Sâmbătă, 11 iunie, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, a vizitat zona Târgu-Neamț, împreună cu conducerea Fundației Româno-Americane, unul dintre finanțatorii proiectului “Ecoturism în Ținutul Zimbrului”, ce se derulează prin Asociația „Ținutul Zimbrului”.
Diplomatul american a fost însoțit de soția sa, Mari Klemm, la prima sa vizită în zona Târgu-Neamț.
Distinșii oaspeți au fost întâmpinați, cu pâine și sare, la Cetatea Neamțului, de către străjerii cetății, alături de oficialități locale, cum ar fi city-managerul Vasile Apopei, președintele Asociației „Ținutul Zimbrului” și președintele Asociației „Valea Ozanei”, Daniel Gavriloaia.
După vizita de la cetate, ambasadorul SUA a ajuns și la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Vânători, unde directorul Sebastian Cătănoiu a devenit ghidul diplomatului american în Ținutul Zimbrului.
Spre seară, diplomatul american, împreună cu echipa sa, a mers la Pensiunea „Pădurea de Smarald”, din Agapia, pentru a lua masa, iar noaptea a dormit la Vila Q. Duminică a plecat spre București.
„Am fost onorați de această vizită a domnului Hans Klemm ambasadorul SUA în ținuturile noastre. Domnia sa a fost plăcut impresionat de potențialul turistic al zonei noastre și ne-a promis că va reveni. Este o vizită de bun augur care ne dă speranțe despre viitorul turistic al zonei noastre”, ne-a declarat Adriana Petrariu primarul comunei Vânători-Neamț.
„Parcul Natural Vânători, această zonă mai exact, este propusă ca o destinație ecoturistică. Noi implementăm deja un proiect denumit «Ecoturism în Ținutul Zimbrului» și care este finanțat de Fundația Româno-Americană, o fundație creată în anii ’90 în România. În acest an board-ul acestei fundații s-a ținut în Parcul Natural Vânători, mai exact în Ținutul Zimbrului. La această întâlnire a participat și Ambasadorul SUA, împreună cu soția domniei sale. După o vizită la Cetatea Neamțului, sâmbătă după-amiază toată delegația a venit la Parcul Natural Vânători, unde a avut loc o scurtă prezentare a perspectivelor de dezvoltare a zonei din punct de vedere a ecoturismului. Este o vizită de bun augur. În prezentarea mea, chiar am făcut o legătură cu prima vizită a prințului Charles în Transilvania, în anul 1998, și în mai puțin de 10 ani, când prințul a vizitat an de an Viscri și în general zona Transilvaniei, iar acum în 2016 site-ul Lonely Planet a recomandat turiștilor din întrega lume Transilvania ca top destinație turism în acest an. De aceea, dacă merităm și dacă și dânșii consideră, zona Târgu-Neamț, Ținutul Zimbrului, ar putea avea aceeași publicitate pe care a avut-o prințul Charles pentru Transilvania și în special pentru Viscri”, ne-a spus Sebastian Cătănoiu directorul Parcului Natural Vânători. (C.T. STURZU)