Finanțat în iunie cu 2.000 de lei, proiectul „Călătorie în județul Neamț” a primit o suplimentare, cu aceeași sumă, în ședința extraordinară a Consiliului Local Piatra Neamț din 9 august. Cei 4.000 de lei alocați din banii publici nu reprezintă o sumă colosală, în schimb, la o simplă lecturare a proiectului care a stat la baza finanțării, ne întrebăm de ce a fost nevoie ca Primăria Piatra Neamț să finanțeze niște activități care se desfășoară în întregul județ și, mai mult decât atât, de ce trebuie să plătească toți pietrenii pentru distracția din vacanța de vară a unor tineri care, din câte se poate deduce din descrierea proiectului, își permit să-și achite micile plăceri estivale.
Conform descrierii făcute de solicitant – Asociația „Vreau să ajut” – proiectul se adresează grupurilor de copii/ adolescenți/ tineri, cu vârste între 12 și 25 de ani, care se înscriu pentru a participa la o serie de activități – drumeție, vizitarea locurilor de interes cultural, istoric și peisagistic, socializare, comunicare, dar și escaladă, echitație, tehnici de autoapărare, arte marțiale sau activități într-un parc de aventuri etc. „Prin acest proiect se dorește acoperirea unui aspect deficitar în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor de astăzi: absența sau slaba comunicare, relaționare între indivizi și grupuri, din cauza petrecerii unui timp considerabil în fața jocurilor și a divertismentului facil și comercial oferit de mediul virtual și de alte forme de mass-media. Prin programele propuse, proiectul vine să umple această deficiență din viața reală a copiilor și tinerilor, oferindu-le alternativa de a petrece mai mult timp împreună și în mijlocul naturii, după un program bine stabilit”, au explicat solicitanții în nota depusă la Primăria Piatra Neamț.
Gratuitate pe banii municipiului
Durata ar fi de 10 zile, drumețiile având ca punct de plecare municipiul Piatra Neamț. Deducem, din explicațiile oferite în același document la Primărie, că publicul țintă nu e format din copii fără sprijin financiar, de vreme ce „fiecare participant își va plăti transportul, mâncarea și intrarea la obiective, parcuri de aventuri, anumite echipamente închiriate sau achiziționate special pentru desfășurarea activităților în cadrul proiectului etc. – prețul specificat în dreptul fiecărei zile incluzând toate aceste aspecte”.
În schimb, suntem informați că participanții beneficiază GRATUIT de servicii de ghidaj, serviciile echipei de implementare, care va furniza informații sau va desfășura cu participanții diferite activități.
Ceea ce uită să spună organizatorii este că nu va fi GRATUIT, deoarece exact aceste servicii au fost incluse în suma cerută municipalității.
Bugetul total prevăzut pentru proiect este de 8.100 de lei, sumă solicitată inițial tot Primăriei, la ședința din luna iunie. Cum atunci nu s-au dat decât 2.000 de lei, Asociația a revenit cu o solicitare de suplimentare de 5.000 de lei, obținând tot 2.000. Banii, după cum arată cheltuielile defalcate din proiect, urmează să fie folosiți pentru: acțiuni de vizibilitate a proiectului – 800 de lei, servicii de ghidaj și activități de escaladă – 3.500 de lei, servicii arte marțiale, tehnici de autoapărare/supraviețuire – 1.200 de lei, servicii de informare cultural istorică în zona Neamțului – 800 de lei, servicii video/editare – 800 de lei, servicii de grafică și promovare online – 700 de lei și altele – 300 de lei. Cu promovarea s-a rezolvat deja, după cum se poate vedea pe pagina de socializare a asociației. Și cu celelalte, probabil, la fel.
Andreea AMARIEI
3 comentarii
Asta vi se pare dubioasa?! Pai, ia vedeti ce finantare primeste Festivalul colegului dvs. Gabriel Apetrii, de la Consiliul Judetean si de la Primaria Piatra Neamt, iar apoi adunati sutele alea de milioane la urmatorul calcul: peste 200 de copii care au fost “selectati” in “marea finala”, trebuie sa achite cate 150 de lei fiecare. Dupa ce faceti inmultirea si adunati si banii de la buget, mai puneti si gheseftul de la Primaria TG Neamt, iar apoi adunati celelalte sponsorizari primite de la diversi “obligati”! Simtiti afacerea? Ei, dar inca nu stiti nimic…
La “finantarile”, adevarate nu aveti acces sau cu astfel de articole acoperiti “ochii” fraierilor?
Lasati copiii sa stea toata vara in fata calculatorului, ca oricum parintii nu mai au timp sa-i duca pe munte.
Sunteti jalnici…
Doamna Pancu Mihaela, probabil că nu cititi decât atunci când sunteți vizată direct un ziar. Noi ne asumăm postura în care suntem și vă multumim pentru interes. Rec