Consiliul Județean Neamț și consiliile locale din județ trebuie validate în maxim 20 de zile de la validarea alegerilor din 5 iunie. În primă fază, consilierii votați pe liste trebuie să primească certificatele doveditoare de atribuire a mandatului de consilier. După cum ne-a precizat secretarul județului Neamț, Daniela Soroceanu, procedura de înmânare a respectivelor certificate pentru consilierii județeni aleși ca urmare a votului din 5 iunie va fi stabilită împreună cu președintele Biroului Electoral Județean.
Din punct de vedere legal, după ce vor primi respectivele certificate, consilierii vor fi convocați în ședința de constituire a noului consiliu, fie el local sau județean. În cazul în care unii dintre ei doresc să renunțe la mandat, fie pentru că sunt deputați ori senatori sau pentru că au fost aleși primari în localitățile din județ, pot anunța acest lucru înainte de convocarea în ședința de constituire a noului consiliu sau se pot prezenta la respectiva întrunire. În acest caz, fie nu depun jurământul și sunt considerați demisionari de drept, fie depun jurământul și abia după aceea se decid dacă renunță la postul de consilier sau la cealaltă funcție publică pe care o dețin, pentru a nu se afla în stare de incompatibilitate.
Dacă persoanele de pe lista votată de nemțeni anunță de dinainte de ședința de constituire a noului consiliu că vor să renunțe, iar partidul pe lista căruia au fost alese transmite lista de supleanți până la data întrunirii consilierilor în ședință, la adunare vor participa, pentru validare, supleanții, care vor putea depune jurământul, devenind astfel consilieri.
Validarea Consiliului Județean sau a unui consiliu local
În cadrul ședinței de constituire a noului consiliu, președinte de ședință va fi desemnat cel mai în vârstă consilier, care va avea și doi asistenți mai tineri, numiți tot din rândul consilierilor aleși. Pentru validarea noului consiliu va fi aleasă o comisie, formată din trei până la cinci consilieri, care va verifica legalitatea alegerii fiecărui consilier în parte și va propune sau nu validarea mandatului, iar cei validați vor depune jurământul în plen.
Pentru a fi un consiliu legal constituit, este nevoie de majoritatea simplă (jumătate din numărul total) a consilierilor care să fi depus jurământul. Hotărârea pentru constituirea noului consiliu se adoptă cu votul majorității celor validați, adică jumătate din jumătatea numărului total de consilieri. Și, conform legii, după parcurgerea acestor pași, sunt aleși președinții și vicepreședinții, fiind necesar votul a cel puțin jumătate din numărul total de consilieri locali sau județeni. (Andreea AMARIEI)