Câinii fără stăpân constituie o problemă de-a lungul și de-a latul plaiurilor mioritice. Sigur că, în acest context, orașul Târgu Neamț nu putea să fie o excepție. Aceasta chiar dacă realizarea padocului de câini, la fosta groapă de gunoi a orașului, a dus la o diminuare a numărului de patrupede. Autoritățile locale se plâng, și nu de ieri de azi, ci de pe vremea lui Decebal Arnăutu, că în oraș sunt aduși câini și din alte județe. Așa o fi, probe nu a produs nimeni până în prezent. La padoc însă (obiectiv aflat în administrarea Centrului de Întreținere Urbană, societate subordonată Consiliului Local) situația pare sub control. Cu o capacitate de 30 de locuri, adăpostul pare un „pension” pentru patrupedele care au norocul să fie adoptate sau revendicate în cele 14 zile cât stau aici. Dacă sunt… Dacă nu, le așteaptă eutanasierea! Când am vizitat noi padocul, 13 câini așteptau MAREA DECIZIE. EUTANASIERE? ADOPȚIE? Întreținerea pe zi a unui astfel de câine scoate din bugetul local 33,86 lei.
„Adăpostul de câini are o capacitate de 30 de câini, iar acum sunt 13. Costurile pe zi pentru un singur animal implică hrană, cazare, curățenie, apă, deparazitare, curent electric, dezinsecție și dezinfecție zilnic, plus salariile personalului. La Serviciul Ecarisaj lucrez eu și încă doi băieți. Am avut și cazuri de eutanasiere, în special la cazurile cu boli cronice. Dacă, timp de 14 zile după ce prindem câinele, nimeni nu vine să-l revendice sau să-l adopte, este eutanasiat, conform legii. În acest interval de 14 zile, medicul veterinar vaccinează câinele, îl deparazitează, sterilizează, îi pune microcip. Decizia de eutanasiere o dă reprezentantul primarului, adică domnul Cezar. Nu noi luăm această hotărâre. Reprezentantul primăriei se uită pe registru, constată că au trecut 14 zile și dă decizia”, spune Severin Amihăesei, coordonatorul padocului.
Și acesta e de părere că mulți câini sunt aduși din alte județe și lăsați la marginea orașului. „Ne confrutăm cu o mare problemă, respectiv cea legată de aducerea unor câini din alte zone în orașul nostru. Eu locuiesc în zona Gării și mulți sunt lăsați la capătul digului, pentru că nu de puține ori am văzut haite de câini, care vin din acea zonă spre oraș. Dar și în zona Barieră sunt lăsați câini. Lunar, luăm cam 30 de câini, dar peste câteva zile apar alții”.
Din fericire, unele patrupede au fost adoptate, dar acestea sunt excepții. „Persoana care dorește să adopte un câine de la padocul nostru vine și ia legătura cu mine și cu medicul, își alege un câine. Apoi, medicul face procedurile de sterilizare și alte proceduri, în cazul în care nu sunt făcute și după aia primește un certificat. Am avut un cetățean din Germania care a adoptat un câine de la noi”, mai spune Amihăesei.
Capturarea unui câine costă 26,50 lei, un crotalier 11,41 lei, o microcipare 34,92 lei, o deparazitare internă și externă 6,42 lei, o eutanasiere 55,47 lei, o sterilizare mascul 63,97 lei, o sterilizare femelă 94,52 lei, un vaccin antirabic 10,28 lei, autospecializată IVECO 43,59 lei și o înregistrare date+carnet sănătate 15 lei.
Ieftin ca braga! (C.T. STURZU)
2 comentarii
Felicitari Domnului Primar Harpa si celor care se ocupa de adapostul de caini. Si eu iubesc cainii dar prea multi erau si chiar agresivi unii.
Eu locuiesc in zona Pometea si chiar ma bucur ca am scapat de doi caini agresivi. Au venit o echipa de la ecarisaj si si-au facut treaba prompt.
Sa dea domnu sa mearga treaba bine si in continuare
EUTANASIATI TOTI MAIDANEZII