Liniștitul oraș de pe malul Ozanei a intrat în fibrilație electorală. Pașnicii și altminteri placizii consilieri – care se pupau de mama focului acum patru ani, sub flamura USL, ca să dea jos PDL-ul lui Arnăutu -, acum au divorțat și se ceartă în cadru instituțional ca la ușa cortului, cu tot cu poalele puse-n cap. După ce au descoperit că, fără Arnăutu, nu prea au cum se bate cu Harpa, liberalii lui Humulescu și-au dat seama că trebuie să devină vizibili și altfel decât în frăția de contracte, învârteli și șmecherii cu administrația locală pe care acum o critică. Așa că au început să folosească electoral orice prilej, cu o perseverență demnă de urmărit. Ședința Consiliului Local Târgu Neamț de săptămâna trecută a avut loc în lipsa primarului Daniel Harpa și s-a transformat într-un fel circ electoral, la care au contribuit, cu brio, președintele de ședință, vicele Humulescu, care a asistat pasiv la acuzele aduse administrației din care face parte, și doi cetățeni, care au intervenit în dezbateri exact cu acuze la PSD, la unison cu consilierii PNL.
* Drumul Crucii, pretext de scandal electoral
Totul a început atunci când consilierul PSD Vasile Dron a venit cu propunerea ca, în ziua de Paște, să se organizeze un drum al Crucii, care să pornească de la Catedrala ”Adormirea Maicii Domnului” până la Cetatea Neamțului. Cu multă îngăduință din partea președintelui de ședință (oare de ce?), un cetățean s-a insinuat în discuție: „Domnule consilier, n-ar fi mai bine ca acest drum al crucii să pornească de la sediul PSD?” Dacă ar fi existat USL-ul, probabil că nimeni n-ar fi comentat nimic și toată lumea s-ar fi aliniat în marș, bârfind constructiv pe marginea fostului primar Arnăutu.
Același cetățean, Costel Iliescu, a cerut și primit cuvântul, la partea de ”Diverse”: „Locuiesc în orașul Târgu-Neamț, pe bdul Ștefan cel Mare, și nu am curent și nici canalizare; în schimb, plătesc impozite anticipat. Am buletin de oraș, dar am condiții de sat. Am o societate, dar am să o mut pe o tarla și nu mai plătesc impozite la primăria orașului. Dacă doriți să-l hirotonosim pe domnul Arsene e problema dvs. Dar mai întîi să facem locuri de muncă. Nu credeți?”
Declarația, incoerentă, dar făcută răspicat, merită ceva explicații. În primul rând, trebuie remarcat domeniul de activitate al distinsului cetățean – tăierea și rindeluirea lemnului -, semn că patronii din domeniu sunt atenți la ședințele consiliului local unde prestează Traian Humulescu, om din sistem. Firma sa, dacă ne raportăm la adresă, este deja pe tarla, în ”extravilan, lângă SMA”. Iar dacă nu are curent electric, trebuie admirat pentru cifra de afaceri de 35 de miliarde lei vechi în 2013 și de 27 miliarde în 2014, făcută doar pe bază de generatoare. Sau, poate, cu curent împrumutat. La capitolul impozite plătite anticipat, probabil pe firmă, potrivit datelor oficiale, la data scrierii articolului, domnia sa are de achitat 8.700 de lei.
Și, ca să respectăm adevărul istoric, în ceea ce privește canalizarea și curentul electric, vinovăția ar trebui împărțită de toată lumea, inclusiv fosta și actuala majoritate din Consiliul Local Târgu Neamț, care are un numitor comun: grupul consilierilor conduși de Traian Humulescu. Care au fost demni și când au colaborat cu Harpa, și când colaborează cu fostul PDL. Până la urmă, important este să ai majoritatea, restul vine de la sine. Mai puțin proiectele pentru comunitate.
* Electorale cu concursul de la spital: acuze de plagiat și execuție politică
Acuzele de campanie, meritate sau nu, au vizat, coordonat, concursul de la Spitalul Orășenesc. Consilierul local PNL Maria Vrînceanu a acuzat direct PSD-ul de execuție politică, pentru că ar fi respins planul de management al dr. Tudorel Axinia, plusând și cu niște multe – zice domnia sa – vicii de procedură: „Ca și viciu de procedură, vă pot spune că nu a fost publicată pe site-ul spitalului grila de punctare a planului de management, așa cum prevede legea. (…) Dl dr. Axinia a fost executat politic de PSD. Ca să nu mai spun că, din comisia de contestație, au fost numiți de către primarul Harpa, următorii: dna Croitoru de la DSP, consiliera primarului Geanina Fedeleș, Valeriu Bârsan – consilier local PSD și juristul primăriei – Ioan Țuțu. În afară de dna doctor Croitoru, ceilalți ce pregătire medicală au, de au putut puncta un plan de management al unui doctor în științe medicale, așa cum este dl dr. Axinia? Lumea să știe cum se ocupă funcțiile în Târgu Neamț! Se ocupă doar politic”.
Răspunsul i l-a dat consilierul Vasile Dron, membru în CA la spital și fost membru în comisia de examinare la concurs. Cu experiența adunată în atâția ani de politică, el a spus adevărul:
„La Târgu Neamț, din păcate, lumea a fost obișnuită să câștige o funcție dacă are carnet de partid roșu, galben, verde sau portocaliu. La proba de management, dr. Axinia a copiat planul de management de pe site-ul spitalului din Caracal sau Calafat, nu mai știu exact. A copiat tematica dintr-un model de proiect și se poate verifica. Nu comisia l-a executat pe dr. Axinia. Vă spun sincer că au fost presiuni politice din ambele părți”.
Dacă ce spune dl Dron este adevărat, atunci îl provocăm să ia o foaie de hârtie și să scrie conștiincios un autodenunț: cine l-a presat și din ce direcții, cu nume și prenume, plus funcții de partid. Ca să știm cât de cinstiți și integri sunt cei care strigă ”Hoții” și cei care tac chitic.
* Apopei îl atacă pe Dron că a lăsat 1.000 de oameni pe drumuri
Spre final diverselor, a luat cuvântul un domn, Mircea Apopei, nimeni altcineva decât unchiul city-managerului Vasile Apopei. Intervenția sa arată că în familia Apopei simpatiile politice diferă. Sau spiritul tehnocrat care-l animă pe administratorul de oraș s-a transferat și în familie. E drept, problema este cam veche, de prin 1995, dar nu contează foarte mult dacă ea poate fi folosită în argumente de campanie sau în arătarea degetului pentru Vasile Dron, doritor în continuare de mandat în Consiliul Local: „În Târgu Neamț, nu s-au creat locuri de muncă, din păcate. Orașul nostru a avut o fabrică de prelucrare a lemnului, la care am lucrat și eu. Sute de oameni lucrau acolo. Acum, nu avem oameni capabili să creeze locuri de muncă în oraș. Nici dl Dron, director general la respectiva fabrică, nu s-a zbătut ca fabrica să nu se închidă în 1995. Peste 1.000 de oameni au rămas pe drumuri din cauza lui. PSD l-a pus pe dr. Apostoae director și tot PSD l-a executat politic pe dr. Axinia”.
Partea cu fabrica ar putea fi înțeleasă, mai ales dacă distinsul Mircea Apopei și-a achitat contribuția la pensie de acolo, dar competența sa în ”executarea lui Axinia” ridică exact problema cpregătirii, așa cum spunea dna Vrînceanu.
Pe bună dreptate,Vasile Dron și-a ieșit din pepeni: „Dar de când se face analiza mea într-o ședință de consiliu? Vă dau în judecată, dle Apopei! Nu vă permit să mă jigniți!”
Problema nu este, însă, la dl Apopei, fost lucrător la fabrica respectivă, ci la președintele de ședință, care nu a intervenit în momentul acestor acuze, așa cum ar fi trebuit să o facă.
* Un viceprimar prudent
Pe terenul pregătit de colegi și public, vicele Humulescu, detașat de problemele spitalului din Târgu Neamț, în sensul că nu există incompatibilitate între funcția doamnei sale și funcția sa din primărie – poate una cel mult morală – a venit cu exemplul personal, după care a ajuns la concursul de manager: ”Ca un om care am dat la viața mea examene, mi se pare anormal ca un doctor cum e dl Axinia, care a luat 9,60 la testul grilă, să nu-și poată susține un plan de management. Însă grila de punctare nu a fost afișată pe site-ul spitalului și nici la spital, la afișier. De aceea, nu putem ști cum au apreciat membrii comisiei grila de punctare. Din moment ce dr. Axinia a luat peste nota 9 la testul grilă, sunt sigur că ar fi fost în stare să-și prezinte foarte bine și planul de management. Din păcate, la acest concurs există conotații politice”.
Și atât.
* În loc de concluzii
Prestație penibilă a respectivilor domni și tovarăși. Dacă peneliștii ar fi venit cu proiecte adevărate, cum am spus și altădată, ar fi fost de admirat. Să stai și să votezi 25 de proiecte, apoi să faci circ la Diverse, cu sprijin din sală, pe post de vocea poporului, este penibil chiar și pentru Târgu Neamț. Și pueril. Și seamănă foarte mult a PSD. Este cel mai simplă modalitate de a-ți asigura un post de viceprimar după alegerile locale din iunie.
Valentin BĂLĂNESCU