De câteva zile, Tabăra Oglinzi de lângă Târgu-Neamț este populată de sute de elevi, de origine română, din Bulgaria, Serbia și Republica Moldova. Prima serie de elevi, din Ungaria și Republica Moldova, a părăsit tabăra, luni dimineață, 4 iulie. Acțiunea face parte din Programul ARC și este organizată de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și de Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Neamț, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului. Sâmbătă, 2 iulie, la Tabăra Oglinzi, au sosit oaspeți de seamă, pentru deschiderea oficială: subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Lucian Mircescu, Dan Stoenescu, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni (recent înlocuit), Niculina Dobrilă, prefectul de Neamț, Elena Dinulescu, director general în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, primarul Daniel Harpa și Cătălin Roșca, din cadrul Ministerului Agriculturii – Direcția Generală de Dezvoltare Rurală și Cooperare.
Românii din Bulgaria își caută drepturile
Pentru a-i cunoaște pe românii din Bulgaria le-am făcut o vizită în Tabăra Oglinzi. I-am găsit în plină distracție, jucând o horă moldovenească. În timpul unei pauze, am discutat cu două doamne însoțitoare ale grupului: Valentina Svavceva și Milena Petrova.
„Am ajuns la Tabăra Oglinzi luni, 4 iulie. Vom sta o săptămână. Însoțim 40 de elevi care învață limba română în Bulgaria. Avem cursuri de limba română. Sunt elevi din mai multe școli din orașul Vidin. Elevii fac cursuri de limba română de două ori pe săptămână. Copiii provin din familii cu mame sau tați români”, spune Valentina Svavceva.
Când vine vorba de drepturile românilor din Bulgaria ea bate în retragere: „Noi, românii din orașul Vidin, ne căutăm drepturile, însă nu suntem în măsură să vă spunem dacă românii sunt sau nu persecutați, ori discriminați. Nu aș vrea să discutăm despre acest lucru”.
Când vine vorba de impresiile pe care și le-au făcut despre zona în care au ajuns, cele două românce din Bulgaria redevin vorbărețe: „Ne simțim foarte bine aici. Este foarte frumos. Mâncarea este foarte bună, iar camerele sunt foarte curate. Aerul este curat. Ne dorim să revenim. Mai ales elevii. Se distrează, avem multe activități. Ieri, am fost în orașul Târgu-Neamț, l-am vizitat. Este foarte frumos. Curat, străzile sunt curate, oamenii respectuoși. Am vizitat locuri istorice. Zilele acestea vom merge să vizităm mănăstirile, Cetatea Neamțului, muzee și Casa Ion Creangă. Cu elevii mei la cursuri am comentat un text din copilăria lui Ion Creangă. Și când le-am spus că vom merge la casa lui Ion Creangă s-au bucurat tare mult”.
Românii sunt ca și bulgarii: petrecăreți și ospitalieri
„Avem foarte mulți prieteni în România, pe care nu i-am mai văzut de 16 ani. De 16 ani nu am mai venit în România. Eu am terminat Facultatea de Drept la Universitatea Nicolae Titulescu din Craiova. După 16 ani am observat o schimbare în bine la români. Eu așa cred. Românii sunt ca și bulgarii. Petrecăreți și ospitalieri”, ne mai spune Valentina Svavceva.
Cele două române din Bulgaria ne mărturisesc că, momentan se fac doar cursuri de limba română, dar așteaptă o lege de la guvernul bulgar prin care să se redeschidă școli, în care să se predea limba română. „Din păcate, în Bulgaria nu s-au mai deschis școli de limba română, dar așteptăm o lege, care să redeschidă aceste școli. Deocamdată, se fac doar cursuri de limba română, în afara programului școlar”, ne mai mărturisește Valentina Svavceva. (Ciprian Traian STURZU)