Într-o lume în care sistemul clasic de valori pare depășit, de multe ori viața unui câine poate fi invidiată de unii oameni. Se construiesc adăposturi pentru ei, li se asigură hrană, medicamente, deparazitare, sunt luați de pe străzi, sunt pregătiți pentru adopții etc. Legile pedepsesc lovirea și chinuirea lor, ba, mai nou, chiar și neglijarea, nu doar relele tratamente aplicate. Administrațiile locale sunt obligate să-i îngrijească. Este drept că, după 15 zile, se poate propune eutanasierea, acela fiind momentul când se poate lesne înțelege de ce pentru oameni nu se aplică aceleași măsuri de asistență socială. Într-un demers jurnalistic, să-i spunem de vacanță, am încercat să vedem în ce condiții ”trăiesc” câinii ajunși în adăposturile din Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț. Și cu ce bani.
Piatra Neamț: 369 lei lunar pentru un câine
La Piatra Neamț, primăria a însărcinat societatea Salubritas să se ocupe de câinii comunitari. În adăpostul Salubritas, în prezent, sunt 260 de câini, cel puțin așa susțin cei doi îngrijitori de acolo. ”S-a ajuns în această situație după ce ne-au obligat să închidem celălalt adăpost. Am fost nevoiți să mutăm câinii într-un singur loc, pentru că nu puteam să-i lăsăm pe străzi. Dacă nu sunt grav bolnavi, pentru a fi eutanasiați, câinii rămân la adăpost pe termen nedefinit. Acum, am cerut celor la Primărie să aprobe ca, în cazul în care nu sunt revendicați sau adoptați de cineva în termen de 14 zile, să-i putem eutanasia. Au mai fost adoptați prin Asociația Prieten Credincios, dar, în paralel, sunt aduși alții de pe străzi”, spune Tatiana Ciucanu, directorul Salubritas.
Pentru întreținerea unui câine, taxa este de 11,9 lei/zi. Cum se împart acești bani ține de meandrele sistemului administrativ-finaciar românesc. Pentru hrana câinelui se dau zilnic 3 lei. Restul banilor se duce spre cheltuielile cu autorizarea adăpostului, cheltuieli de personal, utilități, se plătește echipa de ecarisaj, care, și ea, intră tot la cheltuieli, pe personal, taxe și impozite ș.a.m.d., după cum înșiră directorul Salubritas.
Cu totul, întreținerea unui câine ajunge să coste lunar 369 de lei. Alocația de hrană a unui copil din centrele de zi ale Primăriei Piatra Neamț este de 372 lei, dar comparația este evident forțată.
* Costuri suplimentare, pe cap de animal
Pe lângă întreținerea zilnică a unui câine, mai apar sume suplimentare, achitate, în marea lor majoritate, o singură dată, pentru fiecare patruped în parte.
Pentru capturare – în costurile căreia sunt incluse atât carburantul, cât și salariile echipajelor și tranchilizantul folosit -, deparazitare, crotaliere și vaccinare se percep 36,27 lei/animal. Salubritas are contract cu medicul veterinar Andrei Tudor, care se ocupă de toate procedurile, inclusiv eutanasierea patrupedelor bolnave. Sterilizarea se taxează în funcție de greutatea și sexul animalului, un preț mediu fiind de 40 de lei pentru masculi și 80 de lei pentru femele. Cățelele care, sterilizate fiind, nasc pui vii și-i hrănesc cu lapte sunt, cel puțin oficial, de domeniul trecutului.
Pentru eutanasiere, este nevoie de decizia persoanei împuternicite de Primăria Piatra Neamț, iar pentru procedura în sine se taxează 8,71 lei/animal. Incinerarea cadavrelor, care este făcută în baza contractului cu cei de la Mondeco Suceava, costă 11,15 lei/animal. ”Microciparea și eliberarea carnetului de sănătate se fac doar în momentul în care există o cerere de adopție și costă 50 de lei pentru fiecare patruped în parte. În prezent, capacitatea adăpostului de la Piatra Neamț este de 258 de capete, iar după ce se vor termina lucrările de extindere, ea va ajunge la 532 de exemplare”, a precizat aceeași Tatiana Ciucanu.
* Lărgirea adăpostului, alte costuri
Deoarece, în prezent, sporul natural al câinilor din Piatra Neamț este clar pozitiv, spre deosebire de cel al oamenilor și parcă în ciuda sterilizărilor făcute de veterinar, apare firească necesitatea extinderii spațiilor care să adăpostească noi locatari. Până la apariția unui program guvernamental ”Prima boxă”, la Piatra Neamț s-au alocat 429.880 lei pentru 44 de boxe noi pentru câini. În mare, vorbim de 9.770 lei pentru o boxă, cu toate lucrările de infrastructură, un preț interesant pentru constructor și administrator. Probabil și pentru viitorii locatari. ”Lucrările de extindere a adăpostului pentru câini au început în data de 10 iunie și au ca termen de finalizare data de 10 august. Ele constau în: realizarea a încă 44 de boxe acoperite, din structură metalică, pe o suprafață de 409 mp, realizare fosă septică vidanjabilă, cu trei compartimente și volum total de 28 mc, realizare racord canalizare fosă septică și realizarea de alei pietonale betonate, alei carosabile, parcare și acces auto”, a declarat Gabriel Muraru, de la Serviciul Comunicare al Primăriei Piatra Neamț.
Târgu Neamț: Pensionul de câini
Câinii fără stăpân sunt o problemă de-a lungul și de-a latul plaiurilor mioritice și, în acest context, orașul Târgu Neamț nu putea fi o excepție. Asta chiar dacă, oficial, realizarea padocului de câini la fosta groapă de gunoi a orașului a dus la o diminuare a numărului de patrupede. Autoritățile locale se plâng – și nu de ieri, de azi, ci de pe vremea lui Decebal… Arnăutu – că în oraș sunt aduși câini și din alte județe. Așa o fi, dar probe nu a prezentat nimeni până acum.
La padoc, însă, obiectiv aflat în administrarea Centrului de Întreținere Urbană, societate subordonată Consiliului Local, situația pare sub control.
Cu 30 de locuri capacitate, adăpostul pare un ”pension” pentru patrupedele care au norocul să fie adoptate sau revendicate în cele 14 zile, cât stau aici. Dacă sunt… Dacă nu, le așteaptă eutanasierea.
Când am vizitat noi padocul, 13 câini așteptau verdictul: eutanasiere sau adopție?
Întreținerea unui maidanez cazat la pensionul orășenesc scoate din bugetul local 33,86 lei pentru fiecare zi. Sau 1.049,66 lei lunar, ceea ce e mai mult decât ajutorul de somaj al unui om cu oarece pregătire sau decât multe pensii muncite, dar e mai puțin decât un decont de combustibil la mașina unui șef de instituție publică locală. Ca de obicei, depinde de care parte a ușii te afli când faci comparația…
”Costurile pe zi pentru un singur animal implică hrană, cazare, curățenie, apă, deparazitare, curent electric, dezinsecție și dezinfecție zilnic, plus salariile personalului. La Serviciul Ecarisaj, lucrăm eu și încă doi băieți. Am avut și cazuri de eutanasiere, în special la cazurile cu boli cronice. Dacă, timp de 14 zile după ce prindem câinele, nimeni nu vine să-l revendice sau să-l adopte, este eutanasiat, conform legii. În acest interval, de 14 zile, medicul veterinar vaccinează câinele, îl deparazitează, îl sterilizează, îi pune microcip. Decizia de eutanasiere o dă reprezentantul primarului, adică dl. Cezar. Nu noi luăm această hotărâre. Reprezentantul primăriei se uită pe registru, constată că au trecut 14 zile și dă decizia”, spune Severin Amihăesei, coordonatorul padocului de la Târg.
Acesta este unul din cei care au îmbrățișat convingerea că mulți din câinii care bântuie prin Târg sunt aduși din alte județe și lăsați la marginea orașului: ”Ne confrutăm cu o mare problemă, respectiv cea legată de aducerea unor câini din alte zone în orașul nostru. Eu locuiesc în zona Gării și mulți sunt lăsați la capătul digului, pentru că nu de puține ori am văzut haite de câini, care vin din acea zonă spre oraș. Dar și în zona Barieră sunt lăsați câini. Lunar, luăm cam 30 de câini, dar peste câteva zile apar alții”.
Cazurile fericite, de patrupede care au fost adoptate, sunt doar excepții. ”Persoana care dorește să adopte un câine de la padocul nostru vine și ia legătura cu mine și cu medicul, își alege un câine. Apoi, medicul face procedurile de sterilizare – și alte proceduri, în cazul în care nu sunt făcute – și după aceea primește un certificat. Am avut un cetățean din Germania care a adoptat un câine de la noi”, mai spune dl. Amihăesei.
Raportările seci arată că există un întreg lanț economic în jurul acestei probleme: capturarea unui câine costă 26,50 lei, o crotalie – 11,41 lei, o microcipare – 34,92 lei, o deparazitare internă și externă – 6,42 lei, o eutanasiere – 55,47 lei, o sterilizare mascul – 63,97 lei, o sterilizare femelă – 94,52 lei, un vaccin antirabic – 10,28 lei, autospecializată IVECO – 43,59 lei și o înregistrare date + carnet sănătate – 15 lei.
Și, după cum arată raportările, fie și acelea oficiale, pare o activitate pe termen lung spre foarte lung, care nu va duce lipsă de clienți.
Andreea AMARIEI
Ciprian Traian STURZU