Asociația Învățătorilor din Județul Neamț organizează, joi, 30 iunie, cu începere de la ora 11:00, în sala “Teodor Macarie” a Liceului de Arte “Victor Brauner” din Piatra-Neamț, adunarea festivă prilejuită de Ziua Învățătorului. Cu această ocazie, vor fi decernate, pentru prima dată, premiile Revistei Apostolul (revista cadrelor didactice din județul Neamț).
„Prima ediție a Premiilor Revistei Apostolul ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu doi ani, în luna martie, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la apariția revistei și a 15 ani de la editarea seriei noi. Apoi, premiile ar fi urmat să fie decernate anual, ele însele devenind o sărbătoare. Diligențele pentru paginarea și realizarea presupusului eveniment au început din decembrie 2013; a fost gândit un regulament cadru, au fost fixate domeniile de excelență vizate, s-au dat numele premiilor, s-au făcut ciornele corespondenței oficiale cu unitățile performante din învățământ și posibilii parteneri implicați, s-a fixat un calendar de lucru. Apoi, exact așa cum se întâmplă în România, în cele mai multe cazuri, proiectul a fost abandonat. La începutul acestui an, Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului din Învățământ, a reluat ideea, împreună cu Mircea Zaharia, redactor șef al Revistei Apostolul și subsemnatul, președinte al Asociației Învățătorilor, am realizat acest proiect”, a precizat Liviu Rusu, președintele Asociației Învățătorilor.
Premiile Revistei Apostolul se vor acorda anual, pe 30 iunie, cu prilejul Zilei Învățătorului. Potrivit organizatorilor evenimentului, nota comună a premiilor este că ele nu se decernează pentru activitatea de la catedră, ci încearcă să sesizeze și să puncteze performanța și pasiunea dincolo de sala de clasă.
„Mi se pare normal ca această performanță să fie cunoscută colegilor noștri chiar din paginile revistei. Prin urmare, numele premianților nu au fost extrase din căciulă, la o cafea, ci sunt susținute de argumente publicate deja. Astfel, cele cinci premii decernate în această ediție princeps vizează activitatea literară, plastică, muzicală, sportivă, de cercetare și valorificare a spiritualității nemțene. Ele vor fi prezentate și argumentate de colegii noștri profesori, care nu fac parte din redacția revistei, dar care au o voce destul de greu de contestat. Cel puțin așa sperăm”, a adăugat Rusu. (M.T.)