* Primari vechi…
- Nicolae SĂLĂGEAN, primarul reales al orașului Bicaz: ”Campania nu a fost ușoară. Numărul competitorilor a fost destul de mare pentru orașul nostru. Noi, echipa PSD, am conceput și am ieșit în fața electoratului cu un program care cuprinde proiecte, care să contribuie la realizarea unui salt în ceea ce privește activitatea socio-economică a orașului, pentru că este necesar acest lucru. La nivelul orașului, sunt încă foarte multe lucruri care trebuie realizate, rezolvate, iar așteptările cetățenilor sunt pe măsură. Apreciez că alegătorii au înțeles că e nevoie de continuitate. E nevoie să finalizăm proiectele pe care noi le-am gândit, unele dintre ele sunt în derulare. Țin să mulțumesc din suflet concetățenilor noștri pentru votul pe care l-au acordat echipei noastre. Este o dovadă că electoratul s-a maturizat, că electoratul a gândit cu responsabilitate și a acordat votul echipei care a convins și în mandatul 2012-2016, că a venit în fruntea orașului, nu cu interese personale, meschine, ascunse, punându-se la dispoziția cetățenilor orașului. Echipa noastră a primit un vot semnificativ, comparativ cu toți ceilalți competitori, ceea ce ne obligă foarte mult și vom face de așa manieră încât să nu dezamăgim concetățenii noștri. Să nu rămână la sfârșitul mandatului cu un gust amar, că, din ce și-au pus în gând atunci când s-au prezentat la vot, nu s-a realizat”.
- Reales primar la Alexandru cel Bun, Ion ROTARU (PSD), cu umoru-i caracteristic, nu s-a lungit la declarații privind succesul din 5 iunie: ”Am o singură declarație: «A fost un fleac! I-am ciuruit!»”.
- Doinel GRUMEZESCU (PSD), primarul comunei Bozieni, reales cu scor strâns: ”A fost o luptă foarte dură și nu m-am așteptat la așa ceva. A fost foarte greu să înving. Până la urmă, am câștigat și trebuie să-mi duc lucrările începute la capăt. Acest mandat cred că va fi ultimul”.
- Vasile MOTFOLEA (PSD), primar de Rediu, reales: ”Am câștigat încă un mandat, pentru că oamenii au avut încredere în mine și în echipa pe care am condus-o!”.
- Cristian CROITORIU (PSD), primarul reales la Podoleni: ”Am învins la un scor mare, iar pentru încrederea acordată trebuie să probăm, prin fapte, în viitorii ani!”.
- Iosif ȘOICAN (PSD), primar reales la Doljești: ”Totul este bine când se termină cu bine. Am obținut încă un mandat, în care trebuie să obțin bani pentru continuarea lucrărilor din comună”.
• col. Ioan Gheorghe MIHĂILĂ (PSD), fost primar al comunei Bălțătești: ”Abia acum am fost pensionat…!”.
* … și primari noi
- Vasilica CREȚU (ALDE), primar de Dobreni: ”Ca orice învingător, mă simt foarte bine. Chiar de astăzi am început să caut soluții pentru a îndeplini ceea ce am promis în campania electorală, chiar dacă nu am fost încă învestită în funcție. Nu mi s-a părut o luptă foarte grea, pentru că, fiind administrator de firmă atâția ani, eram obișnuită cu greutățile, cu răutățile. Având autogara (Transmoldavia – n.red.) în administrare, a fost destul de mare activitatea. Am avut foarte mare noroc, pentru că am ajuns la acel vot. A fost cu multe contestații și discuții, dar m-a ajutat și Dumnezeu, mai ales că eu sunt foarte credincioasă”.
- Mihai CAZIMIR (PNL), primarul de Boghicea: ”Sper să-mi revin după campania electorală foarte grea. A fost foarte greu la noi, să dăm jos primarul. Am muncit zi și noapte, nu ne-am revenit nici eu, nici echipa. Avem și majoritate acum în Consiliul Local, așa că sper să ne putem duce planurile la bun sfârșit. Lupta de acum a fost mult mai grea decât acum patru ani, dar și noi am pus mai mult suflet și s-a văzut rezultatul. Atunci m-am și hotărât târziu. Acum, am știut din timp că voi candida, așa că m-am pregătit”.
- Adrian CIOBANU (PNL), ales acum primarul comunei Cordun, la numai 37 de ani, după șase ani de experiență ca viceprimar: ”Am mai multe responsabilități decât înainte. A fost o campanie grea, murdară, în care fostul primar a lansat multe minciuni, care pe mine m-au deranjat, dar am trecut peste ele. Acum dorim să ne apucăm de muncă și să facem ceva pentru comună, lăsând la o parte problemele din campanie. Am discutat cu dl. primar și a spus că se retrage din viața publică și că se pensionează. Eu am avut o împăcăciune cu dumnealui prin 2010, în sensul în care dumnealui își dorea încă un mandat, pe cel din 2012-2016, urmând ca, în 2016, să mă susțină la funcția de primar, dar se pare că a uitat. Asta cred că a fost rău pentru dumnealui. Una e să te retragi când lumea te aplaudă și alta când ești fluierat. În ciuda vârstei mele, lumea cred că și-a dat seama că are în față o persoană capabilă, care poate să facă ceva pentru Cordun. Acum am intrat în campania electorală pentru 2020”.
- Nicolae CATANĂ (PNL), tânărul primar de la Dumbrava Roșie: ”Sunt și am fost încrezător. Nu am avut emoții, pentru că nu aveam ce să pierd. Deși nu avem majoritatea în Consiliul Local, eu consider că lupta politică s-a încheiat în seara de 5 iunie și că, de acum, toți trebuie să luptăm pentru comuna noastră”.
- Pavel BEREȘOAIE (PNL), primarul de Gherăești: ”Fostul primar este unchiul meu. A fost un volum mare de muncă în această campanie, pentru că am ales să fac o campanie curată, fără atacuri, să-mi adun o echipă care să-și dorească același lucru. Decât să câștig mizerabil, mai bine pierd cu fruntea sus. Așa am gândit și cred că de aceea am și câștigat. Vreau să schimb mentalități, să fac lucrurile să meargă mai bine”.
- Bogdan DUMINICĂ (PSD), primar nou la Oniceni, care a luat locul tatălui său: ”Unii spun c-aș fi în umbra lui, eu cred că nu. Nu am avut o campanie grea, deoarece nu am avut contracandidați care să știe să-și facă campanie. Am 16 ani de experiență în lucrul cu oamenii, iar asta m-a ajutat”.
- Ticușor VASILIU (PSD) este noul primar din Petricani și primul primar confirmat în noaptea alegerilor: ”Fac politică de 21 de ani și pot spune că a fost cea mai frumoasă și mai curată campanie electorală. Singura problemă, dar nu mare, a fost cu afișele unui contracandidat. El avea 9.000 de afișe, eu am avut doar 150 și mai am încă vreo 30 prin portbagaj. Nu a fost o luptă grea, pentru că, în ultimii patru ani, tot viceprimarul a dus greul și cred că asta a contat acum. Râdeau oamenii că ieri, în loc să petrec, eu turnam asfalt în Țolici. Mi-am continuat activitatea ca până acum. Vreau să schimb și imaginea primăriei ca instituție și a comunei Petricani”.
- Tot viceprimar în ultimii patru ani a fost și Ana ANCUȚA (PSD-UNPR), noul primar din Poiana Teiului: ”Pot spune că mi-am început campania, cu adevărat, în urmă cu patru ani. Am mers din poartă în poartă și cred că am reușit să schimb mentalitatea, mai ales în ceea ce privește șansa femeilor în politică. A fost cea mai frumoasă campanie de până acum și asta m-a bucurat”.
- Gheorghe ȘIPOTEANU (PNL), primarul de Făurei: ”Am fost 12 candidați, a fost o campanie grea, dar a dat Dumnezeu și i-am bătut pe toți. Eu, de loc, sunt din Dulcești, stau de 18 ani în Făurei și faptul că nu sunt din comună a fost folosit împotriva mea. Totuși, lumea m-a iubit, pentru că sunt un om bun și, cu toate cu nu eram primar, am ajutat cu ce-am putut pe fiecare. Nu am promis multe lucruri în campanie, am doar vreo 3-4 proiecte, dar și două dacă fac până la capăt mă consider mulțumit. Însă prima dată vreau să rezolv ce-a rămas în urmă: căminul cultural, terenul de sport și parcul de joacă pentru copii. Bineînțeles că singur n-am să pot și sper să am sprijinul colegilor și să facem treabă bună, ca să arate și Făurei ca Ruginoasa sau ca Mărgineni”.
- Ioan BACIU (PNL), primarul comunei Horia: ”Am avut de dus muncă de convingere din poartă în poartă. Am candidat acum 4 ani și am pierdut la 70 de voturi, iar de data asta am avut eu 79 de voturi în plus. Însă a fost destul de dificil să schimb mentalitatea oamenilor și, mai ales, să-i conving că nu sunt rudă cu fostul primar, ci este vorba doar despre o coincidență de nume. Despre proiecte ce să zic? Sunt multe de făcut, pentru că la noi e simplu: nu avem nimic. Nici apă, nici canal, nici drumuri. Pe o singură stradă există canalizare și pentru acea lucrare, făcută cu fonduri europene și nefuncțională, fostul primar are o condamnare cu suspendare. Dacă ar fi rămas el, nu am mai fi avut acces la fonduri europene și ar fi fost o problemă serioasă. Mai ales că stăm atât de prost cu infrastructura, deși avem un buget de 20 de miliarde de lei vechi pe an și suntem la doi pași de Roman. Cu toate acestea, într-un mandat întreg, fostul primar n-a făcut decât un gard la școală. Mi-ar plăcea să fac echipă bună cu consilierii locali și cu funcționarii din primărie, dar cred că mai întâi trebuie să le explic angajaților instituției că sunt datori să găsească soluții pentru problemele sătenilor și să nu-i plimbe 3 zile pe drumuri pentru o adeverință. Dacă tot e vorba despre schimbare, să începem cu schimbarea de atitudine”.
- Marinel BARNA (PNȚCD), primarul de Bodești: ”Aștept să ne revenim și apoi să trecem la treabă. Avem investiții în lucru, le vom termina pe acestea, după care vom creiona un nou program de dezvoltare a comunei. Peste câteva zile, vom vedea cu totul altfel problemele comunei. Campania electorală a trecut, iar alta, investițională, trebuie dusă la capăt”.
* Plus…
La categoria noi, dar vechi, intră primarul din Dragomirești, Vasile Panaite, care a fost până acum primar de dreapta, iar de-acum este de stânga: ”Eu sunt același om. La final, primarul cred că este ales uninominal. Important este să fie liniște și să fim sănătoși, că, în rest, le rezolvăm pe toate. Avem și majoritate în Consiliul Local, ba chiar majoritate absolută, dacă luăm în calcul alianța PSD-UNPR, deci putem spune că va fi susținere”.
Andreea AMARIEI
Cristina MIRCEA