-
Humulescu, Bălțătescu și Mironeasa, puși să plătească pentru votarea unei hotărâri ilegale
Am scris, de nenumărate ori, despre incompetența consilierilor locali și/ sau județeni. În majoritatea cazurilor, ridică mâna și votează orice li se cere, cu condiția să obțină, imediat sau în timp, ceva avantaje. Interesul general, al cetățeanului, se află pe ultimul plan. Puși pe liste în funcție de cumetrii, prietenii sau contribuție la șeful de partid, ei considerau că au doar două lucruri de făcut: să-și aranjeze micile sau marile afaceri personale și să ridice disciplinați mâna, când se vota ceva în ședințe de consiliu. De fiecare dată când am scris despre asemenea lucruri, ori ni s-a râs în nas, ori cei carear fi trebuit să ia măsuri s-au făcut că le iau și au așteptat să treacă timpul, după care au mușmalizat lucrurile. Când a fost cazul, chiar cu ajutorul justiției. De data aceasta vă prezentăm un caz aparte.
La Târgu Neamț, chiar înainte de sărbătorile pascale, consilierii din mandatul 2008-2012 au primit un cadou la care nu se așteptau: o scrisorică, semnată de primarul Daniel Harpa și alți domni din primărie, prin care erau invitați la casierie, să plătească, nu să primească niște bani. Pentru că au votat în dorul lelii două hotărâri de consiliu local, care au produs pagube orașului. Evident, totul s-a făcut cu discreție, pentru că este vorba despre oameni cu influență, oameni care se regăsesc, în marea lor majoritate, din nou pe listele pentru alegerile locale. Printre ei, chiar contracandidații lui Daniel Harpa, a cărui discreție este și mai greu de înțeles, în condițiile în care trebuia să explice clar cetățenilor cum a fost posibilă părăduirea orașului și de ce se iau măsuri abia acum.
* Pagubă de 128.823,03 lei grei făcută de 20 de consilieri locali
Pe 21.04.2016, consilierii Traian Humulescu (candidatul PNL la Primăria Târgu Neamț), Adrian Mironeasa (candidatul PMP la aceeași primărie), Viorel Bălțătescu (candidatul ALDE, tot acolo), Iftimie Petrariu (fost consilier local, fost viceprimar PDL, care a trădat și s-a dus la PSD, după care a fost numit șeful Grăzii de Mediu Neamț), Vasile Dron (consilier PSD, trecut din nou pe listă pentru merite deosebite în contractele cu Primăria pe linie de rudenie), Aurel Aciocârlănoaie (consilier local PNL, acum trecut pe listele de consilieri județeni, fiul său luându-i locul pe plan local), Maria Vrînceanu (consilier local PNL și din nou pe listă),Tudorel Axinia (fostul șef al spitalului), Dan Boacă, Ion Burlacu, Vasile Cojocaru, Constantin Viorel Iovoaia, Florin Șoric, Grădinaru Dorin, Paul Chitic, Ioan Doinel Boca, Serafim Lungu, Ioan Cojocaru, Iulian Brodoceanu, regretatul Neculai Andone și Neculai Lariu-Rusu au primit o adresă, prin care erau anunțați că trebuie să plătească, fiecare, aproximativ 6.000 lei, pentru că au acordat sute de hectare de teren de pășunat în administrare gratuită către asociații de crescători din care unii din ei făceau parte.
Totul a pornit de la un control din 2014, al Curții de Conturi, urmat de o decizie, prin care s-au stabilit suma și măsurile pe care conducerea Primăriei Târgu Neamț trebuia să le ia. Decizia a fost atacată la Tribunalul Neamț (dosar nr. 2504/103/2014), iar prin Sentința civilă nr. 97/CA, din 4.03.2015, se apreciază ca legală soluția Curții de Conturi. Această hotărâre a rămas definitivă, prin respingerea recursului (Decizia nr. 540/2016, din 17.03.2016, a Curții de Apel Bacău, pronunțată în dosar).
Practic, consilierii, la propunerea primarului de atunci, Decebal Arnăutu, și cu avizul de legalitate al secretarului orașului, doamna Laura Elena Maftei, au votat, în grup, fără șovăială, pentru a da terenurile în administrare gratuită. Asta după ce trei comisii de specialitate au dat aviz favorabil, semn că și în comisii competența a fost la ea acasă, dacă s-a discutat cumva proiectul. Ca să nu mai vorbim aici despre consilierii PSD, aflați atunci în opoziție și care ar fi trebuit, măcar de amorul artei, să ceară explicații. Cei care erau în subordinea primarului ar putea fi înțeleși.
În acest moment, consilierii au 15 zile termen (socotit de la primirea notificării) pentru a achita suma la casieria Primăriei. Dacă nu, vor urma alte măsuri specifice.
* Contractele care au produs pagube bugetului orașului Târgu Neamț
# Contractul nr. 13/04.02.2010: darea în administrare gratuită a islazului Aerodrom, în suprafață de 414,82 ha, aparținând domeniului privat al orașului Târgu Neamț, către Asociația Crescătorilor de Animale Aerodrom Târgu Neamț – aprobat prin HCL nr. 154/18.12.2009 și respectiv HCL nr. 44/30.03.2011;
# Contractul nr. 14/04.02.2010: darea în administrare gratuită a islazurilor Osoi și Slatina, aparținând domeniului privat al orașului Târgu Neamț, către Asociația Crescătorilor de Animale Humulești Târgu Neamț. Suprafața atribuită este de 256 ha, din care islazul Osoi 100 ha și islazul Slatina 156 ha – aprobat HCL nr.154/18.12.2009;
# Contractul nr. 44/01.04.2011: darea în administrare gratuită a islazurilor Mănești, în suprafață de 25,05 ha, și Căpreasca, în suprafață de 5,25 ha, ambele aparținând domeniului privat al orașului Târgu Neamț, către Asociația Crescătorilor de Animale Aerodrom Târgu Neamț – aprobate prin HCL nr. 154/18.12.2009 și respectiv HCL nr. 44/30.03.2011.
-
Cum a fost calculat prejudiciul?
Auditorul a calculat redevența cuvenită orașului Târgu Neamț și majorările de întârziere aferente, utilizând valorile cele mai mici ale redevenței practicate de comuna Petricani, respectiv 5% din valoarea subvenției pe hectar, primită de la APIA de către asociațiile crescătorilor de animale în perioada 2010-2012, și 10% din valoarea subvenției pe hectar, primită de la APIA în anul 2013, estimând aceasta la suma de 128.823,03 lei.
* Care sunt prevederile legale prin care consilierii răspund pentru greșelile lor
O scurtă recapitulare printre prevederi legale arată că primarul Daniel Harpa este obligat să facă tot ce ține de el și de instituție pentru recuperarea banilor. Astfel, legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, în art. 55, prevede că ”aleșii locali răspund, în condițiile legii, administrativ, civil sau penal, după caz, pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor ce le revin”. Conform art. 56, alin. (1), ”consilierii răspund în nume propriu, pentru activitatea desfășurată în exercitarea mandatului, precum și solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte și pentru hotărârile pe care le-au votat”.
Legea 215/2001, a administrației publice locale, cu toate modificările și completările ulterioare, la art. 128, prevede ”Consilierii locali sau județeni, după caz, primarii și viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale și personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al Consiliului Județean, răspund, după caz, contravențional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiunilor ce le revin, în condițiile legii”.
La toate acestea, se adaugă prevederile art. 64 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi: ”recuperarea prejudiciilor și luarea măsurilor transmise de către Curtea de Conturi cad în sarcina conducerii instituției”.
* Este suficientă doar recuperarea banilor?
Dincolo de recuperarea unei sume importante pentru oraș – mai scade datoria rezultată în urma contractării unui credit, votat cam de aceiași consilieri – apare întrebarea dacă este suficient acest lucru. Dacă, nu cumva, partidele pe listele cărora aceștia apar în calitate de candidați la primărie sau consiliul local ori județean nu ar trebui să se dezică de ei și să-i expulzeze de pe liste. Pentru că nu mai prezintă încredere niște ”politicieni” care votează aiurea, în detrimentul orașului (cam aceiași care nu și-au publicat rapoartele de activitate! – n.n.)
Ce-i recomandă pentru a ocupa un loc pe buletinele de vot, în afară de faptul că au știut să răspundă unor chemări de partid? Sunt PSD, PNL, ALDE, PMP capabile să dea un semnal în acest sens?
Suntem siguri că nu, pentru că acești oameni sunt parte a unui sistem care aduce beneficii partidelor, pe lângă cele personale.
În final, o întrebare retorică: DE CE DOAR LA TÂRGU NEAMȚ S-A AJUNS LA ÎNCERCAREA DE RECUPERARE A BANILOR? De ce la Piatra Neamț toată lumea se face că nu vede câte prejudicii au adus orașului voturile consilierilor locali? De ce la județ nu se iau în calcul hotărâri care au prejudiciat județul de sume uriașe?
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
Cu mentiunea ca nu apar pe nimeni, deoarece este clar ca toata lumea a fost pe langa lege, consider ca articolul se vrea a fi tendentios. Pentru ca tot este vorba de respectarea legii, normal ar fi ca totul sa fie explicat clar si raspicat. Din articol se intelege ca respectivii consilierii au praduit orasul. In cazul de fata nu este vorba de asa ceva. Pur si simplu respectivele asociatii de crescatori de animale au primit dreptul sa foloseasca pasunile respective moca.
Domnule Balanescu, care sunt consilierii care fac parte din aceste asociatii?
In mod normal, pozele ar trebui sa fie ale celor care au inaintat spre aprobare Consiliului o hotarare de Consiliu Local care incalca legea, nu mai spun despre avizul de legalitate.
Consilierii trebuie invinuiti de populism, pentru ca despre asta a fost vorba. O hotarare de CL care dadea oamenilor ceva moca inseamna voturi. Sunt sigura ca multi erau in necunostinta de lege, ceea ce este intr-adevar grav.
NU ESTE VORBA DE PRADUIRE in cazul lor.
Diana Boureanu
Doamna Boureanu, mă bucur să aflu că domnii consilieri nu știau ce fac, că sunt bolnavi doar de populism și nu-i poți învinui de indolență și făcut sluj în fața primarului, indiferent cine a fost el. Ca un mai puțin cunoscător al realităților locale, cred că trebuie să mă bucur că aceiași oameni vor acum să continue activitatea lor de ridicat mâna fără consultarea legii. Iar faptul că alții au inițiat poriectul, interesați fiind, nu-i absolvă de nepăsare față de banul public. Și, să-mi fie cu iertare, cei care au profitat de hotărâre nu pot fi acuzați de prostie,ca în cazul celor care doar au votat cu gândul la o bucată de caș.