În timpul campaniei electorale a apărut informația că Alpha Bank a făcut demersurile juridice pentru a-și recupera banii dați sub formă de credit pentru construcția telegondolei. Mai cu voie, mai fără voie, conducerea Primăriei Piatra Neamț anunța, în conferință de presă, în aprilie 2016, că Alpha Bank execută datoria de 42 de milioane de lei, credit făcut de Perla Invest pentru telegondolă și garantat de municipalitate. În acel moment, primarul Dragoș Chitic, împreună cu city managerul Bogdan Pușcașu și secretarul municipiului, Florin Fecic, vorbeau despre posibilitatea reeșalonării respectivei datorii, cu condiția ca banca să accepte propunerea.
Ieri, 21 iunie, o delegație formată din cei trei mai sus menționați a participat, la București, la o discuție la care au participat inclusiv reprezentanții casei de avocatură a băncii. Delegația de la Piatra Neamț a propus o reeșalonare a datoriei, dar nu e suficientă aprobarea celor de la București, ci propunerea trebuie să fie analizată de conducerea băncii din Grecia. „Acum s-a ajuns în faza de executare pentru că nu s-au găsit alte soluții până acum. Cred că și pentru ei (n.red. Alpha Bank) era greu de crezut că ar fi putut să recupereze într-un timp foarte scurt 40 de milioane poprind conturile primăriei. Cred că discuțiile de ieri au fost fructuoase, dar nu depinde numai de cei de la București, ci aceștia trimit propunerea noastră la Atena și așteaptă aprobarea. Noi am propus o eșalonare între 5 și 10 ani, dar mai mult spre 10 ani. Nu putem încă să avansăm un termen clar. Este posibil ca cei de la Atena să nu fie de acord cu 10 ani, ci să ne ceară să achităm în șapte, de exemplu. Trebuie să găsim o cale de mijloc”, a declarat Bogdan Pușcașu.
Dacă se aprobă reeșalonarea, municipiul va putea beneficia de telegondolă, telescaun și clădirile de la stațiile de sosire, dar proprietarul în acte va rămâne tot Perla Invest. „După cum ni s-a spus de la București, cei de la Alpha Bank speră să primească răspunsul de la Atena în maxim o lună. După aceea, trebuie să propunem și noi această eșalonare în Consiliul Local. Bunurile respective vor rămâne în proprietatea Perla Invest până când municipalitatea achită creditul, dar noi vom avea dreptul de folosință. Este ca atunci când cineva are o ipotecă în favoarea băncii și altcineva îi plătește creditul. Acea persoană devine beneficiarul creanței”, a adăugat Bogdan Pușcașu.
Am încercat să aflăm și de la primarul Dragoș Chitic dacă vede la fel de fructuoase, după cum le-a numit city managerul, discuțiile de ieri. L-am căutat la birou, nu era. L-am contactat telefonic de câteva ori, dar nu a răspuns, iar pe Facebook nu a mai fost activ din 17 iunie.
Andreea AMARIEI