În acest an, Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Împărați Constantin și Elena” Piatra-Neamț împlinește 20 de ani de la înființare. Momentul a fost celebrat, luni, 23 mai, prin săvârșirea Sfintei Liturghii, la care a participat și ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Așa cum avea să spună pr. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Ortodox ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, slujba a fost momentul cel mai potrivit pentru întâmpinarea acestui ceas aniversar, prin intermediul căreia s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru roadele „pomului” (a se înțelege ”Seminarul Teologic” – n.r.) plantat în Piatra-Neamț, în 1996. La slujbă au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, județene, cât și credincioși din parohia Bisericii „Sf. Constantin și Elena” – Gara Veche – lăcaș unde s-a oficiat Liturghia. ÎPS Teofan a ținut un cuvânt de învățătură amintind care este rolul, responsabilitatea unui seminar teologic:
„O parte dintre tinerii preoți ai acestui județ și dincolo de el, în Moldova, sunt deja formați în acest seminar teologic. Mulți dintre absolvenți, odată ce au urmat și facultatea de teologie, o parte au devenit profesori de religie, aici sau în alte zone ale Moldoovei sau ale țării. În tot cazul, mulți dintre ei au plecat în lume, cu pregătire teologică, încercând , cei mai mulți dintre ei, să-și asume responsabilitățile pe care le au în viața societății, având la bază credința în Domnul Hristos. Aceasta este și identitatea în cele din urmă a uni seminar teologic. Să pregătească oameni care să-și asume responsabilități în Biserică sau în societate. Asumare de responsabilități, cu inspirația cuvintelor din dumnezeiasca Scriptură.”
Directorul Seminarului a spus că, „la această instituție au absolvit 16 promoții, ceea ce înseamnă 397 de absolvenți. Nu mai puțin de 23 dintre aceștia sunt preoți în Protopopiatul Piatra-Neamț”. Totodată, pr. Cojan a reamntit că, începând de anul viitor școlar, titulatura școlii se va schimba în Liceul Teologic Ortodox ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, datorită fuziunii cu actual Școală Gimnazială Nr. 1 din Piatra-Neamț.
„Această școală teologică, ce mai tânără până acum din Arhiepiscopia Iașilor, depășindu-și vârsta majoratului și îndreptându-se spre vârsta maturității, a căutat să urmeze exemplul seminariilor de până în 1896, cultivând cu grijă statornică capacitățile intelectuale, pregătirea morală și liturgică, sentimentul patriotic și filantropic, pregătind pentru misiunea sacerdotală, comuniune frățească și dorința unei împreună bucurii a tuturor celor care au depus eforturi, care acum se ostenesc și care în viitorul mai apropiat sau îndepărtat vor arhiva roadele muncii acestui seminar”, a declarat pr. Cojan.
La sfârșitul slujbei, acesta i-a dăruit lui IPS Teofan o icoană cu ”Sf. Împărați Constantin și Elena” și o plachetă aniversară, iar ierarhul i-a dăruit directorului seminarului, în semn de recunoștință și prețuire, distincția ”Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. Reprezentanții seminarului au oferit plachete și diplome, în semn de mulțumire, reprezentanților autorităților locale și județene prezente la momentul aniversar. (M. TEODOROF)