Actualizare: PSD are președinte și are comunicat.
PNL are de gând să facă plângere penală.
Final: Dacă mai era ceva de spus, începe o conferință de presă. Liberalii pregătesc probabil o comunicare. Totul merge conform planului stabilit, mai ales că, de acum, se poate pleca și în vacanțe după o campanie atât de agitată.
Precizare: liberalii anunță, totuși, o conferință de presă.
Rezultat voturi președinți: Laurențiu Dulamă primește avantaj serviciu cu 21 de voturi exprimate din 21. ALDE are și el vicepreședinte cu același număr de voturi. Evident că au urmat aplauzele de rigoare. Alianța la județ a funcționat mai bine la ca municipiu. Cu această ocazie Ionel Arsene semnează primele hotărâri în calitate de președinte, după care se închide ședința. Data viitoare se aleg comisiile.
Curiozități: Arsene e pupat de toată lumea, inclusiv de viitorul vice Laurențiu Dulamă, de Mihai Cosma în mod ecologic și de George Norocel Harabagiu colegial.
Dan Manoliu nu și-a luat indemnizația pe luna aceasta și i-a fumat țigările Cristinei Mititelu.
Oana Gianina Bulai a făcut prima gafă de consilier ales sau dovedește că prima dragoste nu se uită niciodată: a strecurat în micuța poșetă arginitie, delicat, o brichetă cu …PDL! Păi se poate, altele mai noi nu are domnul Leoreanu?
Se aleg vicepreședinții: propuneri – Laurențiu Dulamă de la PMP și Asaftei de la ALDE. Se vor alege sigur, așa că de aici încolo totul este doar o simplă numărare de voturi. Evident, iarăși pauză!
Arsene: ”Vreau să avem un mandat productiv, să facem tot ce am promis oamenilor, să arătăm că putem face și administrație performantă, nu numai politică. Vom face ce am promis, atât pentru electoratul de dreapta, cât și pentru cel de stânga.”
Președinte este Ionel Arsene cu 21 de voturi. Aplauze cu jumătate de masă goală. Se predă ștafeta spre noul președinte, Munteanu zice – ”Îl invit să-mi ia locul și să-l stăpânească până o să fie decan de vârstă!”. Hopșa a primit 5 voturi și probabil că primea și restul de 9. Mai rămâne doar formalitatea unei hotărâri (nr. 138/2016) pentru alegerea lui Arsene.
O primă fază a luptei pentru Consiliul Județean s-a încheiat. Probabil vom avea alte meciuri în instanță, semn că noul mandat începe constructiv, atât la Primăria Piatra Neamț, cât și la Consiliul Județean.
Se numără voturile: 26 de voturi valabil exprimate. 9 consilieri nu au votat.
Pesediștii sunt pozați cum își împăturesc buletinul lângă cabina de vot. Pentru eternitate și pentru viitoare probe în instanța judecătorească și probabil a publicului. dacă îi mai pasă cuiva după acest circ. Tentativa liberalilor de a da lovitura a fost jalnică. Probabil că așa este scenariul și se speră la mai mult în instanță. Doar justiția este liberă și independentă,
Emilia Arcan îi spune doamnei prefect că se poate retrage dacă are treabă, dar că din punctul lor de vedere nu au nici o problemă. În acest moment există cvorum.
Hopșa:”Vă rugăm să opriți votul și să reluați procedura”! Liberalii pleacă și amenință cu plângere penală pentru neglijență în serviciu. Împotriva cui? Arsene dixit: ”Vă dorim mult succes!” Murariu către Hopșa: ”Cui faceți plângere penală? Stați jos și votați!”
Începe pelerinajul la vot. Secret deocamdată. Vigilența este asigurată de Arcan, Anton, Andrușcă, Alexandru, Todirițe. Ciprian Șerban asigură ușa, să nu fugă nimeni. La fel și Cristian Hurgheș, care asigură pentru deputatul Cătălin Drăgușanu. Votează Ionel Arsene, iar Hopșa devine vocal când vrea ca buletinul să fie împăturit în cabină. Arsene a votat lângă urnă, probabil pe el însuși. Liberalii fac apel la Prefect. Prefectul stă. Arsene zice că votul e un drept, nu o obligație, iar Consiliul Județean nu este subordonat Prefecturii. Și Asaftei votează lângă urnă, să nu uite ce trebuie votat și unde trebuie depus buletinul.
Hopșa: ”Asta nu e vot secret”! Arsene: ”Unde scrie asta?”. Prefectul zice că ei, consilierii, sunt suverani în ce fac acum. Și mai zice, doct: ”Vă rog să respectați legea!” Liberalii propun suspendarea procedurii de vot. Marius Nechita: ”Este inadmisibil ce se întâmplă!”. Pare un scenariu repetat de mai multe ori. Lucian Pelepco: ”Chiar ne credeți niște oi?” .
Încep propunerile: PSD propune Arsene, PNL pe Hopșa, ALDE și PMP nu au propuneri. Se fac bilete cu cei doi propuși și vine binecuvântata pauză.
Secretarul Dana Soroceanu prezintă urna. Liberalii întreabă dacă are fundul gol. Credem că se refereau la urna, care, până la urmă, este sigilată de comisia de validare.
Prefectul și Hopșa. Prefectul: ”Rolul meu pentru constituirea autorității administrativ-deliberative s-a cam încheiat.Vă cer permisiunea să plec”. Hopșa, președintele de la PNL: ”Nu plecați, sunt nelămuriri cu privire la caracterul secret al votului”. Prefectul, imparțial ca tot românul: ”Condițiile pentru vot secret există, dar dacă dvs. considerați că prezența mea ajută, pot rămâne.” Și rămâne.
Începe discuția pe secretul votului, semn clar că unii consilieri au discutat despre vot și în afara partidului. Iar insistența liberalilor ne arată că n-au stat cu mâinile în sân în aceste două săptămâni.
Scenă ”a la Narcis” (pentru explicații, vezi Google): Oana Bulai postează pe pagina de socializare momentul când a depus jurământul. În definitiv, e un moment important, nu ar strica și nițică promovare pe bani. După care preluare pe site-uri prietene pentru consolidarea poziției de consilier fruntaș și bine ancorat, cu mintea, sufletul și tot tacâmul în politica locală.
Scenă horror: a jurat și Dan Vasile Constantin. Sperăm că de data aceasta îi iese chestia cu respectatul legilor și al Constituției. Nu mai știm exact pe unde este dosarul său cu incompatibilitatea. Chiar așa: dacă ești declarat incompatibil, comiți sperjur?
Incident: cineva a provocat microfonie în momentul în care a depus jurământul Dragoș Chitic. Se pare că autorul e undeva în colțul unde stă liberalul Obreja, dar nu putem băga mâna-n foc.
Grup vesel: Ciprian Șerban, rămas în afara consiliului, împreună cu Stejărel Nistor, Cornel Agăleanu, discută în mod alert noutăți vechi din campanie și îl fac pe Ioan Munteanu să ceară ”mai puțină gălăgie la tribună”. Până la urmă, e vorba de adversari politici, nu?, ca să nu mai vorbim de presa ticăloasă și greu de manevrat care așteaptă cu reportofonul minuscul pornit…
Emilia Arcan rămâne președinte: doar al comisiei de validare, din păcate pentru ea. Secretar, pe prima funcție obținută de PMP, avocata Andreea Todirițe. Comisia anunță: toți consilierii strigați buni de validat și de votat președintele și vicepreședinții. Și toți votează pe Biblie, spun ei, în momentul în care Ioan Munteanu i-a întrebat frontal asta. Jurământul se face în ordine alfabetică și, de data aceasta, nu are nimeni nimic împotrivă. Secretarul citește jurământul, consilierul spune ”Jur” și semnează. În două exemplare.
Remarcă răutăcioasă, dar adevărată: Ioan Munteanu face ce nu a mai făcut de 12 ani – semnează acte oficiale la Casa Albă.
În atenția noilor consilieri județeni: deoarece emoțiile au făcut să crească foarte tare consumul de apă, ne întrebăm dacă știu că femeile de serviciu de la Consiliul Județean folosesc sticle de apă plată Borsec pe care le alimentează de la chiuvetă! Nu de alta, dar n-am vrea să le cadă rău prima ședință. Cei vechi sunt căliți de la sedințele de AGA!
Pauză 15 minute. Comisia va lucra la examinarea dosarelor. Prilej de o discuție politică la o țigară și de pus la punct ultimele amănunte ale votului pentru alegerea vicepreședinților.
Se alege comisia de validare: propuși Arcan și Andrușcă de la PSD, Monica Anton și Lucian Pelepco de la PNL, Mihai Alexandru de la ALDE și Andreea Todirițe de la PMP. Arcan obține 21 de voturi, se abțin peneliștii. Andrușcă obține 35 de voturi, ca și Andreea Todirițe. Monica Anton, tot 35 de voturi. Gata! Avem comisie, dacă îl adăugăm și pe Mihai Alexandru, cu 21 voturi și 14 peneliști care se abțin.
Începe ședința: La apelul nominal răspund toți pesediștii. La liberali au renunțat Cozmanciuc, Leoreanu, Tapalagă; restul de 14 răspund la apel. La conducerea ședinței – Ioan Munteanu, care, în felul acesta, a ajuns pe scaunul de președinte pentru puțin timp. Îl flanchează Mădălina Ciubotaru și Marius Nechita, născuți, se pare, în aceeași zi, 25 martie 1986.
Mesajul lui Munteanu: ”înțelegere, puțină bunăvoință, mai puțină politică, mai puțină răutate”. Pare mesajul unui politician care are deja cărțile făcute.
Observații: Lângă Arsene, stă tânărul Nechita de la PNL. În sală, a ajuns și dl. Humulescu, șeful de ocol de la Târgu Neamț. Laurențiu Dulamă e destul de întunecat în așteptarea votului, iar Ion Asaftei, congestionat, pare să fi primit o muștruluială de la șeful său de partid din PSD. Culoarea feței lui Dulamă s-ar putea explica prin locul la masă, în apropiere de Chitic și Hopșa.
Ora 14.00 – Se lasă așteptat secretarul județului, care, atunci când intră în sală, descrețește frunțile, fiindcă promovează culoarea roz.
Ora 13.59 – a ajuns și cea mai discretă persoană implicată în eveniment, prefectul Niculina Dobrilă. Nu că ar fi vrut să participe, dar, dacă n-are subprefect…
Sala de ședințe este full, ca să folosim un termen familiar multora dintre cei aflați în sală, dar și unor mentori care i-au ghidonat în alegeri.
PNL-ul și-a adus susținători și speră să aibă mai mult noroc decât la muncipiu, unde nu au găsit suficiente argumente logice care să încurajeze o trădare în lupta pentru postul de viceprimar. Cap de listă la susținători – profesorul Obreja, despre care nimeni nu mai poate spune că lipsește de la ore.
Ionel Arsene dă un semnal la telefon: ”Haideți în sală”. Probabil trebuie echilibrată situația la nivel de susținători.