Am primit la redacție o scrisoare deschisă, adresată dlui profesor Victor Grigorescu, directorul Liceului Tehnologic ”Spiru Haret”, de dna Dorina-Lumința Drexler, fost director al unității școlare și fost inspector școlar general. O publicăm ca atare, fiindcă din ea se pot extrage multe învățăminte, inclusiv la nivelul bunelor maniere care se impun atunci când se organizează un eveniment de amploarea unei aniversări centenare.
«Domnule director,
Vă mulțumesc pentru amabila dvs. invitație de a participa la sărbătoarea (tardivă) a centenarului înființării Liceului Comercial” Spiru Haret”, care mi-a parvenit prin intermediul domnului R.C., muncitorul de întreținere al școlii pe care o conduceți. Mă văd obligată să declin politicoasa dvs. invitație, din mai multe considerente:
- Luni, 9 mai 2016, este zi lucrătoare, profesorii din alte unități școlare nefiind degrevați de ore pentru a putea participa la această activitate. Atunci când am acceptat, de principiu, invitația dvs., știam că sărbătorirea centenarului va avea loc în săptămâna ”Școala Altfel”, când programul școlar este mai flexibil;
- Deși mi-ați solicitat sprijinul pentru realizarea unui istoric al școlii -mai amplu decât cel pe care îl utilizați pe site, preluat din teza mea de doctorat -în programul comunicat presei am văzut că acest moment nu a mai fost inclus. Rămân cu plăcerea studiului individual la Arhive, pe care îl voi fructifica în alte comunicări;
- Deși reînființarea Liceului Comercial ”Spiru Haret” în anul 2006 mi se datorează, acest lucru având loc din inițiativa mea și în timpul mandatului meu de inspector școlar general, nu am văzut vreo manifestare a recunoștinței dvs. pentru că demersul meu v-a dat posibilitatea să deveniți directorul unui liceu centenar. Nu am făcut acest lucru așteptând recunoștința dvs. sau a altcuiva, pentru că nu am așteptări nerealiste, ci pentru că am considerat că, într-o perioadă în care se vorbea de” restitutio in integrum”, colectivul didactic al Școlii ”Spiru Haret” merita să beneficieze de redarea statutului de liceu școlii în care-și desfășura activitatea, salvând-o astfel și de la o posibilă dispariție. Trebuie să vă reamintesc și faptul că redarea numelui de ”Spiru Haret” Școlii Generale Nr. 12 a avut loc tot la inițiativa mea, ca director al școlii, în anul 2000.
Chiar dacă doriți să treceți sub tăcere aceste realități sau chiar să le negați, arogându-vă merite pe care nu le aveți, documentele existente pot face oricând proba verității.
Închei dorind Școlii în care am muncit 22 de ani să devină un reper al calității în învățământul nemțean și cel național, pe măsura potențialului uman -elevi, cadre didactice și părinți -de care dispune și la trecutul mare să aibă și un viitor pe măsură.
Cu sinceritate,
Prof. Dorina-Luminița Drexler»