Despre insolvența Companiei Municipale de Investiții (CMI) Urban, una dintre societățile Consiliului Local Piatra Neamț, am tot scris în Mesagerul de Neamț. Am atras atenția asupra faptului că insolvența a fost declarată artificial, la dorința Primăriei, deoarece datoria de 11 milioane de lei, pentru care a fost declanșată insolvența, era către municipalitate, din cauza unei redevențe aberante și a unor investiții făcute de Urban pentru Primărie, dar pe care Primăria nu le-a achitat. Totul cu aprobarea AGA sau prin înțelegeri tacite între executiv și conducerile societății.
Pentru că are deja mai bine de jumătate de an de când a fost numit administrator special pentru reorganizarea CMI Urban, am dorit să aflăm de la Ștefan Vulpe concluziile sale ca urmare a analizei făcute cu privire la trecutul companiei, dar și ce măsuri s-au luat până acum pentru a scoate Urban din insolvență. Surprizele nu sunt prea mari. Cauzele insolvenței sunt cele relatate de noi: investiții proaste, făcute la comandă, directori care au executat tot ce li s-a cerut, fără să țină cont de regulile dintr-o societate comercială – compania, dar și suratele ei, erau, practic, conduse din biroul primarului -, interese de grup, interese personale, etc. Nu există încă un plan de reorganizare (?!!!?), se merge tot pe comenzile venite de la Primărie, nu există un plan pentru piețe, pentru bazar. Practic, se merge înainte la fel ca până acum. La nivel de personal, nu s-au făcut reorganizări, ba chiar se aduc zilieri ”prin mica publicitate”, probabil persoane unicat în meseria lor.
* Ștefan Vulpe explică de ce s-a ajuns la insolvență
Datoria către Primărie este clară, iar motivele care au dus la acumularea acelei datorii țin de managerii care s-au perindat la conducerea companiei și care au acționat la comanda celor de la Primărie. Cel puțin așa crede Ștefan Vulpe: „Cauzele care au dus la această insolvență sunt externe. Nu știu dacă eu aș fi condus mai bine, pentru că aș fi ingrat dacă aș spune asta, dar managerii de aici au condus la comanda proprietarului. Într-un limbaj managerial, se numește conducere prin excepție. Când nu e planul tău de organizare, tu nu ai o previziune, tu nu poți să faci o programare. Posibilitatea ta de control nu știu cum e în aceste condiții și atunci s-a ajuns aici”.
Și, pentru a nu lăsa loc de interpretări, administratorul special subliniază faptul că, din punctul său de vedere, lucrurile au fost clare pentru ambele părți în acele momente: „Toate aceste treburi nu s-au întâmplat din necunoaștere, a niciuneia dintre părți, nici a Urbanului, nici a Primăriei. Între aceste două entități economice, s-a stabilit așa-zisa societate civilă. Acea societate civilă este un organism economic fără personalitate juridică, unde era stipulat cu ce trebuie să vină fiecare, iar CMI Urban să funcționeze și ca o societate de investiții. Toate aceste racile se trag de acolo, nu din activitatea curentă”.
* Ce bani are de recuperat Urban de la Primăria Piatra Neamț
După ce a luat la puricat investițiile făcute de Urban pentru municipalitate, administratorul special a ajuns la concluzia că ar avea de recuperat de la Primărie vreo 6,5 milioane numai pentru investițiile făcute pentru lifturile de la Centrul Social Pietricica (200.000 lei), iluminatul festiv de sărbători (1,7 milioane de lei), mobilierul de la Sala Polivalentă (2,5 milioane de lei), iluminatul public din Văleni (220.000 lei), mobilierul din Forum Center (1,5 milioane de lei) și studiul de fezabilitate pentru pietonalul din Piața 22 Decembrie (440.000 lei), la care se adaugă, potrivit lui Ștefan Vulpe, și alte „sumițe”, care, adunate, duc la un total de 8 milioane. „Ca să poți să faci un plan de reorganizare, pe care să-l duci la bun sfârșit, trebuie să vezi ce anume poți să încasezi din ce-ai avut și ce nu vei putea. În planul de reorganizare, dacă ar fi să-l luăm ad litteram, ar trebui să pun 11 milioane de lei, datoria pe care o are Urban către Primărie. Din acești bani, circa 8 milioane reprezintă niște lucrări și prestări servicii făcute de Urban. Aceste lucrări sunt deja pe rolul instanțelor de judecată în diverse etape. Cred că până în toamnă se va termina cel cu iluminatul festiv, de 1,7 milioane de lei. Trebuie văzut dacă acele 11 milioane sunt sume certe. Ca să văd această treabă, a trebuit să angrenez tot personalul contabil și juridic de la companie”.
Ștefan Vulpe spune că tot ce a reușit până acum a fost să ajungă la o înțelegere cu privire la iluminatul de sărbători, dar mai sunt multe lucruri de negociat: „Am pus niște lifturi la Centrul Social Pietricica, în valoare de 200.000 lei. Centrul nu se putea pune în funcțiune dacă nu avea un lift. Erau niște investiții la Sala Polivalentă, care nu putea să fie la nivel european dacă nu avea și mobilier. CMI Urban a cheltuit 2,5 milioane de lei pentru că a pus acest mobilier. Eu ce ar trebui să fac acum? Pentru că nu mă înțeleg cu partenerul meu, ar trebui să merg să-mi iau mobilierul acasă. Ar trebui să stau la cotitură și, înainte de a începe o competiție sportivă, mă duc și-mi iau mobilierul. E treaba mea ce fac cu el, dar las Sala Polivalentă fără mobilă”.
Singura veste bună este legată de iluminatul festiv, unde administratorul special speră să recupereze și chiria pe anii trecuți, cu tot cu penalități și majorări. În rest, se continuă negocierile: „Dacă pe iluminatul festiv am reușit să-l închiriez către Primărie, pentru investițiile de la Polivalentă nu am reușit să fac nimic la această dată. Fac demersuri cu Primăria, pentru a afla dacă acea chirie pe care mi-o datorează este sau nu purtătoare de majorări și penalități. În urma acestor tratative, eu mă voi duce și, în baza unui act, voi cere aceste lucruri. Această situație este și la Sala Polivalentă, și la iluminatul public din Văleni, de exemplu. Atunci, investiția de 200.000 de lei a fost făcută prin CMI Urban. Același lucru se întâmplă și la Mall Center, unde s-a investit atât în compartimentări, cât și în mobilier. Nici Primăria nu poate să vină să spună acum «Am un sac de bani, ia-i de aici». Trebuie să-și organizeze o procedură de achiziții, pentru că așa spune legea. Acum căutăm soluții pentru a ajunge la normalitate. Ca Primăria să cumpere mobilierul de la Polivalentă, eu trebuie să organizez o licitație, iar ei să se înscrie, dar, la fel de bine, se pot înscrie și alții”.
* Investiții fără aprobarea Consiliului Local, dar cu acordul consilierilor agamani
Confuzia, bat-o vina!, pare să fi fost cauza care a dus la investițiile făcute pe ochi frumoși pentru Primărie, investiții care, acum, fac obiectul dosarelor din instanță. „Aici sunt lucruri pe care Primăria trebuie să mi le dea, iar cele 11 milioane trebuie să le dau eu. Nu este un joc al hazardului, ci economie pură. Dacă eu fac dovada că am prestat acest serviciu, așa cum cunosc eu instanța, 99% din judecători vor da o sentință corectă, adică în favoarea Urban, care a făcut aceste investiții de bună credință. Sunt situații în care societatea a făcut investițiile fără aprobarea Consiliului Local, dintr-o ambiție proprie. Să luăm exemplul cu investițiile de la Polivalentă: or fi vrut să ajute și ei pentru renumele orașului și abia după aceea să vadă cum vor recupera banii. Aici era un AGA, un fel de prelungire a Consiliului Local. Acei oameni probabil că au acționat la un impuls pentru binele orașului, doar că, din acea confuzie, a societății civile dintre CMI Urban și Primărie, s-a ajuns la o neînțelegere a exercițiului financiar”.
* Planul de reorganizare, finalizat abia în octombrie
După jumătate de an de la desemnarea administratorului special însărcinat cu scoaterea din insolvență a CMI Urban, planul de reorganizare este încă la faza de analiză. „Noi suntem, în continuare, în perioada de observație, care este atât directă, cât și indirectă, prin diverse studii cerute de legislație, cu titlul de expertiză contabilă cauzală. Până la această expertiză, există o serie de demersuri la nivel juridic, prin care anumiți agenți rămân sau nu în tabelul creditorilor. Cei doi mari creditori sunt Primăria și Direcția de Taxe și Impozite. Mai sunt și mici colaboratori de-ai noștri, dar sunt sume nesemnificative. În momentul în care vrei să schimbi modul de organizare într-o unitate, ești conștient, ca manager, că nu poți s-o faci ca atunci când îți schimbi o cămașă. Organizarea într-o unitate, pe termen lung, de trei-patru ani, cât înseamnă acest proiect de reorganizare într-o societate bolnavă, implică niște studii. Aceste studii se vor finaliza în jurul datei de 10 octombrie, tot atunci urmând să fie terminat și planul de reorganizare”.
Și observațiile vor continua până în toamnă pentru că, după cum spune dl. Vulpe, e nevoie și de avizul noilor consilieri locali, dar și de lămurit problemele cu investițiile făcute în baza așa-zisei societăți civile formate între Primărie și CMI: „Ca să fac organizarea la piețe, de exemplu, o dată acum și a doua oară în toamnă, când fac planul de reorganizare, nu este în regulă. La activitatea comercială este inclusă și Piața Centrală, la care se lucrează. Nu pot să gândesc acum o structură de personal, o organigramă și, peste două luni de zile, să văd că ar fi trebuit să iau în calcul cutare sau cutare. Nu știu ce se va întâmpla, cine o va administra. Plus că, pentru această organizare, trebuie să văd care este planul parlamentului local, cum vede el această problemă, pentru că eu, ca administrator special la această firmă, trebuie să țin cont de ceea ce se întâmplă la nivelul Consiliului Local. Odată rezolvată problema acelei societăți civile, rezolvate aceste aspecte întâi juridice și după aceea economice, lucrurile se clarifica. Până în octombrie, toate aceste aspecte vor fi clarificate măcar la nivel de intenție, de program. Unele sunt convins că vor fi chiar finalizate”.
Se pare că sunt, totuși, speranțe de mai bine, mai ales pentru o societate care s-a dat serios cu capul de pragul de sus: „Un om care a ajuns în vârf a avut cele mai multe eșecuri. Așa cred și despre Urban, care nu numai că poate fi scoasă din insolvență, dar poate deveni și o societate mai sănătoasă. Ca această societate să progreseze, nu numai că nu trebuie să concediezi, dar trebuie să mai aduci oameni de organizare – care încă lipsesc -, dar și oameni de execuție. Până acum nu am avut angajări definitive, ci numai pe perioade determinate și zilieri. Cam 15-20 de zilieri pe zi, selectați de la mica publicitate, din om în om, din cei care au mai lucrat în trecut. S-au mai anunțat unii pe alții. Toți s-au ocupat de activitățile legate de spațiile verzi”.
* Pentru ce-a fost folosit creditul luat de Urban cu ipotecarea Pieței Centrale
La discuția din luna ianuarie, Ștefan Vulpe spunea că nu aflase încă pentru ce a fost făcut creditul CMI Urban la Banca Transilvania, care a avut drept gaj Piața Centrală. Acum, apar explicațiile: „Au fost două etape. În prima parte, 2007-2008, creditul a fost folosit la investiția părții existente. Piața care a ars a avut două componente, ca să vă faceți o imagine: cea existentă, numai parterul, care a fost modernizată prin pardoseli noi, pereți noi, compartimentări noi, învelitoare nouă. Toată această modernizare a fost făcută cu o parte din acel credit. Cred că în jur de 2-2,5 milioane. Cea de-a doua parte a fost folosită pentru dotarea investiției, a extinderii etajate. Iar restul de bani, pentru cheltuieli curente. Dacă facem o corelare între ce am discutat până acum, despre investițiile făcute de Urban în valoare de aproape 6,5 milioane pentru acele obiective, a treia parte din credit se găsește în investițiile făcute la Centrul Social Pietricica, iluminatul festiv și celelalte”.
* Până la reorganizare, CMI își continuă activitățile curente
Cum reorganizarea nu începe mai repede de finalul anului, Ștefan Vulpe spune că societatea își continuă activitățile curente, ba chiar se va implica și în unele mai noi: „În această perioadă, facem lucrările care sunt de sezon – cosit, tuns iarbă, erbicidarea aleilor pietonale, toaletări la gard viu și arbori. Am plantat și jardinierele din parcuri. De anul acesta, am început și activități noi – vopsit și reparat gardurile metalice care delimitează spațiile verzi, vopsit și reparat mobilierul stradal. Sperăm ca, într-o lună de zile, să reparăm și foișoarele devastate de populație, deși se numără printre lucrurile bune făcute de Urban, din punctul meu de vedere. Mai intenționăm să introducem și irigatul spațiilor verzi pe artera de la spital până la ieșirea spre Bacău. Acum facem fundamentarea financiară, pentru a vedea ce presupune și dacă Primăria își poate permite să finanțeze și cu cât. Sunt lucruri pe care trebuie să le știm până la rectificarea bugetară din iulie. Până acum, nu am cerut niciun ban pentru studiile care s-au făcut, pentru că s-a mobilizat întreaga echipă și așa am economisit niște bani”.
În afară de spațiile verzi, Urban mai administrează și activitatea din Piața Centrală, partea unde se mai desfășoară activități de comerț, din piețele Precista și Dărmănești și din bazar. „Activitatea comercială din piețe se mișcă foarte bine. Am avut o problemă mai serioasă cu preluarea gunoiului din piețe de către Brantner. Ne costa cam 150.000 de lei pe an. Întâi am întrerupt contractul și am făcut-o cu forțe proprii, cu o mașină închiriată de la Salubritas și cu angajații noștri și duceam gunoaiele direct la Rosal. După acest divorț temporar, de vreo trei luni, am ajuns la o înțelegere cu cei de la Brantner și am reușit să mai disciplinăm și noi oamenii. Dacă, până acum, în Piața Centrală nu era gunoi selectat aproape deloc, astăzi reprezintă circa 60% din total, un lucru foarte bun pentru noi ca și costuri. La nivelul a șase luni, am redus costurile cu circa 40%. Nu pot să spun că acest procent va crește sau va scădea în următoarele șase luni, pentru că va interveni piața nouă și e posibil ca și procesul de selectare să crească. Încercăm să-i conștientizăm și pe comercianții noștri să selecteze. Dacă nu aduc gunoi selectat, îi taxez la prețul de gunoi neselectat”.
Dacă în piețe comerțul merge, bazarul a cam ajuns piatră de moară pentru Urban, care caută soluții pentru ocuparea a 60% din incintă. „La bazar, avem un procent de ocupare de sub 50%. Acolo este un nonsens, că eu sunt obligat, în baza contractului de concesiune, să administrez tot bazarul. După opinia mea, locația nu este deloc inspirată. În Dărmănești era plin, acum e peste mână și mai este și mirosul de la stația de epurare, care alungă clienții. Încercăm acum să găsim o soluție pentru a ocupa și restul de 60% din căsuțe”, spune Ștefan Vulpe.
Andreea AMARIEI
* Nebuloasa insolvenței de la Urban
După această discuție cu dl. Vulpe, lucrurile încep să se clarifice. Insolvența de la Urban a fost o lucrătură politico-administrativă. Actualul primar a vrut să scape de conducerea pusă de PSD, care a avut în curte societatea, prin doamna Simionică, și a vrut să pună oamenii lui. Nu a putut face asta decât declarând o insolvență în care primăria era principalul creditor. Dar tot ea a fost cea care a declanșat starea de rău din Urban, lucru ce reiese clar din discuție.
Practic, Urban va câștiga în instanță toate procesele și primăria va trebui să-i dea banii. Cum nu are bani, se vor face compensări, așa cum se puteau face și înainte de insolvență. Practic, nu s-a schimbat nimic, s-au schimbat doar conducerea și omul care comandă.
Și în acest moment Urban este locul unde intră bani de la primărie și se topesc pe salarii la fel de mari, pe cosit și vopsit garduri, și nu se știe exact cum se fac aceste decontări și dacă nu cumva s-ar fi găsit și soluții mai ieftine. Practic, Chitic face ce făcea și Ștefan: întreține o societate artificial, până la momentul propice al valorificării activelor sau al preluării unor active. Așa cum s-a întâmplat cu Piața Mărăței, care stă bine mersi într-o administrare și mai proastă ca pe timpul Urban. Al cui o fi fost sau este interesul pentru această locație insalubră, unde, de la 7 dimineața, se servesc cu spor băuturi alcoolice?
Dl. Vulpe ne spune că mai avem de așteptat, să se deștepte noii consilieri (de fapt, să vadă cine va avea majoritatea în consiliu) și abia apoi vom putea vorbi despre reorganizare pe bază de plan concret. Până atunci, liber la comerț în piețe la nivel de Evul Mediu. (V.B.)