Dincolo de orașe, alegerile locale își au farmecul și cutumelor lor. În general, primarul pe funcție profită de lipsa de informare a cetățenilor mai în vârstă și le sugerează, discret, ideea că votul este doar o chestiune de prelungire a unui mandat, că el reprezintă o formalitate, necesară însă pentru a putea rămâne la cârma primăriei, de unde, nu-i așa, nu-l va uita nici pe alegător, dacă tot se deranjează la vot.
Înainte de alegeri, la PSD exista o mare siguranță în privința câștigării primăriilor, se vorbea despre cel puțin 60 de învingători clari. PNL se baza pe orașe și, cu jumătate de gură, se vorbea despre 10-15 localități unde liberalii sperau să câștige. În momentul când s-a făcut infuzie de lideri de la PSD spre PNL – cei refuzați la candidaturi, deoarece trebuiau conservate locurile seniorilor de pe funcții -, s-a schimbat și perspectiva de vot. Așa s-a ajuns ca PSD să câștige doar 49 de primării, plus 2 împreună cu UNPR, iar PNL a bifat 23 de primari.
* UNPR sau ratarea unei șanse
Până cu o lună înainte de alegeri, UNPR avea un potențial de cel puțin 12-15.000 de voturi la nivel județean, cu condiția să fi pus candidați credibili la Piatra Neamț și Roman. Dacă ar fi avut lideri puternici și buni negociatori, UNPR ar fi putut fi al treilea partid din Neamț și cel în măsură să decidă, să încline balanța, în privința componenței Consiliului Județean cel puțin.
În alianță cu PSD, UNPR-iștii au reușit să câștige două primării (Poiana Teiului și Urecheni), iar singuri au câștigat alte trei comune (Ștefan cel Mare, Păstrăveni și Borca), acolo unde primarii nu au acceptat să treacă la PSD. Indiferent de rezultate, în acest moment, UNPR nu mai este perceput ca un partid de sine stătător, titulatura de remorcă a PSD-ului fiind dată și întărită de prezența liderilor ei pe lista comună de la Consiliul Județean.
* Votul de aur de la Dobreni pentru ALDE
La capitolul surprize, dar chiar surprize, putem trece, fără nicio îndoială, rezultatul de la Dobreni, unde Dan Ciaușu, primarul în funcție, a fost detronat de o reprezentantă ALDE, care a câștigat la 1 vot! UNUL! Acesta este rezultatul final, deși buletinele s-au numărat de mai multe ori. PSD-istul Ciaușu a trebuit să se recunoască învins de Vasilica Crețu, care a trecut de la administrarea autogării Transmoldavia – cu tot ce a însemnat această firmă – la administrarea unei comune. În felul acesta, ALDE are și un primar în Neamț.
* Independenta de la Tașca
Aparent, la Tașca, s-a întâmplat o surpriză, în sensul că a câștigat un independent în fieful lui Alexandru Drăgan, lider PNL via PDL, omul care a câștigat tot timpul alegerile din comună. În realitate, surpriza nu există, câștigătorul fiind fostul secretar al comunei, doamna Daniela Ursache, care a făcut echipă cu Drăgan în toate mandatele și care s-a pregătit din timp pentru noua postură. Asta nu îi micșorează cu nimic meritele, mai ales că a avut de făcut față presiunilor de a se înscrie într-un partid sau altul.
Până la urmă, postura de independent a mulțumit pe toată lumea, iar viitorul va demonstra ce nuanță politică va adopta noul primar.
* Victorii la mustață pentru veteranii Grumezescu și Covasan
”Surpriza care nu s-a produs” ar fi putut fi un titlu pentru ce s-a întâmplat la Dămuc. A câștigat până la urmă Anton Covasan, primarul pe funcție, dar cu 25 de voturi, semn că oamenii așteaptă mai multe fapte și o oarecare aplecare spre nevoile lor de zi cu zi. Inundațiile care au lovit comuna chiar înainte de alegeri au reprezentat, și ele, un element care a contribuit la scorul strâns dintre Covasan și Ioan Voaideș de la PNL, care a adunat 652 de voturi.
Nimeni nu s-ar fi așteptat ca Doinel Grumezescu, de la Bozieni, omul cu procentaje zdrobitoare în alte campanii, să aibă emoții până la final, la numărarea buletinelor din ultima secție. A obținut 509 voturi, în timp ce contracandidatul său, Octavian-Dănuț Arghiropol, doar 498. Este un semn că opțiunea alegătorilor a fost clar influențată de noile reguli de campanie și de faptul că nu mai există un sponsor tradițional în zonă.
O situație asemănătoare a fost și la Drăgănești, unde fostul primar a pierdut la 13 voturi diferență, lucru pe care cei de la PSD nu l-ar fi crezut posibil vreodată.
* Horia: Baciu vs. Baciu
Comună mare, în apropiere de Roman, considerată mult timp fief pesedist, mai ales că firma lui Romică Rotaru, principalul asfaltator PSD își are sediul în localitate. De data aceasta, s-au înfruntat doi candidați cu numele de Baciu: Ioan-Cristian de la PNL, care a obținut 1.153 voturi, și Vasile de la PSD, care a obținut 1.074 voturi. Evident, învinsul a dat vina inclusiv pe faptul că electoratul a fost derutat de asemănarea de nume. Dincolo de motive, cauze și pretexte, rămâne faptul că împrejurimile Romanului au devenit galbene, lucru de care exemplul Leoreanu nu este deloc străin. Și aici vorbim inclusiv despre Cordun, unde s-au bătut doi Adrian și a câștigat cel de la PNL, la aproape 900 de voturi distanță.
* Girov ia distanță de scandaluri
Cunoscută drept comuna cu cea mai proastă administrație din județ, cu un primar condamnat, cu o mulțime de incompatibili printre consilieri și cu o mulțime de procese între aceștia, cu o secretară suspendată și apoi repusă pe funcție, cu un primar interimar și el plin de procese, cu bătăi, scandaluri și poliția având abonament via 112, Girov pare să o fi luat, în sfârșit, pe drumul normalității. PSD a renunțat la scandalagii și l-a propus candidat pe Vasile Ciubotaru, profesor de istorie, care a și câștigat, fără mari eforturi, în fața unui Florinel Sarion (PNL) mult prea sigur pe el.
Pentru comuna Girov, poate fi un nou început, cu condiția ca și în Consiliul Local să fie luate lucrurile în serios, iar secretarul comunei să înțeleagă că nu are atribuțiile primarului.
* Gârcina: Secretul unei victorii – campanie de 16 ani
Aurora Lazăr Balan este primar de 16 ani la Gârcina. După patru mandate, primărița de Gârcina a ales o modalitate atipică de a atrage voturile consătenilor săi, nefăcându-și campanie deloc. Mergând pe ideea că, după atâția ani, ar fi culmea să mai înșire promisiuni pe afișe electorale sau să mai bată din poartă în poartă – în condițiile în care sunt slabe șanse să existe vreun locuitor care să nu fi trecut pe la ea, prin primărie -, preferând să lase faptele să vorbească în locul ei. Nu s-a agitat prea mult. Ce-i drept, a ”ajutat-o” și un accident care a lăsat-o cu piciorul în ghips vreme de o lună, taman în campanie. A mai ajutat-o și ”armata” de contracandidați – 9 la număr -, care s-au agitat ei între ei, pentru ca, în final, Aurora Lazăr Balan să obțină cel de-al cincilea mandat fără emoții.
* Bodești: Prima și singura victorie a PNȚCD
În ciuda aparenței de unicitate, situația de la Bodești este, de fapt, în trendul pe județ: a câștigat cel care a fost viceprimar, PSD, dar care nu și-a mai găsit loc și în această rundă de alegeri la acest partid. Diferența apare la partidul spre care s-a îndreptat. În vreme ce ”frații săi de suferință” s-au consolat pe la PNL și au reușit să dea cu tifla foștilor colegi, Marinel Barna a ales să meargă la PNȚCD. Iar cei din Bodești l-au ales pe el, dovedind astfel că omul contează, nu partidul din partea căruia vine.
(V.B.)