o întâmplare. Nu știu ce mi-a venit de m-am uitat și am văzut că dl. Butnariu avea cazier, fusese condamnat. Neavând sentința, eu nu știu dacă i s-a aplicat și lui pedeapsa complementară, cu interzicerea dreptului de a fi ales. Așa că am pus fireasca întrebare, mai ales că am și trei circulare de la Prefectură, la care trebuie să răspund și care sunt tocmai pe incompatibilități, interdicții și alte asemenea. La o parte din consilierii locali, mai știu, care a avut permisul suspendat, care s-a urcat băut la volan… Nu nu sunt specialist în Dreptul penal, dar m-am consultat cu specialiști și, mai ales că domnul Butnariu vrea să candideze, să fie primar, am zis că trebuie să se lămurească situația. Până la urmă, primarul este ordonator principal de credite! Ce facem cu banii comunei? Îi lăsăm pe mâna cuiva condamnat tocmai pentru delapidare? Am pus în discuția Consiliului Local, să știe colegii lui, că doar nu iau eu hotărârile. Probabil că între timp s-a reabilitat, că pe 28 martie mi-a adus un cazier alb, curat, scos pe 23 martie, imediat a doua zi după ședință. Așa zice aici: «S-a eliberat prezentul certificat de cazier pentru a-i servi la candidatură» După cum spuneam, mai sunt și alți consilieri cu probleme. Fănică Nistor a avut un accident la vânătoare când a omorât un om, care era tocmai văr de-al lui. Victor Cozma a avut dosar pentru infracțiuni rutiere, iar în mandatul 2008-2012 parcă i s-a făcut și percheziție domiciliară, pentru niște nereguli legate tot de vânătoare, de permisul port-armă. Dar eu cred că una e să ieși cu mașina și să lovești pe cineva care-ți sare-n față, că nu l-ai văzut, și alta alta e să fii condamnat definitiv pentru infracțiuni de serviciu. Cum să vă spun, mi-e și frică, mi-e jenă, pentru că, dacă a avut și pedeapsă complementară, trebuia să-i fi încetat mandatul de consilier local! Ar fi trebuit să iau eu măsuri. Mâine (miercuri, 30 martie – n.red.) merg la Prefectură, la instruire pe alegeri, și o să solicit clarificări. Am trimis mai multe adrese, în mai multe zări, ca să obțin un punct de vedere, să știu și eu ce fac.
Din punct de vedere moral, eu l-am susținut foarte mult pe domnul vice, dar mă simt dezamăgită. Acum patru ani, când era cu APEL, au vrut să ia PDL Țibucani și s-au dus pe linie de partid până la organizația județeană, la domnul Ștefan, și i-au zis că Fănică Nistor nu e bun. Păi, tu, când te știai cu musca pe căciulă, te duci și spui că ăla nu e bun, că are dosar pentru un accident la vânătoare, care nu e infracțiune legată de serviciu?! Cât tupeu trebuie să ai?! El a tot spus că infracțiunea a fost de neglijență în serviciu, că lucra în domeniul veterinar, la o farmacie parcă, și n-a urmărit frigiderele și au înghețat medicamentele. Și de aceea a fost neglijență în serviciu. Dar eu vă spun că acolo este un concurs de infracțiuni, că nu a fost numai neglijență în serviciu, ci și fals, delapidare… Și degeaba a spus el că s-a întâmplat în 1994, că sentința e dată în 2004”.
* În loc de concluzii
La Țibucani, ca peste tot în județ, în țară, a început campania electorală. Candidatului opoziției i se flutură în față o condamnare din 2004, care, în mod logic, trebuia cunoscută de cei din Primărie, de cei de la Biroul Electoral Județean și chiar mai sus (cum a fost acceptată candidatura, dacă nu era legală?). Fostul coleg și prieten al viceprimarului este cel mai vehement împotriva sa, chiar dacă acum sunt amândoi la PNL. Numai că prietenul îl vrea candidat pe dl. Ciurea, nu pe Butnariu. În felul acesta, se mai desfășoară un episod din lupta de guerilă împotriva PNL-ului la nivel județean, prin infiltrarea de oameni care acționează la momentul potrivit.
Dana OSTAHIE
Un comentariu
Pai Coca Ambrosa ar trebui sa si vada de (…) ei ca in urma cu ceva luni era in tabara cealalta.Ori e amenintata de mafioti ori e mituita sa sustina un doctor de 80 de ani la primaria Tibucani.Caziere au toti si toti sunt hoti ,o adunatura de LEPRE.