Casa Modei Piatra Neamț
Casa Modei de la Piatra Neamț s-a deschis pe 14 februarie 1976, cu scopul ”unei bune serviri a populației, prin punerea la dispoziție a unei game variate de modele executate cu materialul unității (confecții pentru femei și bărbați, tricotaje, încălțăminte, marochinărie, modele pălării, lenjerie fină)”. Aparținând cooperativei mesteșugărești ”Înfrățirea”, unitatea, amplasată în zona centrală a municipiului, lângă Hotelul Central, punea la dispoziția clientelei lucrători de înaltă calificare specializați la casa de mode din București și la centrul de perfecționare a UCECOM.
”În ton cu noul sezon și cu linia modei din acest an, Casa Modei din Piatra Neamț își întâmpină vizitatoarele (mai ales!) cu câteva modele de rochii din țesături deosebite, din fire neșifonabile și fire de efect, în culori uni sau cu diverse desene, ori cu desene unicat, deosebit de atrăgătoare.
Tot aici, se află expusă o colecție cu ultimele creații de tricotaje din fire mohair, alpaca cu lână, poliester cu lână, poliester texturat și altele. Pe lângă modelele existente în colecție, în cadrul casei se execută, la comandă, orice model solicitat de client.
Ținuta mai poate fi completată și cu noile articole de mode și pălării, flori, eșarfe și sepci pentru copii, femei și bărbați.
La atelierul de încălțăminte, se află o colecție cu ultimele modele de primavară, executate din diferite combinații de piele naturală.
Periodic, casa va prezenta ultimele creații din moda zilei. Programul de funcționare: zilnic între orele 8-12 și 16-20, duminica închis”.
Tot aici își desfășurau activitatea și meșteșugarii de la ”Deservirea”, în cadrul unui salon de cosmetică, frizerie și coafură. Unul dintre clienți, Petru Crăciun, se declara pe deplin mulțumit de noua frizerie: ”Acolo, la frizeria Figaro, nu numai că totul este nou și plăcut. Nota aparte o dă parcă și altceva: primirea atentă, ținuta personalului, liniștea. Acolo n-ai să auzi muzica stridentă aruncată în difuzor, nici vocile tari ale frizerilor, discutând peste capetele clienților, cum se mai întâmplă în alte părți. De la frizeria Figaro ieși nu numai bine bărbierit sau tuns, ci și odihnit parcă”. (Ceahlăul, 14 februarie 1976)
* Magazinul general ”Orion” Piatra Neamț
La începutul lunii august 1976, la ”marele” magazin general ”Orion” din Piatra Neamț, se executau ultimele retușuri înaintea ”intrării în funcțiune”.
Publicul pietrean era extrem de interesat să știe ce i se va oferi în complexul comercial, bine amplasat în intersecția dintre cartierele Dărmănești, Lenin și Dacia, și care se afla în preajma inaugurării cu 3 luni mai devreme de data planificată.
Dorin Dumitru, directorul Direcției Comerciale Județene Neamț, spunea că noua investiție, ”care se întinde pe o suprafață de peste 5.000 mp, a avut costuri de peste 12 milioane de lei.
Iată ce cuprinde magazinul: parterul – alimentară cu autoservire și raioane de pâine, carne, lapte, legume-fructe. Etajul, de peste 700 mp, va fi ocupat de mărfuri nealimentare – textile, încălțăminte, metalo-chimice și articole de folosință îndelungată. De asemenea, în cadrul complexului, vor funcționa: o farmacie, o librărie, un restaurant cu autoservire, o berărie și o cofetărie. Iminenta intrare în funcțiune a complexului «Orion» este marcată de începerea montajului la utilajul comercial și de trecerea la constituirea stocului de mărfuri rezervate, care depășesc deja valoarea de 10 milioane de lei. Se preconizează utilizarea aici a metodelor moderne și rapide de vânzarea mărfurilor, măsură care țintește economisirea timpului clientelei, pentru ca, începând cu 1977, să se intre în schimb de mărfuri cu marile magazine din țări care fac parte din CAER». (Ceahlăul, 7 august 1976)
Dorin Dumitru mai spunea că era deja obținută aprobarea ca, lângă acest complex, să se realizeze o hală, în suprafață de peste 1.200 mp, și o piață pentru producătorii localnici, obiectiv la care lucrările erau preconizate pentru anul 1977.
Rămânând în sfera comercială, pe 15 august 1976, s-a deschis, tot în cartierul Dărmănești, și Alimentara de la parterul blocului A12 (magazin cu autoservire, unitate de legume-fructe, tutungerie), cunoscută astăzi ca Alimentara 86. Se aprecia că, astfel, ”necesitățile de consum și de aprovizionare ale populației” erau ”satisfăcute integral”.
* Policlinica stomatologică Piatra Neamț
Ansamblul unităților de asistență medico-sanitară s-a completat în toamna anului 1975 cu un modern complex stomatologic pentru adulți, ”aflat acum în stadiu avansat de construcție pe strada Victoriei”, actualul Bulevard Traian. Complexul, prevăzut cu 10 unități de lucru și un laborator de tehnică dentară, urma să fie dotat cu tot ce era mai nou la momentul respectiv în domeniul stomatologiei, ”capabil să asigure execuția celor mai diverse și pretențioase tratamente de acest fel”.
Valoarea totală a construcției și a aparaturii – 2.200.000 de lei.
Constructor – Șantierul nr. 1 al IJCM. (Ceahlăul, 30 august 1975)
* Piata Dărmănești Piatra Neamț
O nouă piață agroalimentară, situată în cartierul Dărmănești al municipiului Piatra Neamț, s-a dat în folosință în vara anului 1980, în zilele premergătoare sărbătorii de la 23 August.
”Ca o preocupare conștientă a organelor locale de partid și de stat pentru buna aprovizionare a populației, în cartierul Dărmănești din Piatra Neamț, a fost inaugurată o nouă piață agroalimentară, cu magazine specializate în desfacerea unei game largi de produse, cum ar fi legume-fructe, brânzeturi, conserve, carne și preparate din carne”. (Ceahlăul, 22 august 1980)
* Complexul meșteșugăresc din Săbăoani
În mai 1976, în centrul civic al comunei Săbăoani, a fost inaugurat noul complex meșteșugăresc, ”în care se concentrează numeroase secții de prestare a serviciilor către populație: croitorie pentru femei și bărbați, tricotaje, marochinărie, reparații de aparate și televizoare, încadrări de tablouri și oglinzi. Un magazin din cadrul complexului este destinat desfacerii produselor artizanale ale cooperativelor meșteșugărești din județ.
Edificiul – cu etaj și demisol, bine dotat și încadrat – este unul dintre cele mai frumoase din această zonă”. (Ceahlăul, 15 mai 1976)
* Magazinul ”Rateș” din Ștefan cel Mare
Tot în anul 1976, însă în luna septembrie, în comuna Ștefan cel Mare, s-a dat în folosință un nou și modern complex comercial. Aprovizionarea și modul civilizat de deservire au fost pe gustul locuitorilor.
Supercoop ”Rateș” era, la vremea respectivă, cea mai nouă unitate a cooperației de consum din Neamț.
”În suprafață comercială de 1.100 mp, magazinul este organizat pe sistemul autoservirii la raioanele de încălțăminte, lenjerie, tricotaje și cu expunere liberă la confecții, textile, mercerie, galanterie, librărie și papetărie.
Unitatea mai dispune de un restaurant cu terasă, cu o capacitate de 180 de locuri la mese și de patru secții de prestări servicii (frizerie, coafură, croitorie și atelier pentru reparat radiouri și televizoare)”. (Ceahlăul, 4 septembrie 1976)
* Campingul din ștrandul Piatra Neamț
Lunca Bistriței – loc de promenadă și de recreere pentru pietreni – s-a îmbogățit, în iunie 1976, cu un nou punct de atracție turistică pentru numeroșii oaspeți veniți în sezonul estival.
”Primul camping la Piatra Neamț, deschis de câteva zile în incinta ștrandului de Peste Vale, la inițiativa OJT Neamț, poate adăposti în cele 20 de căsuțe confortabile 40 de turiști.
Amplasat în splendidul decor al Cernegurei, campingul dispune de apă curentă, lumină electrică, locuri de parcare, autodepanare. Vizitatorii își pot prepara singuri la grătar friptura preferată. Amatorii de sport au la dispoziție terenuri de tenis, volei, fotbal, pistă de popice și bazin de înot”. (Ceahlăul, 3 iulie 1976)
* Ansamblul ”Miron Costin” Roman
La Roman, în zona centrală, în 1977, s-a finalizat construirea ansamblului de locuințe ”Miron Costin”.
”Aici sunt amplasate noul hotel al municipiului, cu 180 de locuri, restaurant, braserie, bar de zi, cofetărie, agenție ONT și birou de schimb, precum și cinematograful cu 500 de locuri. Despre noul hotel, romașcanii spun, cu mândrie justificată, că este cel mai reușit din județ. În orice caz, finisajele executate sub conducerea lui I. Enache, șef de lot, sunt ireproșabile.
Acestora li se adaugă blocuri însumând 300 de apartamente proprietate de stat și particulare.
În această zonă, la parterele blocurilor în construcție, unităților comerciale le-au fost rezervați 3.000 mp. Vor ființa aici, un magazin alimentar cu autoservire, unul cu articole de sticlărie, faianță, porțelan, magazine de bijuterii și ceasuri, cosmetice-parfumerie, lenjerie, tricotaje, galanterie, marochinărie-mercerie, un café-bar și o tutungerie.
În același spațiu vor mai amplasate: magazinul de plante medicinale, o agenție de voiaj CFR și o agenție CEC”.
Tot în 1977, începea construcția unui nou complex comercial, lângă gara orașului Roman. Unitatea, în suprafață de 1.500 de mp, urma să cuprindă magazine alimentare cu autoservire, un magazin al ILF, tutungerie, cofetărie și un restaurant cu autoservire.
Se lucra la alte două complexe comerciale situate în zona Fabricii de zahăr și pe strada Griviței. În suprafață de 600 mp fiecare, acestea urmau să găzduiască magazine alimentare cu autoservire, magazine de legume-fructe, tutungerii, braserii și cofetării.
(Ceahlăul, 24 august 1977)
* Cinematograful ”Ozana” Târgu Neamț
Miercuri, 16 februarie 1977, cu tovarășul Ștefan Boboș în frunte, prim-secretar al Comitetului Județean Neamț al PCR, în orașul Târgu Neamț s-a inaugurat un nou edificiu: cinematograful ”Ozana”.
Amplasat în zona centrală, aflată atunci în plină modernizare, și bine încadrat în ansamblul arhitectural existent, noul cinematograf se adauga ”dotărilor social-culturale puse până în prezent la dispoziția populației localnice și a numeroșilor vizitatori.
Clădirea modernă dispune de aer condiționat și încălzire centrală, sala de spectacole are o capacitate de 350 de locuri și ecran de tip cinemascop, mobilierul este nou, ca și aparatura realizată de Întreprinderea «Optica Română» București.
Atât Șantierul nr. 2 al IJCM, cât și Întreprinderea Cinematografică a județului s-au străduit să asigure condiții de proiectare și vizionare cât mai bune. Merită notat și faptul că, în aceste zile, sunt în curs de dare în folosință în clădirea care face corp comun cu cinematograful, o farmacie, o agenție CEC și câteva ateliere prestatoare de servicii pentru populație”. (Ceahlăul, 9 februarie 1977)
* Tabăra pentru copii de la Oglinzi
În primăvara anului 1977, au demarat lucrările la Tabăra școlară, situată în apropierea orașului Târgu Neamț și, astfel, noua construcție se alătura Cabanei UTC din pădurea Oglinzi. Arhitecții și constructorii au pus bazele ”proaspătului” bivuac, cu 300 de locuri în primă etapă și, spuneau ei, cu 1.000 de locuri la final. ”Pavilioanele cu parter și etaj, amplasate într-o poiană de toată frumusețea, bine orientate, însorite, cu o realizare plastică a fațadelor, vor avea dormitoare cu câte 8 paturi fiecare și confortul similar unui sat de vacanță. În jur, se vor amenaja terenuri de joacă și sport. Tabăra va dispune de legături lesnicioase spre Târgu Neamț pentru deplasări și aprovizionare”. (Ceahlăul, 23 aprilie 1977)
* SANEPIDUL sau Centrul Județean sanitar antiepidemic Neamț
De mărțișor, în 1977, imediat după marele cutremur, Sanepidul s-a mutat de pe strada Cuza Vodă 46 într-o nouă clădire amplasată pe strada Victoriei 1, acum bdul Traian, în incinta Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.
Valoarea construcției și a dotărilor se ridica la acea vreme la 3,5 milioane de lei.
”Edificiul, cu parter, două etaje și un demisol pentru depozitare de materiale sanitare, este construit de către Șantierul nr. 1 al IJCM.
În noua clădire, funcționează următoarele laboratoare: de prevenirea și combaterea bolilor transmisibile; de medicina muncii; de igiena mediului (comunală, alimentară, școlară); de microbiologie și virusulogie; de chimie sanitară și toxicologie industrială, toate asigurând activitatea sanitară antiepidemică în municipiul Piatra Neamț și în întregul județ.
În afara de acestea, mai există un serviciu de primire a probelor pentru examenele ce se fac angajaților din sectorul alimentar, de control periodic al aceluiași personal, pentru examenele de laborator solicitate de dispensarele medicale, în vederea precizării diagnosticului în boli transmisibile, și de control al calității alimentelor.
De remarcat înzestrarea edificiului cu mobilier nou în valoare de 182.000 lei, precum și cu instrumentar și aparatură din dotare centrală”. (Ceahlăul, 19 martie 1977)
* Noul dispensar comasat din Dărmănești
Tot în martie 1977, în cartierul Dărmănești din Piatra Neamț, pe Aleea Ulmilor, a fost dat în folosință noul dispensar comasat.
Construită din fonduri de stat, noua unitate strângea laolaltă fostele dispensare (cele cu numerele 6, 7 și cele două cabinete stomatologice) existente în zonă.
”Clădirea, modern utilată, cu o bună funcționalitate, dispune de posibilitate înființării, în viitorul apropiat, a unei bucătării de lapte pentru copii.
Aici își defășoară activitate 8 medici: doi medici pentru medicina generală la adulți, doi cu profil de pediatrie și, în două schimburi, patru medici stomatologi”.
(Ceahlăul, 19 martie 1977)
Ana MOISE