Ancheta declanșată de ”Mesagerul de Neamț” privind modul cum se gestionează problema gunoaielor în județ a declanșat tot felul de reacții. Nici nu se putea altfel, devreme ce ne implică, într-o formă sau alta, pe toți. Au sunat primari, au sunat oameni de afaceri, au sunat oameni care suferă din cauza gunoaielor, materialul a fost aprig discutat în zone de bussines care s-au considerat afectate de informațiile prezentate. Cel mai interesant telefon a venit de la un domn din Primăria Piatra Neamț, care ne-a atras atenția că am uitat să povestim despre Afacerea Gunoiul la Piatra Neamț. Domnul în cauză a ridicat o serie de argumente, care au fundament și demostrează că interesele extrem de mari din domeniu au susținători chiar între cei care ar trebui să vegheze la respectarea legilor, în speță Agenția Națională de Mediu și, mai ales, Garda de Mediu. Ca să nu mai vorbim și despre alte instituții abilitate să intervină.
* Toate tunurile pe Brantner
Chestiunea gunoaielor din Piatra Neamț este, acum, dovada că nu întotdeauna socoteala din contract se potrivește cu cea de la groapa de gunoi. Pentru a înțelege exact situația, se cuvine să facem un pas în trecut, cam prin vara lui 2004, când s-a schimbat primarul la Piatra Neamț, dar proiectul de management integrat al deșeurilor, pe bani ISPA, a mers înainte. Trecem peste aspectele legate de platforme, colectare selectivă, pubele ș.a.m.d., ca să ne oprim strict la componenta de hârtii. De hârtii oficiale, nu de reciclat.
Licitația pentru tot ce însemna salubrizare în Piatra Neamț a fost, inițial, câștigată de firma Brantner Servicii Ecologice. Inclusiv depozitarea gunoaielor în celula I a depozitului european de gunoaie din Vânătorii Pietrei. La scurtă vreme după desemnarea câștigătorului licitației, au început problemele. Cumva, prin meandrele legislației, salubrizarea s-a rupt pe activități și, de unde trebuia să fie un singur operator care să strângă, să transporte, să depoziteze și să valorifice gunoaie, plus să asigure curățenia stradală și alte cele, s-a ajuns în situația în care Brantner a rămas cu prima parte a frazei, iar a doua a ajuns pe mâna Romprest. La vremea aceea, compania nu era atât de cunoscută ca acum și nici nu făcea subiectul unor dosare DNA, ci era legată de mult mai celebrul Cristi Borcea, coleg de nebunii fotbalistice cu primarul de atunci al Pietrei, care Borcea a primit, tot în aceeași perioadă, și un teren în buricul târgului, aproape cadou, printr-o licitație în cel mai fericit caz forțată. Romprest n-a făcut mulți purici pe la Piatra Neamț, în schimb, fără vreo motivație explicată economic, a apărut un contract încheiat cu Salubritas și o firmă din Roman, Rossal, aceasta din urmă fiind liderul asocierii. Cei doi asociați au obținut contractul pentru depozitarea gunoaielor în depozitul din Piatra Neamț, cu tot cu celula II. Desigur, a fost o licitație. Desigur, s-au păstrat aparențele.
De ce a fost eliminată firma Brantner din contract ar trebui să fie un mister, dar nu este. Neoficial, s-a spus că trebuie încurajată concurența în domeniu. Oficial, nu s-a explicat nici până-n ziua de azi de ce au crescut prețurile de depozitare imediat după ce a ajuns partenerul de la Roman pe felia gunoaielor din Piatra Neamț.
În prezent, se plătesc aproape 31 lei/mc de gunoi depozitat sau 69 lei/tonă. Haios este că mașina se cântărește la intrare, rezultând, evident, tone, dar apoi plata se face la metru cub, după o formulă destul de ciudată.
Între Rossal, care depozitează gunoaiele, și Brantner, care le strânge și le cară de prin oraș, s-a dus mereu o luptă, deloc capitalistă. Rossal a vrut să depoziteze cât mai mult gunoi, ca să încaseze cât mai mulți bani. Când au făcut înțelegerea cu cei din Primărie, li s-au promis pe la vreo 50.000 mc de gunoaie anual, care, la un preț de doar 50 lei/mc, ar fi însemnat peste 2,5 milioane lei, în condițiile în care, la depozit, nu lucrează 30 oameni. De aici a început conflictul cu Brantner, căreia i s-au impus prețuri, i s-a impus un anumit mod de lucru în momentul depozitării, plus o atitudine condescendentă, bazată pe înțelegeri politice și, de la un moment dat, pe poziția ocupată de Eduard Corduneanu, director al Agenției Județene pentru Protecția Mediului și, în același timp, fost șef la Rossal. O situație, să recunoaștem, destul de ciudată, dacă ne amintim de vremurile când fiul lui Eduard Corduneanu era administrator la Rossal și tatăl semna avize și autorizații care interesau și firma respectivă.
* Prietenos cu mediul nu înseamnă și prietenos cu (toate) conturile
După 2014, Brantner a încercat să rezolve problema depozitării gunoaielor făcând un pas curajos și prietenos, în același timp, pentru mediu. A adus o linie care face ca sortarea gunoiului să ajungă la un procentaj de vis în România, peste 95%. Adică, la 2.000 de tone strânse din Piatra Neamț într-o lună, numai vreo 90 de tone ajung la groapa de gunoi, celelalte fiind reciclate și valorificate!
Evident, din acest moment, Rossal a început să aibă o mare problemă financiară. În loc să încaseze aproximativ 140.000 lei pentru 2.000 de tone depozitate, încasează doar 6.210 lei pentru 90 de tone! Diferența de bani (minus redevența către primărie) rămâne la operator, care mai și valorifică unele dintre deșeuri. Partea care se poate pregăti pentru ardere ajunge la un întreprinzător din alt județ, care o usucă, o toacă, o face fulgi și apoi o vinde către Carpatcement, care o folosește sub formă de combustibil. Brantner vinde tona pe o sumă mică, dar nu gratis, iar întreprinzătorul o valorifică, și el, mai departe, toată lumea având de câștigat. Mai puțin Rossal.
Până și Primăria are motive de bucurie, iar aici Dragoș Chitic are meritul că a înțeles avantajele pentru municipalitate, deoarece, astfel, se prelungește nesperat de mult viața depozitului ecologic de la Vânători și asigură o stabilitate municipiului din acest punct de vedere. În ciuda faptului că redevența încasată de la Rossal conform contractului va fi și ea mai mică. Până la urmă, pe termen lung, este în avantajul primăriei să aibă un depozit autorizat pe o perioadă mai lungă, iar gunoaiele, în cât mai mare procent, să fie reciclate sau folosite fără să polueze.
* ”Protecția mediului este o prioritate pentru Primăria municipiului Piatra Neamț, iar reciclarea deșeurilor este tratată cu toată seriozitatea de administrația pietreană. Operatorul care are concesionat serviciul de colectare a deșeurilor are obligația să crească, an de an, cantitatea deșeurilor reciclate. Modul cum respectă această obligație este în permanență verificat de serviciul specializat din cadrul Primăriei. Rezultatele sunt bune, iar procentul deșeurilor reciclate a crescut considerabil în ultimii ani. În luna iunie am ajuns în situația în care, la depozitul ecologic, au fost depuse doar 10% din cantitățile de deșeuri colectate” – Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț
* Joc pe laterale și pressing cât încape
Ei bine, după momentul când Brantner și-a pus la punct sistemul și a demarat activitatea de sortare, au început să se întâmple diverse lucruri. Au început controale de la Garda de Mediu, care s-au soldat cu amenzi mari și foarte mari. Ba că activitatea nu era autorizată, ba materialul pentru compost nu era depozitat unde trebuie, deși exista o înțelegere cu Primăria, ba că se aude zgomot de la camioanele care transportă gunoiul, ba că se simte miros etc.
În paralel, au început discuții neoficiale și de lămurire cu cei de la Brantner, că ar trebui să ducă mai mult gunoi spre depozit, că cei de acolo nu mai câștigă bani suficienți! Iar în diverse moduri a început o demonizare a activității de colectare a gunoiului. Au început să apară, pe diverse vehicule media, știri, au început presiuni ”populare” asupra executivului, pentru a rezilia contractul cu Brantner, deoarece nu strânge gunoiul cum trebuie. Și cât se așteptau cei de la depozit, am adăuga noi.
Trebuie menționat, obligatoriu, că Brantner plătește, la rândul său, 28% din încasări către Primărie, sumă deloc neglijabilă, mai ales că este și plătită la timp. La fel de obligatoriu, trebuie spus că Rossal are o clauză în contract, că nu poate primi gunoaie decât de la operatorii autorizați să colecteze în Piatra Neamț, clauză încălcată de mai multe ori, chiar și de una din societățile Primăriei! Administratorul special de la Urban declara, recent, că firma a dus singură gunoiul la depozit, iar când a fost întrebat de autorizația pentru a face acest lucru, a vorbit ceva de un contract cu Salubritas, cât să asigure parfumul de legalitate. Evident, nimeni dintre cei care sunt puși să respecte derularea contractelor nu s-a sesizat, atâta timp cât se duceau gunoaie și se achita totul către cei care se ocupă de depozitare.
* ”Din păcate, activitatea nu mai este rentabilă ca înainte, din cauza cantităților mici de deșeuri care ajung la groapa de gunoi. Prin asociere, Rossal ia 66% din încasări, iar Salubritas restul de 34%. La începutul anului, am avut 2.500 mc de gunoi, iar acum sunt, în medie, câte 1.800 mc lunar. Este vorba de deșeurile aduse atât de Brantner, cât și de Salubritas. Pentru depozitare, se percep 30,96 lei/metru cub, fără TVA. Din încasări, noi plătim și redevența de 29% către Primăria Piatra Neamț, iar restul sunt costurile pentru cele cinci persoane angajate și alte costuri” – Tatiana Ciucanu, director Salubritas SA Piatra Neamț
* ”Noi ne ocupăm doar de celula II, pentru care am licitat. În acest moment, vin mult mai puține cantități decât cele din momentul semnării contractului, probabil că aceia care colectează le duc în altă parte. Noi depozităm cât primim, plătim redevență către primărie, dar, repet, sunt cantități mult mai mici decât la momentul semnării contractului” – Ionel Ciocan, director Rossal SRL Roman
Dana OSTAHIE