Avaria care a paralizat municipiul Piatra Neamț în perioada 9-13 martie a dus la înființarea, prin Ordin al Prefectului de Neamț, a unui grup de lucru care să stabilească măsurile care se impun pentru alimentarea cu apă a populației în condiții de siguranță.
La cum arată situația prezentată joi, 5 mai, de șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, colonelul Ioan Nițică, situația din Piatra Neamț nu este deloc îmbucurătoare pentru pietreni: nu se cunosc toate traseele rețelei de distribuție a apei, există numeroase cazuri în care, atunci când se intervine pentru remedierea unei avarii la rețeaua de apă, sunt descoperite fie cabluri electrice, fie conducte de gaz metan, despre a căror existență nu se știa în prealabil. „Vom enumera doar neconformitățile constatate, pentru că, dacă ar fi să enumerăm și lucrurile bune, ar dura mult prea mult timp. Din păcate, sunt și multe minusuri”, a anunțat colonelul Ioan Nițică.
Rețea de distribuție cu durata de viață expirată
Printre neregulile enumerate de șeful grupului de lucru s-au numărat lipsa unui Regulament de funcționare, pe baza unui caiet de sarcini, privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare; nerespectarea legislației privind protecția mediului, cu obținerea autorizațiilor de mediu pentru captările din Piatra Neamț și Roman, și nerespectarea legislației cu privire la apărarea împotriva incendiilor, prin asigurarea funcționării permanente a sistemelor de alimentare cu apă. „Regulamentul de exploatare a Uzinei de Apă Piatra Neamț, cu captare de suprafață din lacul Bâtca Doamnei, nu a mai fost actualizat din 1995. Stația de microsite nu este folosită și nici întreținută, fiind nefuncțională, deși a fost proiectată și executată ca parte a procesului de potabilizare a apei. Spațiile Uzinei de Apă nu sunt întreținute corespunzător și nici supravegheate împotriva accesului neautorizat. O mare parte din rețeaua de distribuție are durata de viață expirată, fiind unul dintre factorii care duce la apariția avariilor. Capacitatea Uzinei de Apă Piatra Neamț nu asigură debitul necesar pentru a asigura alimentarea cu apă a aglomerării Piatra Neamț”, a adăugat colonelul Ioan Nițică.
Șeful grupului de lucru ne-a spus că există, totuși, și o parte bună: „procesul de captare și distribuție a apei, precum și nivelul acesteia în rezervoare sunt supravegheate pe calculator, cu posibilitatea cunoașterii stării sistemului în orice moment”.
Apa Serv a propus un plan de măsuri
După ce a primit un raport întreg plin cu nereguli, directorul companiei Apa Serv, Cătălin Dughir, a anunțat un plan de măsuri punctuale, în funcție de neregulile descoperite de grupul de lucru și cu termene de rezolvare a fiecărui capitol în parte. Planul va fi analizat până săptămâna viitoare de membrii grupului, care se vor întruni din nou pentru a prezenta eventualele amendamente și completări și pentru a aproba în plen planul ce ar trebui să scape municipiul de problemele furnizării cu apă. (Andreea AMARIEI)