La prima vedere, orașul Târgu Neamț este privilegiat față de alte localități din județ. Are o stație de transfer, prin programul mare al județului, cel de Management Integrat al Deșeurilor, și mai are și o stație de sortare, printr-un alt proiect, care datează de pe vremea când Iftimie Petrariu, actualul comisar șef al Gărzii de Mediu Neamț, era viceprimar al orașului. La fel de adevărat este că, în acest moment, orașul are și o mulțime de gunoaie, plus datorii pentru neîndeplinirea unor obligații financiare. Putem spune că, oficial, situația este sub control, în documente, dar că, în realitate, sunt o mulțime de probleme, care cu greu și-ar găsi rezolvarea fără o infuzie rapidă de bani.
Două gropi de gunoi și problemele lor
La Târgu Neamț, a funcționat, ani buni, o groapă de gunoi care a dat o mulțime de dureri de cap autorităților, dar care a ajutat și la burdușirea multor conturi. În 2012, odată cu începutul implementării sistemului integrat de management al gunoaielor, groapa s-a închis, a fost îngrădită, s-au luat măsuri de protecție specifice. În același timp, a fost aprobată funcționarea unui alt depozit, temporar, care avea aprobată o capacitate de 90.000 de mc gunoi.
Aici lucrurile nu stau deloc pe roze. Depozitul a fost închis, pentru că a fost depășită perioada de autorizare și, cea mai mare problemă, toată cantitatea de gunoi va trebui transportată pe drumurile publice ale județului, de la Târgu Neamț la Girov! Evident, cu costurile aferente, care nu vor fi deloc mici, mai ales în condițiile în care bugetul orașului nu pare să poată suporta, acum, un asemenea efort financiar.
În acest moment, gunoaiele stau grămadă, la vedere, constituind, în mod clar, un posibil focar de infecție.
Din tot gunoiul care este depozitat acolo, orașul Târgu Neamț are vreo 9.000 de mc, pentru care va plăti transportul spre Girov. Există, în acest sens, un protocol între Eco TG, societatea primăriei, și Eurosal, societatea care administrează gunoiul, iar în aceste zile se pregătește un raport de specialitate, care să genereze o hotărâre de consiliu local. La prima vedere, va fi vorba de 2,4 miliarde lei vechi, la care se adaugă cheltuielile curente cu transportul gunoiului.
Soluția Primăriei: Eco TG SRL
Primăria Târgu Neamț pare să fi renunțat la ideea de a apela la un operator privat și și-a înființat propria firmă. Eco TG colectează, sortează cât poate și transportă totul la Girov. Au fost ceva probleme cu plățile către cei de la Girov, dar acum lucrurile au intrat în normal. „Deocamdată, nu avem probleme majore. E adevărat că avem datorii către Stația Girov, dar vom plăti și vom rezolva. Însă avem și noi de încasat de la asociațiile de proprietari și de la alte comune, cam aceeași sumă, de 1 miliard lei vechi”, ne spune Cătălin Toma, directorul de la SC Eco TG.
Pentru a putea rentabiliza activitatea, societatea are contracte și cu alte cinci primării, cele de la Bălțătești, Ghindăoani, Grumăzești, Brusturi și Drăgănești.
La Târgu Neamț, în cifre, din punctul de vedere al gunoaielor, anul 2015 arată cam așa: s-au colectat 5.139,76 tone deșeuri. Din mediul rural, în același an, au fost colectate 1.723,96 tone deșeuri.
Tariful perceput de Eco este de 7,04 lei/ persoană/ lună (case și blocuri). Pentru agenții economici, tarifele fără TVA arată astfel: pentru pubelă de 120 litri – 10,59 lei, pentru pubelă 240 litri – 21,18 lei și pentru ridicare pubelă 1.100 litri – 97,04 lei.
Cifra de afaceri a societății pe anul 2015 a fost de 1.899.000 lei.
Cantitatea de deșeuri colectate selectiv a fost de 202,01 tone, din care 167,67 tone au fost hârtie și carton, 11,21 tone PET-uri și 23,13 tone plastic.
Muncă patriotică la Vânători
Drumul gunoiului, în comuna Vânători-Neamț, pleacă de la primărie, deoarece acesta este colectat de administrația locală, cu o mașină proprie. Gunoiul este predat la Stația de sortare din Târgu Neamț, care se află în administrarea celor de la SC Eco TG SRL, care, la rândul lor, îl duc la groapa de la Girov.
Primăria Vânători percepe o taxă pentru gunoi în valoare de 80 lei pe an pentru fiecare familie, iar pentru societățile comerciale o taxă de 250 lei pe an. În schimb, plătește celor de la Eco TG taxă de 50,4 lei cu tot cu TVA pentru fiecare metru cub de gunoi. Cantitatea de gunoi de la Vânători este, oficial și scriptic, 3.000 mc anual, adică vreo 250 mc în fiecare lună. Viceprimarul Coșofreț Vasile ne mărturisește că angajații primăriei strâng gunoaiele și din zone care, în mod normal, nu intră în sarcina și atribuțiile administrației locale: ”Facem curățenie, strângem gunoaiele și pe la mănăstiri și pe Valea Secu, pe unde se ajunge la Mănăstirea Secu și Mănăstirea Sihăstria. Din aceste locuri, culegem 10 mc pe săptămână. Facem și muncă patriotică, cum se spune. Cheltuim cam 100 de milioane lei vechi pe an, bani din care plătim oameni și motorina, pentru a culege și strânge gunoaiele de pe proprietatea mănăstirilor”.
Curățenie legală, plătită pe de lături de lege
În comuna Agapia, comună cu mare potențial turistic, are o problemă care ține de bani. Sumele încasate de la populație nu acoperă costurile cu colectarea și transportul gunoiului, așa că diferența este acoperită de la bugetul local. Lucru care nu ar fi tocmai legal, ne mărturisește primarul Neculai Nastasă.
O familie din Agapia plătește, anual, 105 lei pe un mc de gunoi, în măsura în care, pe lună, se strânge o cantitate de 105 mc de gunoi la nivel de comună. Operator este SC EUROSAL Trade SRL, iar încasările de la oameni nu acoperă nici trei sferturi din totalul care merge către firma de salubritate. În acest caz, primăria este nevoită să achite restul: ”Încasăm de la cetățeni doar 65-70% din sumă, restul o dăm de la bugetul local, chiar dacă nu e legal. Dar ce să fac?! Nu pot să las gunoaiele, în comună. Nu pot rămâne cu gunoi și cu mizerie în comună! Una peste alta, sunt mulțumit de operator. Nu știm ce va fi în continuare și nici când vom duce gunoiul la groapa de la Girov”, ne spune primarul Neculai Nastasă.
Ciprian Traian STURZU
Un comentariu
dupa cum vedeti, tariful la case este tot dupa nr. de persoane , nu dupa capacitatea pubelei. Un fel de pausal, asa ca o casa plateste mai mult decat un agent economic, la acceasi capacitate a pubelei ( 120L).O mica teapa pe care ne-o aplica