O discuție privind situația gunoaielor în județ, a colectării lor, nu se poate face fără informații de la Garda de Mediu, cei care merg în teren, constată și aplică sancțiuni acolo unde este încălcată legislația. Comisarul șef de la Neamț, dl. Iftimie Petrariu, ne spune, din start, că situația de acum este infinit mai bună decât atunci când a venit la conducerea instituției. Când erau momente în care era efectiv speriat că nu există soluții pentru multe dintre probleme.
* Stăm mult mai bine ca alte județe
– Dle comisar șef, ce ne puteți spune despre modul cum sunt selectate gunoaiele în Neamț?
- Optimist vorbind, problema deșeurilor în județ este, oarecum, rezolvată. În ce sens… Există depozitul central de la Girov, ceea ce nu există în multe alte județe din țară. Dar trebuie să spun că deschiderea depozitului s-a făcut sub presiunea Gărzii de Mediu din Neamț, presiune exercitată asupra Consiliului Județean, căruia i-am cerut insistent, prin toate mijloacele, încă de acum trei ani de zile, să deschidă depozitul de la Girov. Motivația noastră era simplă, depozitul era terminat și, imediat după inaugurare, intrase în conservare, motiv pentru care se plăteau niște sume considerabile pentru întreținere și pază. Dl. Constantin Iacoban, pe vremea când era președinte, a fost receptiv și a forțat lucrurile în sensul legal și a instituit un serviciu propriu de organizare de colectare a deșeurilor. Anul trecut, în iulie, s-a deschis depozitul, în organizare proprie, cu un serviciu propriu, apărut prin hotărârea Consiliului Județean. Din acest moment, s-a deschis o perspectivă nouă în privința transportului deșeurilor din tot județul spre centru. Este știut că a existat o procedură, dar a fost contestată în instanță și lucrurile mai puteau dura vreo doi-trei ani, ceea ce ar fi fost foarte grav, pentru că, în această perioadă, noi nu aveam unde să depozităm deșeurile. În acest moment, avem un cadru în care se poate lucra, avem unde să îndrumăm primarii, nimeni nu poate spune că nu are unde trimite gunoiul.
* Depozite închise, Rossal nu vrea să se conformeze
– Deci, nu mai vorbim despre depozite temporare în care se pot duce gunoaiele…
- În acest moment, nu! Trebuie reamintit că s-au înființat două depozite temporare, la Târgu Neamț și Roman, pentru că celelalte depozite mari au fost închise începând cu 2012. Este vorba despre cele de la Bicaz, Roman și Târgu Neamț. Asta înseamnă că ele sunt izolate, înierbate, închise cu gard și sunt păzite. Vorbesc de depozitele mari, care erau cele vechi.
Revenind la cele temporare, ele erau deja la limita umplerii, chiar au depășit – la Roman – limita admisă prin autorizația de mediu, de funcționare. Aceste depozite au avut o capacitate de depozitare de aproximativ 90.000 mc, sunt cu o destinație precisă, după care deșeurile de acolo trebuie ridicate și transportate la un depozit conform. Adică trebuie duse la Girov, de exemplu. Având în vedere că această perioadă a trecut și depozitele și-au depășit capacitatea indicată în autorizație, am făcut mai multe controale, la ambele depozite, am dat și sancțiuni pentru neexecutarea măsurilor și am stabilit că autorizația de mediu și legislația obligă la transportul deșeurilor într-un depozit conform. La Roman, cei de la Rossal au contestat atât măsurile luate, cât și procesul verbal de sancțiune. Rămâne să așteptăm decizia instanței, pentru că, în această perioadă, noi nu mai putem întreprinde mare lucru. În acest moment, ei depozitează în continuare, dar nu sunt în afara legii până nu se pronunță justiția! Noi credem că am stabilit corect și legal ce am constatat la fața locului și nu văd cum am putea pierde acest proces.
- Sfidarea de la Roman
Situația de la Roman sfidează legea și bunul simț. Cei de la Rossal au depășit capacitatea, nu mai au autorizație, au primit amendă, dar au contestat totul și continuă activitatea. Legal, ni se spune. Ce lege este aceea care permite depozitarea în continuare a deșeurilor, deși s-a depășit capacitatea și s-a ieșit din autorizație? Poți contesta orice măsură, te judeci, dar să continui activitatea, încasând bani de la primării, și să nu duci gunoiul în depozitul central pare o sfidare, din toate punctele de vedere. Iar primarii care au contract cu Rossal sunt parte, la rândul lor, la această flagrantă încălcare a unei legi, sub acoperirea unei acțiuni judecătorești. În altă ordine de idei, o asemenea speță ar trebui judecată în regim de urgență, având în vedere inclusiv pericolul pentru mediul înconjurător.
Până la urmă, totul are de-a face cu banii. Rossal încasează de la primării, dar nu duce gunoaiele la Girov și le depozitează într-un loc unde nu mai are voie. De ce contractele cu primăriile mai sunt valabile, dacă ele au un efect contrar legii?
– Care este situația la Târgu Neamț?
La Târgu Neamț, s-au conformat și ne comunică lunar cantitatea de deșeuri pe care o cară de acolo, în plus față de ce strâng în mod curent. (n.r.: Cine-i controlează dacă chiar fac acest lucru sau dacă nu cumva fac o raportare fictivă, mai ales că depozitul temporar este lângă cel vechi?) Aici au început să transporte la Girov. Mai devreme sau mai târziu, cu amenzi sau fără, drumul este acesta, fiecare județ va avea un depozit mare, undeva spre centru județului, și acolo vor merge toate deșeurile. Ăsta e drumul și cu Brantner-ul, când va expira autorizația de funcționare, când se va închide depozitul de la Piatra Neamț.
”Pentru depozitarea necontrolată sau ilegală de deșeuri într-un loc nepermis, neconform, sancțiunea este de la 30.000-60.000 de lei.
Pentru neexecutarea măsurilor impuse de noi, sancțiunile sunt de la 50.000-100.000 de lei și suspendarea activității”.
* 30% din primării încălcau legea
– Mesagerul de Neamț a găsit, în multe zone din județ, locuri unde se aruncau gunoaie în mod aproape organizat. Ce ne puteți spune despre acest fenomen, care, de multe ori, s-a petrecut cu acceptul primăriilor?
- Timp de o lună de zile, între 15 martie și 15 aprilie, am efectuat o serie de controale mixte cu alte instituții, în urma unui ordin venit de la Prefectură. Atunci, am controlat 42 de unități administrativ-teritoriale. După ce s-a încheiat acest proces, am continuat cu controalele pe baza normativelor noastre interne, până am reușit să controlăm toate localitățile din județ. Din 83 de localități, au fost sancționate cam 30%! Majoritatea pentru depozitare necontrolată și neautorizată de deșeuri. Vorbim aici despre cantități pornind de la o mașină, două-trei, până la mult mai mult. Mulți dintre primari s-au conformat și au făcut ce trebuia pentru intrarea în legalitate. Noi nu am dat niciodată o sancțiune din prima, doar după 4-5-6 controale am trecut la sancțiuni, că știm cât de greu este cu banii în administrație. Vă rog să mă credeți că, atunci când am dat sancțiune, chiar se impunea. Dar n-o să ezităm și nu am ezitat niciodată când am văzut că este rea-voință sau proastă organizare și nu vor să înțeleagă că primăriile, prin legislația națională și europeană de mediu, au obligații extrem de importante. Prima și cea mai importantă este să prindă la buget sumele necesare pentru colectarea selectivă a deșeurile de la populație. Ei o pot face printr-un serviciu propriu al primăriei, ori cu firme specializate. Selecția ar trebui să se facă la populație, dar legiuitorul a stabilit că se poate face și în stații de sortare sau transfer. Ca o paranteză, acum, în județul Neamț, sunt 7 stații de transfer și mai sunt încă cinci stații de sortare, ale UAT-urile, cum este la Târgu Neamț. Cu toate acestea, deșeurile nu se colectează selectiv, nici măcar în limita pragului de 15%, care este obligatoriu prin lege, peste care se percep penalități de către Administrația Fondului de Mediu. Majoritatea primăriilor plătesc penalități, pentru că nu fac dovada cu înscrisuri că au selectat minimum 15% din deșeuri. De la anul, procentul o să crească la 20% și o să tot crească, până o să facem selectiv în întregime. Este și o chestiune de educație.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Domnulei comisar a gunoielor nu mai faveti pe elefantul decat sa exprimati asemenea bazaconii mai bine stati ascuns in biroul de lux ,asteptati data platii lefii de nabab si faceti exercitii de prezentarea onorului in fata celui ce va dat acesta functie .
Nu va e rusine sa dati amenzi pentru lucruri inutile orasului nostru,in sensul ca obligati cetatenii ce traiesc la nivel de subzistenta sa plateasca prostia unor neaveniti ce au stabilit plimbarea gunoiului in tot judetul cu dublarea tarifului ce sa includa acest transport nejustificat.De ce la elaborarea proiectului depozitului de la Girov sa nu va puneti avizul pe acest proiect impotriva cetateanului.
Se putea analiza ca in fiecare oras impreuna cu comunele arondate sa execute acest depozit conform normelor europene,intrucat spatiu exista suficient si nu se mai dubla tariful,dar dumnevoastra nu ganditi pentruca la leafa ce o primiti acest tarif este nesemnificativ si nu numarati orice leu asa cum fac majoritatea cetatenilor.Va intreb cand se va opri defrisarile ilegale de paduri,sau acest lucru va depaseste ???
Un indignat