După ce s-au făcut publice rezultatele alegerilor locale, Mugur Cozmanciuc a devenit un personaj politic regretat de PNL Iași. Faptul că PNL Neamț a ajuns în primele zece filiale naționale, ca număr de voturi, după ce, acum doi ani, se zbătea într-un anonimat în care a fost bine ancorată de cuplul romașcan Țapu-Ursărescu este, fără nicio îndoială, meritul său. Adus la Piatra Neamț să reorganizeze ceva ce aproape nu mai exista, acesta a reușit să dea lovitura în alegeri, chiar dacă nu a câștigat la județ. ”Venetic” neagreat la început de nimeni din partid – ”Vine ăsta să ne învețe pe noi, i-o «tragem» repede și pleacă, doar nu e mai șmecher ca noi” –, a trebuit să treacă peste tot felul de jocuri și insulte, dar a reușit să-i pună cu botul pe labe pe cei îmbătrâniți în rele, să facă alianțe, cu toți cei de care avea nevoie, gen Țapu, Chitic, Leoreanu, Rogin, Drăgan, ca să amintim numai câțiva dintre ei. Asta în condițiile în care a avut de suportat și presiunea procesului de unificare cu PDL-ul, care, în Neamț, avea destule atuuri în palmares, dar nu prea mai avea oameni.
* Pragmatism de politician
De la Gheorghe Ștefan, PNL nu a mai avut politicieni de rasă, în măsura în care se poate spune că Ștefan a fost în primul rând politician. Mugur Cozmanciuc reprezintă tipul nou de politician, tânăr, versat, pragmatic, care lucrează pe etape. A găsit o organizație ocupată să se autodistrugă, pregătită de înțelegeri cu oricine, pentru ca șefii să o ducă bine. Filiala agoniza, șefii primeau contracte și se cocoțau pe fonduri europene. La alegerile trecute, blatul s-a văzut din ceruri, dar toată lumea a fost mulțumită, pornind de la Elena Udrea și terminând cu Eugen Țapu, Dorinel Ursărescu și din-nou-proaspătul liberal Vlad Marcoci. Și acesta era tot un fel de pragmatism, dar unul care nu privea partidul, ci persoanele.
În acest moment, probabil și pentru că trebuia să demonstreze că nu degeaba a venit în Neamț, Cozmanciuc a folosit tot ce credea el că putea folosi pentru un rezultat bun. Așa a ajuns Leoreanu liberal convins, așa a ajuns Chitic candidat, deși nimeni nu agrea ideea și toată lumea aștepta să fie dat pe mâinile lui Bârjoveanu după alegeri, așa au fost puși pe tușă Drăgan de la Tașca și cei din PDL. Numai că, de data aceasta, PNL a obținut mulți consilieri locali, a câștigat mai multe primării decât credea și are 14 consilieri județeni.
La punctele slabe ale lui Cozmanciuc, trebuie trecută neapărat lista pentru Consiliul Județean. Practic, cu excepția lui Florin Hopșa, mai mult un organizator de partid și un executant decât un politician, nu vedem niciun nume nou care să impresioneze la CJ sau să fie mare aducător de voturi în campanie. Tot aici, la puncte slabe, în ciuda eforturilor și a banilor cheltuiți, poate fi trecută cu succes campania de imagine, care a fost ternă, fără zvânc și fără un mesaj clar pentru alegători. Practic, s-a mers pe ”aburirea” acestora, pe mesaje generale, fără orizont și concretețe, apărute nu din cunoașterea problemelor, ci din gândirea frumos conturată din birouri, în minți luminoase de analiști specializați în vorbe multe și mărunte. Ce-i drept, a ajutat mult și lipsa unui mesaj din partea adversarilor de la PSD.
Ca greșeală de campanie, trebuie neapărat menționat faptul că Mugur Cozmanciuc a desconsiderat (sau a fost sfătuit să facă asta) capacitatea organizatorică a lui Laurențiu Dulamă și a PMP-ului, ceea ce ar putea să-l coste în momentul încheierii alianțelor la nivel de județ.
Oricum, pe fondul rezultatelor obținute prin alte părți, Cozmanciuc a devenit un fel de vedetă în PNL și, pe termen scurt cel puțin, are porțile deschise la nivelul conducerii partidului, în ciuda celor care s-au dat deoparte în campanie, ca să poată arunca apoi spre el responsabilitatea eșecului.
* Țapu et Comp.
Eugen Țapu a fost discret în campanie, exceptând câteva ieșiri în întâlniri cu presa, unele din ele nefericite – gen Apa Serv sau atunci când vorbea despre corupția din PNL – și nesancționate de adversarii politici. În principiu, el și-a făcut treaba din punct de vedere financiar, lucru care se poate remarca în numărul de voturi din unele localități, chiar dacă nu s-a manifestat direct. Este, însă, o altă discuție în ce măsură a și colaborat de bună voie cu Cozmanciuc, pe care l-a carotat cât a putut și prin cine a putut, până când s-a impus nevoia de a o da la pace. A colaborat pentru că nu avea ce face. Nu de plăcere, ci din interes. Iar în acest moment interesul său este în special la Piatra Neamț, unde îl vrea viceprimar pe Romel Bârjoveanu, omul cu care lucrează la cabinetul său parlamentar și care, culmea, direct sau indirect, a fost mai eficient în campanie decât Chitic et Comp.
Rămâne de văzut dacă (și cât) va dura prietenia de partid cu Cozmanciuc sau se va merge pe modelul implementat cu succes lui Ursărescu.
* Din alt joc: Chitic
Dragoș Chitic a ajuns să candideze, pentru că a fost ajutat de oamenii care, interesați sau dezinteresați, nu voiau o primărie condusă de PSD. Nu mai apuca el să stea în fotoliul lui Ștefan dacă Mugur Cozmanciuc nu se implica în negocieri cu acei consilieri care puteau decide majoritatea, negocieri la care singurul merit al lui Chitic a fost că există.
Din momentul câștigării alegerilor, va începe decontul pentru noul primar, momentul când va trebui să-și țină promisiunile față de cei care l-au ajutat în campanie. Și este de urmărit cum se vor dezvolta vreo două societăți comerciale și ce contracte vor lua calea spre firmele unor oameni din stafful său de campanie.
* Lista cu oameni noi
O comparație între lista consilierilor județeni de la PSD și cea de la PNL scoate în evidență pe cea de-a doua multe nume necunoscute publicului larg. Din acest punct de vedere, Cozmanciuc a câștigat la capitolul imagine, putând spune că a promovat mulți tineri: Hopșa, Nechita, etc. Este greu de spus în ce măsură se vor putea impune într-un partid în care meritocrația era dată de densitatea conturilor sau a relațiilor, mai ales că unii dintre ei – cum este cazul lui Florin Hopșa – sunt văzuți ca fiind oamenii lui Cozmanciuc și li se prevede un viitor luminos în alte părți, în niciun caz în Neamț. Asta dacă, desigur, Mugur Cozmanciuc va fi promovat. Iar dacă vor rămâne singuri, vor fi rapid dezarmați.
* Marcoci și Vasiliu, achizițiile care au contat
Plecarea lui Vlad Marcoci de la PSD a mirat foarte multă lume și a fost prilej de tot felul de interpretări – ba că a fost nemulțumit de ce i se promisese, ba că a fost trimis ca un cal troian înainte de campanie. Motivele acestei treceri pot fi multe, dar pentru PNL a fost important să aibă în echipă un personaj care să poată sta de vorbă cu primarii PSD direct, ca unul care a văzut multe și știe multe, care să poată discuta cu nemulțumiții din fostul său partid, care să poată atrage oameni de partea sa. Chiar dacă acest lucru este greu cuantificabil în voturi, a contat destul de mult în anumite zone ale județeului.
La fel de mult a contat și experiența lui Daniel Vasiliu, venit de la UNPR și din postura de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Acesta a trecut, din postura de fost apropiat al lui Culiță Tărâță, prin câteva campanii electorale și a avut relații directe cu mai mulți primari. Și în cazul său se poate spune că are un ascendent asupra unora din ei, lucru care, probabil, se va vedea și cu mai multă intensitate în campania pentru parlamentare.
Din nou, concluziile se desprind ușor.
În primul rând, PNL a obținut un rezultat mai bun decât se aștepta, pentru că a avut un lider. Și pentru că, la nivel de conducere, s-a ieșit din sediu și s-a mers prin județ, s-a vorbit cu oamenii, atâția câți au putut strânge. Aceste deplasări au dat încredere candidaților că nu sunt singuri și că se pot baza pe cei de la centru.
A doua concluzie este că PNL are deja un bazin electoral în zona Romanului, bazin consolidat la aceste alegeri, și că va încerca să exporte în întreg județul modelul aplicat aici. Practic, de la Roman va începe bătălia pentru alegerile parlamentare, când PNL are toate șansele să obțină un mandat de senator și două de deputați, în varianta pesimistă, cu un bonus la deputați în cea optimistă. Locurile par să fie antamate de pe acum, dacă nu cumva, în buna tradiție a partidului, se va trece la autodistrugere și jocuri de culise locale.
Valentin BĂLĂNESCU