În acest moment, în Partidul Național Liberal, filiala Neamț, s-au cam ales apele. Disputa sterilă și puțin avantajoasă între vechiul PDL și vechiul PNL a fost tranșată printr-un compromis la care, cel puțin acum, pare să fi aderat toată lumea. Mugur Cozmanciuc a fost recunoscut ca șef ”de jure”, după ce el a acționat ca șef ”de facto” mult timp. Aflat într-o poziție ingrată, privit ca unul care vine din alt județ doar pentru a-și pregăti platforma pentru funcții viitoare la nivel național, atacat și din interiorul partidului și din afară de către cei de la PSD, Cozmanciuc și-a văzut de treabă și a încercat să-și consolideze poziția în județ. La stilul pragmatic, folosind pentru aceasta tot ce se putea folosi, în condiții de adversitate maximă. Iar în condițiile în care ceilalți lideri locali nu au avut reacții, a fost cam singura voce care a lansat semnale anti PSD, cu riscul de a fi și singura țintă pentru aceștia.
Din această postură, am realizat acest interviu cu cel care și-a asumat postura de cap de listă la candidaturile pentru Consiliul Județean Neamț.
– Cât de grea a fost integrarea în dumneavoastră în cadrul PNL Neamț?
- Cred că știți mai bine decât mine care era situația organizației PNL în momentul când am preluat-o. Era firesc să existe suspiciune, era firesc ca și eu să tatonez, o perioadă, lucrurile, să înțeleg realitățile, să văd pe cine mă pot baza și în ce măsură oamenii erau dornici să colaboreze pentru revitalizarea filialei. Cel mai greu a fost să netezim asperitățile. Unii credeau că din acest moment se poate redeschide calea spre un stil mai puțin agreat de mine, acela al bisericuțelor bazate pe interese mărunte. Am încercat să explic de la început că nu am venit să fiu doar pasager prin Neamț, să bifez o funcție de președinte de filială. Evident, nu am fost crezut de toată lumea, nici măcar atunci când m-am implicat în luarea unor decizii importante pe plan local. Ca să revin la întrebarea dvs., cred că m-am integrat atât cât trebuie în organizația PNL Neamț.
– Dovada ar fi faptul că ați ajuns cap de listă pentru Consiliul Județean?
- Putem să spunem și așa. Întotdeauna mi-am asumat lucruri și, pe cât a fost posibil, nu m-am rezumat la lucruri confortabile, ci am avut în vedere ținte importante. Unii o să spună că bătălia pentru Consiliul Județean, în Neamț, poate fi considerată pierdută dintr-un bun început. Eu spun, așa cum am spus și la prezidențiale, cum am spus la europarlamentare, că avem șansa noastră, că, dacă suntem uniți, putem contracara ceea ce unii numesc ”mașinăria de vot” a PSD. Este, într-adevăr, o provocare, să poți lupta contra unui partid care deține majoritatea primarilor din județ, dar, cum spuneam, avem și noi atuurile noastre.
– Care ar fi acestea?
- Nu vreau să vorbesc acum despre candidații din municipii, care pot face asta și singuri – și chiar o fac -, dar sunt convins că scorul obținut aici va constitui baza pentru victoria noastră la nivelul județului. Apoi, să știți că avem candidați foarte buni și care vor produce mari surprize în multe comune din județ. Pentru că oamenii s-au săturat de aceleași figuri, care fac aceleași promisiuni, s-au săturat de drumuri asfaltate doar înainte de alegeri și atunci în bătaie de joc, pentru ca, apoi, patru ani, ușile primăriei să fie deschise doar pentru clientelă. Noi venim cu oameni tineri în majoritatea comunelor, oameni entuziaști, care au înțeles esența doctrinei liberale, care au înțeles că, odată ajunși în funcție, ei trebuie să creeze cadrul pentru ca oamenii din localitățile respective să-și poată desfășura activitățile de orice tip într-un mediu prietenos, în care administrația locală să le fie sprijin și partener, nu obstacol. Cred că vremea pomenilor electorale a trecut și că, de data aceasta, vor veni la vot și cei care, de obicei, stăteau acasă, scârbiți de practicile politice. În ultima vreme, sunt tot mai mulți cei care au realizat că practicile politice ale unora nu înseamnă politică, nici în ansamblu, nici în particular. De aici, cred eu, că vine și dorința tot mai multora de a se implica activ în acest demers.
– Va fi o bătălie electorală care se va duce fără mănuși, fără menajamente. Sunteți pregătit pentru asta?
- Noi suntem pregătiți pentru PSD, deci, pot spune că suntem pregătiți pentru orice. Nu sunt adeptul atacurilor suburbane și nu voi permite să se întâmple acest lucru sub semnul PNL, indiferent de ce vor face contracandidații. Totuși, asta nu înseamnă că vom sta pasivi la lucruri care sunt făcute în detrimentul comunităților locale. Și ați văzut că, atunci când s-a încercat, prin intermediul fostului prefect, un atac la primarii Dragoș Chitic și Laurențiu Leoreanu, am reacționat, rapid, lucru care s-a văzut. Guvernul a sancționat derapajele fostului prefect și l-a schimbat. Am reacționat și în privința a ceea ce s-a numit criza apei de la Piatra Neamț și am cerut demisia doamnei Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean, pentru modul cum a acționat societatea Consiliului Județean, punând în pericol sănătatea a mii de oameni. I-am cerut atunci demisia, dar, în schimb, în spațiul public, a apărut un comunicat de la PSD. Am citit, zilele acestea, un material, chiar în Mesagerul de Neamț, și trebuie să recunosc că ar trebui ca cineva să analizeze cu foarte mare atenție hotărârea de Consiliu Județean prin care aceasta a fost numită președinte. Există un semn de întrebare foarte întemeiat, dacă luăm în calcul argumentele prezentate în articol. Revenind la întrebare, noi, Partidul Național Liberal, nu trebuie să facem mare lucru în județul Neamț, în lupta împotriva PSD. PSD are grijă singur să-și creeze probleme. Și mă gândesc aici doar la situația de la Spitalul județean.
– Întotdeauna, într-o luptă, iar în campaniile electorale cu atât mai mult, este nevoie de o echipă. Cum e echipa dvs.?
– Trebuie să recunosc, în momentul venirii mele în Neamț, nu mi-aș fi putut imagina cum va arăta echipa pentru acest moment. Era destul de greu de prefigurat, fiindcă, așa cum spuneam, lucrurile erau destul de incerte. Acum, pot să vă spun cu certitudine că echipa noastră, echipa PNL, este o îmbinare între experiența politică, a dlui Țapu, de exemplu, cea administrativă a dlui Leoreanu, primarul Romanului, a dlui Chitic de la Piatra Neamț, a dlui Drăgan de la Tașca – fiindcă tot au fost mulți care căutau fum unde nu era foc… Avem echipă puternică și la Târgu Neamț, cu domnul Traian Humulescu, domnii Boca, Aciocârlănoaie și Cozma. Organizația de femei liberale este, de asemenea, valoroasă și aș aminti doar câteva doamne – Ana Chelea de la Săvinești, Izabela Nedelcu de la Pângărați – și să nu uităm de oamenii devotați de la Piatra, precum domnul Obreja sau domnul Popescu, ori de la Roman – domnii Pelepco și Acatrinei. Toți aceștia, împreună cu entuziasmul tinerilor cu mare potențial care sunt în PNL Neamț, precum Florin Hopșa, Romel Bârjoveanu sau Marius Nechita și întreaga organizație de tineret, care abia așteaptă confruntarea electorală, poate chiar cu mai mult elan decât noi, cei trecuți prin atâtea bătălii politice, toți, repet, formăm o echipă. Echipa liberală.
– Și când vă prezentați public echipa sau echipele de consilieri?
- Acum, o să vă răspund printr-o altă întrebare: de ce ne-am grăbi? Să nu uităm, totuși, că alegerile locale sunt pe 5 iunie, iar campania electorală începe cu o lună de zile înainte. Eu sunt convins că perioada aceea va fi suficientă pentru ca PNL să-și promoveze echipa de consilieri, fie că vorbim de consiliile municipale, de cele orășenești, comunale și Consiliul Județean. Ceea ce a fost corect de făcut am făcut deja și mă refer aici la prezentarea candidaților pentru funcțiile de primar. Am avut lansarea oficială, în prezența liderilor de la București, iar evenimentul – pentru că a fost un eveniment – și-a atins scopul. În primul rând, cetățenii au putut afla care sunt candidații desemnați de Partidul Național Liberal, iar de aici fiecare va avea grijă să-și promoveze proiectele și intențiile în fața electoratului, atunci când va fi campanie. În al doilea rând, trebuie să recunosc, lansarea a avut și menirea de a-i mobiliza pe înșiși candidații, care cred eu că au prins mai mult curaj când au văzut că unitatea și echipa nu sunt doar cuvinte abstracte. A fost important pentru ei și pentru noi să îi avem alături pe cei de la București, în frunte cu doamna co-președinte Alina Gorghiu, cu domnul co-președinte Vasile Blaga, cu domnul Flutur… Este important ca mesaj și ca motivație. Din acest punct de vedere, cred că lansarea candidaților PNL a fost un succes. La aceasta vom adăuga experiența noastră – a fiecăruia în parte și a tuturor, împreună -, eforturile și munca – de la care nu ne-am dat în lături niciodată -, mai punem un pic de pricepere și eu spun că suntem pregătiți pentru alegeri. Și le vom câștiga, bineînțeles.
Dana OSTAHIE