ALDE, nu numai la Neamț, stă pe un micuț butoi cu pulbere, iar fitilul e în mâna unui personaj gen Chițoiu, revenit pe cai mari în partid, după ce, în momentul votului pentru ridicarea imunității parlamentare cerut de DNA, era în stare să dea mâna și cu pupitrele deputaților ca să scape de arestarea preventivă. Dorința de a-l scoate din joc pe Iacoban trebuie citită în această cheie, în care un personaj politic precum Asaftei, ajuns cu misiune în PLR, apoi ALDE, face tot ce poate să îndepărteze partea conservatorilor intrată în ALDE. Așa cum este jocul în partid în acest moment, cu sau fără știrea unui Tăriceanu abulic, prea puțin interesat de culisele partidului.
Iacoban, văzut ca un apropiat de Drăgușanu și opozabil lui Asaftei prin toate (carieră politică, succes în afaceri, administrație, etc.), a fost considerat vinovat încă înainte de a se încheia campania electorală. Că nu a adus primari de care să se folosească Asaftei & comp., că nu a dat destui bani, că nu a stat în admirație față de Mecena de la Hanul Răzeșilor și nu s-a lăsat la mâna echipei sale de zgomote, han unde au tras celebrii Boroianu și Chițoiu în momentele cele mai potrivite. Nu contează că, datorită lui Iacoban, partidul are sediu și mobilier, nu contează că Asaftei a obținut rezultate foarte slabe în campanie și s-a dat pe față cu PSD-ul, important este ce vor Boroianu sau Chițoiu, adică acapararea tuturor filialelor, indiferent că este vorba de cea din Iași, Vaslui, Galați sau Neamț. Unde, oricum, avantajul de a avea o luncă, bucătari buni, antren și voie bună s-a dovedit mult mai important decât rezultatele politice.
Soarta lui Iacoban trebuia să se tranșeze marțea trecută, într-o ședință la capitală, când trebuiau dați afară din partid mai mulți lideri care nu făceau sluj în fata eminențelor de la centru. Planul nu a reușit, în ciuda faptului că din Neamț a plecat o hârtie pe care Asaftei doar a trimis-o la București, fără să o discute în conducerea organizației. În hârtia respectivă, un lider al unui alt partid a încercat să-i facă treaba lui Asaftei, pârând că Iacoban a trădat. Iar acest lucru ar fi fost suficient pentru aripa PLR din București ca sa ia o decizie. Opoziția neașteptată a mai multor lideri din vechiul partid conservator a făcut să nu se mai ia nicio decizie. Deocamdată.
Numai că Iacoban și-a dat demisia și nu a fost dat afară din partid, iar lucru acesta l-a deranjat și ofensat pe Asaftei, care, în acest moment, se vede tot mai singur în organizație și care nu prea mai are pe cine să dea vina la București. Așa că a început să vorbească despre afacerile oculte ale lui Iacoban sau despre trădare, uitând să se uite în propria ogradă. Iar despre adevărații trădători din ALDE, care stau la masă frecvent cu dușmanul, nu are curajul să vorbească, pentru că ar fi executat fără milă a doua zi.
Rămâne de văzut, în cazul în care și Cătălin Drăgușanu va face un pas înapoi și nu va candida la parlamentare din partea ALDE, cam câte voturi îi va da PSD-ul lui Asaftei, pentru că altfel nu există nici cea mai mică șansă de a obține nici măcar scorul de la locale. Dacă clonțosul Drăgușanu nu va fi pe listă, va fi, cum spuneam, foarte greu de găsit un alt vinovat de serviciu, acum că nu mai este nici Iacoban. Și probabil atunci se va vedea cât de gol sau cât de îmbrăcat este vicepresedintele Consiliului Județean, care are pe mână, teoretic, investițiile județului.
Valentin Bălănescu
N.R.: Despre musafirii politici de la Hanul Răzeșilor, puteți citi un material foarte interesant aici. El arată cam în ce fel sunt gândite lucrurile la un anumit nivel, atunci când se vorbește despre investiții la nivelul decizional al unor membrii importanți din ALDE.
În privința pozițiilor cu privire la demisia lui Iacoban din poziția de consilier local de Piatra Neamț, vă prezentăm declrațiile din conferința de presă, pentru a putea aprecia eleganța și viziunea politică a fiecărui lider ALDE.
Cătălin Drăgușanu: ”
„Am primit acum câteva minute demisia dlui Iacoban din funcția de consilier local. În locul dumnealui va veni domnul Tihenea Cristian, care este în concediu de odihnă momentan, dar își va ridica mandatul când revine. Demisia domnului Iacoban este un act unilateral și sunt surprins de decizia dumnealui. Am lucrat foarte bine împreună. Este un om cu mare experiență administrativă, care ar fi putut să aducă valoarea Consiliului Local și ar fi putut ajuta la luarea unor decizii care să fie benefice pentru Piatra Neamț. Domnul Tihnea nu are experiență administrativă, dar are peste 15 ani de experiență în mediul privat. În prezent, lucrează la Kober și, la cum îl cunosc, este un tânăr cu perspectivă, care se va pune la punct cu tot ce înseamnă proceduri administrative. El reprezenta zona Gara Veche pe lista noastră, zonă în care locuiește și pe care o cunoaște foarte bine”.
Ion Asaftei, subtil : ”Este un gest de eleganță și cred că dumnealui a înțeles că locul său este în altă parte, de vreme ce și-a dat demisia din funcția de consilier local. Fiecare cum își așterne, așa doarme. (…) Până nu faci foc, nu iese fum. Acolo (n.red. la votul din Consiliul Local) s-a întâmplat ceva ce putea să ducă la o reacție în lanț. A fost defecțiune probabil legată de domnul Iacoban. Săgeata putea să se ducă fulger spre județ și să nu mai avem vicepreședinte nici acolo. Probabil că vor urma și alte gesturi de eleganță”.
Drăgușanu, replică la subtilitate: ”Nu știu dacă deține cineva vreo dovadă în ceea ce privește votul domnului Iacoban. Mie îmi place să vorbesc pe dovezi. Eu cred că domnul Iacoban a făcut suficient de multe pentru ALDE în scurtul timp de când a intrat în partid. Pare o demisie de onoare și nu poți să acuzi un om cu o carieră în spate de anumite lucruri copilărești”.
Asaftei, o mică repliere, tot subtilă, ar extrem de adevărată când vine vorba de Consiliul Județean: „Nu am spus că Iacoban a votat invers. Eu am spus că, într-o anumită ecuație, era cât pe ce să pierdem atât la municipiu, cât și la județ. Poate că are remușcări că nu a adus în ALDE pe aproape nimeni”.
Cine spunea că politica este plictisitoare?