După ce în Neamț, anul trecut, bacalaureatul a avut de toate (polițiști, procese, demiteri și sancțiuni), anul acesta, pe lângă prezența reprezentanților Ministerului Educației la examenele naționale, inspectorii școlari din județ se mobilizează și ei pentru o „ediție specială”. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț au anunțat că au transmis, printr-o notă internă, tuturor directorilor de licee, unde s-au organizat centre de examen pentru bacalaureat, să monteze câte două camere de supraveghere în sălile de examen. Mai mult, și pe holurile din dreptul sălilor de examene vor fi montate astfel de dispozitive.
„Am cerut acest lucru directorilor pentru a descuraja intențiile de fraudare a examenului de bacalaureat, dar și pentru a nu exista niciun dubiu în privința filmărilor. Cu o singură cameră nu se acoperă foarte bine toată clasa. Camerele vor surprinde activitatea profesorului supraveghetor de la catedră, cât și fiecare elev în parte. Le-am cerut directorilor liceelor să se doteze cu camera de supraveghere, laptopuri, calculatoare astfel încât, la probele scrise, să fie totul așa cum am cerut. Mesajul nostru, pentru candidații de la bacalaureat, este să pună mâna pe carte, cât mai au timp, și să renunțe la a cumpăra dispozitive sau la a pierde timpul căutând metode cu ajutorul cărora să încerce să trișeze. Cine greșește, plătește!”, a declarat prof. Mircea Corlățeanu, inspector școlar și vicepreședinte al Comisiei Județene de bacalaureat.
Ce spune metodologia despre accesul candidaților în sălile de examen
Accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30. La accesul candidaților în centrul de examen se procedează astfel: – un cadru didactic și un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate, și verifică dacă fotografiile corespund; – candidații sunt îndrumați spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen; – candidații sunt atenționați să citească extrasele din Metodologie afișate pe ușa sălii de examen și să nu staționeze pe holuri mai mult de 5-7 minute; – candidații care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumați spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnări etc., precum și orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poșetă/geantă etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate și va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. După ce au trecut de punctul de legitimare și de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidații se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizați conform tabelelor afișate pe uși.
Se interzice candidaților să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Asistenții vor verifica respectarea acestei prevederi înainte de aducerea subiectelor în săli. Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către președintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și, după caz, la sancționarea asistenților. (Marian TEODOROF)