În Neamț, 18 clase cu elevi au rămas neocupate (calculat la o medie de 25 de elevi, pentru constituirea unei clase – n.r.). Este vorba despre 448 de elevi care, în acest an școlar, nu au fost văzuți la față de către profesorii lor. Fenomenul îngrijorător se suprapune celui legat de scădere populației școlare, iar „gestionarii” educației par să nu fi găsit încă „leacul” potrivit pentru această situație. Asta dacă luăm în calcul faptul că, în anul trecut școlar, numărul elevilor, care nu au dat deloc pe la școală, a fost mai mic cu 100. Practic, aceștia au pierdut orice speranță de a mai absolvi clasele la care au fost înscriși, deoarece anul școlar este pe sfârșite.
De altfel, nici la rubrica absenteism situația din județ nu este una cu care inspectoratul să se poată lăuda. Potrivit datelor puse la dispoziție de prof. Romeo Roman, inspector școlar din cadrul ISJ, în luna martie a.c., au fost „încondeiate” 245.170 de absențe, iar dintre acestea, mai bine de jumătate, însumând 132.242 de absențe au fost nemotivate. Din cifrele Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, reiese că singura zonă care a înregistrat o modificare în bine este cea legată de exmatriculări, cauzate de numărul mare de absențe. Numărul elevilor exmatriculați a scăzut de la 67, în luna februarie, la 52, în luna martie.
Inspectorii școlari ne asigură că se iau măsuri pentru diminuarea aspectelor negative legate de abandonul școlar și absenteism, însă efectele acestora par să fie prea puține.
„În perioada următoare vor continua activitățile cuprinse în Planul Teritorial Comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic. Aceleași activități au rolul de prevenire a delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, vizându-se în special unitățile școlare cu risc de absenteism și abandon școlar”, a precizat inspectorul școlar Romeo Roman. (M.T.)