Născut în satul Pângărăcior, Mihai Muraru nu s-a desprins niciodată cu adevărat de locul natal. A urmat cursurile școlii generale din Pângărați, după care pașii l-au purtat spre Bacău, unde a fost elev al Școlii Comerciale, și s-a reîntors în Neamț, fiind elev al Liceului „Calistrat Hogaș”, profilul filologie-istorie. Încă de atunci, și-a dezvoltat talentul de a vorbi cu oamenii, de a vedea mai departe de cuvinte și de a le anticipa dorințele, lucru ce l-a ajutat în cariera de peste 40 de ani dedicată lucrului cu oamenii.
„Am fost angajat la ICSA Piatra Neamț, era Întreprinderea Comercială de Stat pentru Alimentație Publică, pentru cei mai tineri, care nu știu sau nu-și mai amintesc prea bine acele timpuri. În anul 1982, am fost promovat șef de unitate de alimentație publică, iar la 27 de ani gestionam și conduceam, la Întreprinderea de Hoteluri și Restaurante Mangalia, un restaurant cu aproximativ 90 de angajați, unde deserveam zilnic 450 de turiști germani. Eram cel mai tânăr șef de unitate la IHR Mangalia. Vara eram detașat pe litoralul românesc, iar în restul anului lucram la Piatra Neamț, ca șef de unitate”, își amintește, cu zâmbetul pe buze, Mihai Muraru.
Restaurantul Perla, Casa Paharnicului și primul market din Piatra Neamț
Pare normal să fie mândru de realizarea de la acea vârstă, pentru că atunci și-a demonstrat că poate și că vrea mai mult, chiar dacă sacrificii au fost. A învățat că voința și munca îl pot ajuta să-și dezvolte propria afacere, iar în 1989 și-a dus la îndeplinire propriul vis:
„Am renovat fosta bodegă Cireșica din Piatra Neamț și am transformat-o în Restaurantul Perla, unitate de categoria I”.
Dintotdeauna a avut viziune, a știut să anticipeze lucrurile, a avut talent pentru afaceri și de fiecare dată a reușit. Mulți vor spune că lucra în domeniu și că a știut. E adevărat că experiența și-a spus cuvântul, dar au fost atâția care au lucrat în același domeniu și care nu au știut să continue după Revoluție.
„După ce-am făcut Restaurantul Perla, mi-am extins activitatea și mi-am deschis un depozit en-gross. A urmat primul magazin alimentar modern din Piatra Neamț, pe care l-am deschis împreună cu un asociat în fostul Restaurant Pietricica. Poate că mulți și-l amintesc, era magazinul ABC, primul market din oraș. Permanent am vrut să-mi dezvolt afacerile. Cu beneficiile obținute deja și cu un credit la bancă, am construit alte două spații comerciale și un depozit în Piatra Neamț, după care am cumpărat și fostul service ACR. Mi-a plăcut să analizez situația economică, să-mi trasez o traiectorie și să o urmez, să încerc mereu să dezvolt și să creez locuri de muncă. Întotdeauna am fost un bun plătitor la bugetul de stat și pot să spun că astfel am ajutat și la dezvoltarea economiei județului Neamț”, spune Mihai Muraru.
Numele său este asociat și cu Restaurantul Casa Paharnicului, pe care l-a deținut până în urmă cu aproximativ 10 ani. Și poate că ar mai fi creat afaceri de succes, dar, după o activitate de peste 40 de ani, când avea deja două nepoțele, a vrut să dedice mai mult timp familiei, așa că s-a retras. Și-a construit o casă în satul natal, s-a bucurat de viața de bunic și a reușit să stea cu familia.
„Înainte nu aveam timp. Mi-aș fi dorit să pot ieși, să vizitez, dar n-am avut cum și când. Pot să spun că mi-a prins bine perioada asta de liniște, că am reușit să mai recuperez din timpul pierdut și să mă bucur de anumite lucruri decare nu am putut în trecut. Dar am început să simt că vreau din nou să mă implic în ceva. Nu sunt obișnuit să stau. Știu că pot să ofer mai mult, să fac mai mult. Acum am o situație materială care îmi permite să nu-mi fac griji pentru ziua de mâine, așa că m-am gândit că e timpul să încerc să-i ajut și pe cei din jurul meu. Normal că m-am întors tot spre locul natal, pentru că mă leagă atât de multe amintiri frumoase de Pângărați”, recunoaște candidatul ALDE la Primăria Pângărați.
Lipsa gazului metan din comună l-a determinat să candideze
În urmă cu aproximativ 15 ani, sora lui Mihai Muraru a fost primar în Pângărați.În acea perioadă, candidatul de acum își amintește că și-a ajutat sora să facă un proiect pentru racordarea comunei la conducta de gaz metan. S-au cheltuit bani, s-a făcut proiectul, dar în timpul mandatului de atunci nu s-a mai putut duce la îndeplinire, urmând să fie preluat de noul edil și dus până la capăt.
„Acum, după 15 ani, m-am dus la primărie și am întrebat ce se mai aude cu proiectul pentru gaz metan. Nici măcar nu se știa că a existat un plan în acest sens, cu atât mai puțin să se facă ceva pentru a-l continua. Un alt lucru care nu mi-a plăcut a fost că s-au asfaltat drumuri în comună, dar doar pe jumătate, nu până la capăt. Nu mi-au plăcut niciodată lucrurile făcute doar de dragul de a le face și mi se pare discriminatoriu față de oamenii din Pângărați. Atunci m-am hotărât că trebuie să candidez, pentru că eu știu că pot să fac mai multe, pentru că experiența mea în afaceri și faptul că mereu am avut afaceri care au mers pe profit îmi dovedesc că pot să fac același lucru și pentru comuna natală. Am avut propuneri să candidez și în trecut, când nu renunțasem încă la activitate, dar mereu am fost de părere că nu trebuie să amestec afacerile cu politica”, spune Mihai Muraru.
Și-a gândit deja un plan de acțiune, chiar dacă s-a hotărât să intre în lupta electorală cu puțin timp în urmă, nu cu ani de zile, așa cum au făcut alții. Vrea să abordeze problemele treptat, să pornească de la cele care se pot face cu bani puțini, din bugetul local, și, în paralel, să dezvolte proiecte de amploare, cu fonduri europene.
„Sunt lucruri care se pot face imediat, care puteau fi făcute până acum, dacă ar fi fost interes. Prima pe listă e salubrizarea comunei. Întotdeauna am spus că mi-aș dori ca întreaga comună Pângărați să arate cum e curtea mea, iar cei care îmi cunosc curtea știu la ce mă refer. Și asta se poate face fără o cheltuială majoră. Și iluminatul public e o problemă. Avem rețea în toată comuna, dar un bec se aprinde și șapte nu. Nu mi se pare normal și cred că se poate rezolva și acest aspect. Ideal ar fi să avem toate drumurile asfaltate, dar,, până vom accesa fonduri europene pentru asta, cred că e important să balastăm măcar toate ulițele, să nu mai fie discriminați cei care stau în capătul satului, de exemplu. Și mai este o problemă de care m-am lovit personal, când am plătit factura la electricitate pentru un alt Mihai Muraru din comună: nu avem nume de străzi și numere de case. Cartografierea comunei, denumirea străzilor și numerotarea caselor cred că trebuie să fie printre primele pe lista oricărui candidat”, este de părere Mihai Muraru.
Sponsorizări pentru premianții comunei și rezolvarea infrastructurii
Mihai Muraru spune că așteaptă propuneri și de la oamenii din Pângărați, pentru că abia așa ești un primar pentru toți locuitorii: ascultându-i pe toți, cunoscându-le nevoile și găsind împreună cele mai bune soluții. Pentru că lipsa gazului metan l-a determinat să candideze, Mihai Muraru nu renunță la proiect, ci vrea să acceseze fonduri europene pentru a racorda întreaga comună Pângărați la rețelele de gaz metan, de canalizare și de alimentare cu apă a tuturor gospodăriilor.
„Este păcat că, până acum, nu s-au speculat acestefonduri. Auzim peste tot de ele, dar prea puțini le și accesează. Tot cu banieuropeni, îmi propun să asfaltăm și toate drumurile din Pângărați și săregularizăm cursurile pârâurilor Oanțu și Pângărăcior, să acoperim malurile custrat de pământ vegetal, să plantăm arini și să însămânțăm cu iarbă, ca să arate din nou așa cum erau în copilăria mea, ca să se bucure și copiii de azi de imaginea aceea de poveste, nu de bolovanii și pietrișul de azi”, descrie Mihai Muraru planurile sale.
Candidatul ALDE consideră că, odată rezolvate toate problemele ce țin de infrastructură, comuna se va dezvolta de la sine, va atrage investitori, care vor dori să deschidă pensiuni în zonă, să dezvolte potențialul turistic al comunei, se vor crea locuri noi de muncă și se va dezvolta economia locală. Și, pentru că multe dintre proiectele de amploare vor necesita contracte cu firme mari, dar în căutare de subcontractori, Mihai Muraru vrea să extindă și activitatea societății Primăriei Pângărați, Gospodarul, astfel încât, cu utilajele deja existente, să se poată ocupa de proiectele de asfaltare, de exemplu, creând astfel locuri noi de muncă și mărind fondurile la bugetul local.
Pentru copiii din Pângărați, candidatul ALDE vrea să asigure internet Wi-Fi gratuit în școli, în căminele culturale pe care își dorește să le reabiliteze, dar și la primărie, pentru că face parte din principalele instituții de interes public local.
„Trebuie să-i stimulăm pe copii să învețe, iar pentru asta trebuie să le asigurăm condiții decente, dar și un sprijin financiar. Mă gândesc serios să propun acordarea unor stimulente financiare pentru cei mai buni copii din școală. Uneori nu e suficient să le dai rechizite și diplome, e nevoie de bani ca acești copii să poată să facă performanță”, este de părere Mihai Muraru.
Candidatul ALDE știe că poate să și facă tot ceea ce și-a propus, dacă se va bucura de sprijinul locuitorilor din Pângărați, pentru că își dorește ca și activitatea sa din fruntea Primăriei să fie la fel de serioasă ca aceea din domeniul afacerilor. (Andreea AMARIEI)