Motto: Se spune că toți jucătorii Ceahlăului din ultima perioadă vor ajunge în rai, deoarece n-au mai bătut pe nimeni într-un meci. Pe plan politic, zicerea circulă, în Neamț, altfel: vom avea la Consiliul Județean un vicepreședinte, Ion Asaftei, care nu s-a bătut cu nimeni în campanie și mai ales cu cei care, acum, îi oferă – obligați – un post.
În ultimele zile, au loc tot felul de discuții interesante și mai ales interesate în ALDE, partidul alianță în care, prin voia înțelegerilor politice, s-au întâlnit politicieni de toate genurile. Practic, vorbim de trei grupări care există în partid și fiecare grupare și-a adus (sau nu) contribuția în timpul acestei campanii electorale.
Prima grupare este a lui Cătălin Drăgușanu, liderul în vârstă de 37 de ani, care a răspuns de Piatra Neamț și care, raportat la numărul de votanți, a adus grosul voturilor pentru partid, având pe zonă un procent de 11%, în condițiile în care bătălia la Piatra Neamț a fost cea mai grea.
A doua grupare, a celor care au venit din UNPR, formată de Constantin Iacoban, a primit sarcină să se ocupe de zona rurală din jurul orașului Piatra Neamț și de zona de munte. Iacoban, cu ajutor pentru Drăgușanu la Piatra Neamț, iar împreună cu Mihai Alexandru pe restul zonei. Raportat la numărul de alegători, ei au obținut 5,95% din voturi. Experința de campanie și-a spus cuvântul și s-a văzut în numărul de voturi, peste 4.400.
Cea de-a treia grupare, condusă de Ion Asaftei, copreședinte la partid, a reușit ”performanța” de a obține 3,46%, în condițiile în care au avut o zonă care cuprinde municipiul Roman, orașul Târgu Neamț și zonele rurale adiacente. Raportat la bazinul de vot, rezultatul – 3.392 de voturi – este slab și sub ce s-a realizat în alte zone ale județului.
Din acest moment al analizei încep, evident, discuțiile. Asaftei, în condițiile celui mai slab rezultat în partid, pare că se dorește – și probabil va fi – vicepreședinte la Consiliul Județean Neamț. Deși există o înțelegere, care stipula că, în eventuale negocieri pentru o funcție, persoana desemnată ar fi fost alta, în acest moment, pe rezultatele mai slabe decât cele anticipate, este puțin probabil că Asaftei va ceda locul. Dincolo de numărul de voturi cu care a venit fiecare, mai rămâne activitatea efectivă a fiecărei echipe. Pe zona coordonată de Asaftei s-au întâmplat lucruri destul de ciudate. De exemplu, în Tupilați, locul unde funcționează Hanul Răzeșilor al lui Ion Asaftei, ALDE nu a depus listă completă la consiliul local. Mai există și alte exemplu de implicare și coordonare: la Valea Ursului, Ion Creangă și Văleni nu a fost găsit un candidat pentru funcția de primar, iar în primul caz nu s-a depus nici măcar listă pentru consiliul local. În celelalte două comune, nu s-au depus liste complete pentru Consiliul Local, lucru care denotă sau neputință organizatorică sau dezinteres, dacă nu ne gândim la pactizare cu primarul respectiv.
Cazul Grumăzești (localitate natală a șefului PSD Ionel Arsene) nici nu mai intră în discuție, acolo Asaftei nu a pus candidat nici măcar de fațadă. Evident că, în aceste comune, nu există consilieri ALDE.
Cu o analiză pe orașe, comune, număr de voturi, implicare a șefilor de la ALDE, vom reveni în ediția scrisă a Mesagerului. Până atunci, se impune doar o concluzie: ALDE ne va aduce, prin alianța cu PSD, un probabil vicepreședinte care are probleme de credibilitate în partid, dar care și-a făcut datoria, cel puțin față de unii primari PSD. Dacă nu față de întreg PSD-ul, prin noncombat și mici bețe-n roate pentru alte persoane implicate în campanie și care-și doreau, dacă nu să câștige, măcar un rezultat mai bun.
V.B.