Cel mai iubit fiu al poporului a mai făcut o ”călătorie” de lucru în Neamț, în 1975, când a fost ”primit cu nețărmurită bucurie, dragoste și entuziasm”. Atunci, a fost oaspetele chimiștilor de la Săvinești, al laminoriștilor de la Roman și al membrilor biroului Comitetului județean de partid.
”Pe tot parcursul vizitei, de la prima clipă a sosirii în Piatra Neamț și până în momentul plecării din Roman, mii de locuitori ai județului nostru au ținut să-și exprime sentimentele de înaltă prețuire și profundă stimă pentru activitatea neobosită a secretarului general al partidului. Vizita s-a înscris în contextul amplei acțiuni de reevaluare a tuturor posibilităților existente, atât în industrie, cât și în agricultură, pentru realizarea de producții suplimentare necesare recuperării pierderilor provocate de inundații economiei naționale”.
Ceaușescu a fost însoțit de Manea Mănescu, membrul Comitetului Politic Executiv, primul ministru al guvernului.
”La sosirea elicopterului, pe stadionul municipiului Piatra Neamț, tovarășul Nicolae Ceaușescu a fost salutat de Ștefan Boboș, prim-secretar al Comitetului Județean Neamț al PCR, de mii de localnici, care au ovaționat minute în șir. Gazdele au raportat cu mândrie că industria județului și-a depășit sarcinile de plan revenite pe primul semestru al anului, realizându-se o producție suplimentară de peste 165 de milioane de lei”.
Ceaușescu a propus ca județul Neamț să obțină, în viitorul cincinal, o producție care să depășească 24 de miliarde de lei.
La Săvinești, în cadrul vizitei la Fabrica de melana și atelierul de mecanică fină, a analizat problemele legate de organizarea mai bună a fluxurilor tehnologice și încărcarea corepunzătoare a mașinilor, solicitând îmbunătățirea calității producției. În fața machetei Combinatului, a recomandat ca noile dezvoltări să fie cuprinse în actualul perimetru al unității, indicând o serie de spații existente pe această platformă, care ofereau condiții propice pentru construirea viitoarelor obiective.
La Melana IV, tovarășul a apreciat că respectiva instalație, intrată în funcțiune în1974, a fost construită cu un volum de investiții mult mai redus față de capacitățile similare realizate pe platforma săvineșteană. Tocmai atunci se afla acolo, la perfecționare, un grup de coreeni.
”Străbătând secțiile unității, tovarășul Nicolae Ceaușescu este salutat cu deosebită căldură și stimă de numeroși muncitori și tehnicieni coreeni, aflați aici la specializare, care îi oferă flori, exprimându-i sentimentele de gratitudine pentru ocazia ce o au de a se perfecționa în România”.
De la Melana IV, Ceaușescu s-a deplasat la atelierul de mecanică fină, datorită căruia, în acei ani, s-au economisit importante rezerve valutare.
Interesându-se de realizările altor unități, în special de IM Ceahlău din Piatra Neamț, el a dat indicații ca acolo să fie diversificată fabricația. ”În aplauzele miilor de chimiști”, secretarul general al partidului a plecat, apoi, la bordul elicopterului, la Roman, unde a vizitat Întreprinderea de Țevi. Aceasta cunoscuse, în ultimii ani, un puternic proces de extindere și modernizare, fiind o unitate de prim rang a industriei siderurgice românești.
”În cadrul dialogului pe care îl poartă secretarul general al partidului cu ministrul Industriei Metalurgice, Neculai Agachi, cu reprezentanții centralei de resort și specialiștii întreprinderii, atât în fața machetei acestei unități, cât și pe parcursul vizitării laminorului și trăgătoriei la rece, au fost abordate probleme privind sporirea eficienței economice și modernizarea producției în acest important sector de activitate”.
Unitatea din Roman era cea de-a patra uzină din cadrul Centralei industriale de prelucrări metalurgice pe care Ceaușescu o vizitase în acel an, după cele din capitală, Aiud și Iași. A sfătuit specialiști să persevereze în asimilarea unor produse de mai mare complexitate, cum ar fi țevile de peste 60 de țoli și burlanele de foraj pentru adâncimi până la 10.000 de metri, necesare explorărilor marine.
Ultima întrevedere a avut-o cu membrii biroului Comitetului județean de partid Neamț, pe care i-a cam tras de urechi pentru slabele rezultate înregistrate în sectorul zootehnic: ”În cincinalul 1976-1980 se va materializa, la nivelul județului, un volum mult mai mare de investiții decât în cincinalul precedent. Capitolul agricultură, mai exact sectorul zootehnic, nu este dezvoltat la nivelul posibilităților de care dispune această zonă a țării. Aveți pășuni multe, dispuneți de tot ce este necesar pentru a obține rezultate mai bune. În noile condiții, oamenii câștigă mai mult, se hrănesc mai bine, cumpără mai mult, trebuie asigurată aprovizionarea lor”.
În ultima parte a discuției, Ceaușescu a trasat organelor locale, ca sarcini, să întocmească în cel mai scurt timp schițele de sistematizare a orașelor din județ, inclusiv a celor care au beneficiat mai puțin de prezența unor noi unități industriale.
* ”O vizită de atunci nu cred că se deosebea foarte mult – sigur, păstrând proporțiile – de una de acum. Apăreau celebrele întrebări: câți vin, cu ce vin, unde vor să meargă?
Primirea era făcută de prim-secretarii de partid, de directorii întreprinderilor respective, iar de siguranța traseului răspundeau Securitatea și Miliția. Auzisem că, la Dumbrava Roșie, Ceaușescu a avut în intenție să construiască o centrală nucleară, însă condițiile pentru realizarea ei nu erau prielnice.
Eu am prins la Suceava mai multe vizite, printre care și cea în care familia Ceaușescu a fost însoțită de Maiestățile Lor Imperiale, șahinșahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr, și Împărăteasa Farah. Atunci au venit și în Neamț. În cartea mea «Sub judecata timpului», redau mai multe secvențe în care m-am întâlnit cu secretarul general, dar și cu Manea Mănescu, Emil Bobu, Constantin Dăscălescu și ceilalți oameni cu funcții de răspundere. Prezint chiar și ultima dare de seamă asupra activității Comitetului județean de partid Neamț pentru perioada 1984-1989, pe care am citit-o în plenul conferinței care a avut loc cu două luni înainte de revoluție.
În Neamț, din 1987, am organizat activitatea internă a efectivelor de membri de partid, răspundeam de politica de cadre – numiri, avansări, «rotiri» -, de organizațiile de sindicat, sport, UTC, femei și îl înlocuiam la comandă pe primul secretar” – Mihai Hanganu, fost prim-secretar al Comitetului județean UTC Suceava, secretar cu probleme organizatorice la municipiul de partid Suceava, prim-vicepreședinte al Consiliului municipal Suceava, secretar cu probleme organizatorice al județului Neamț.
Ana MOISE
sursa: ziarul Ceahlăul (28 mai 1970; 5 iunie 1973; 20 iulie 1975; 27 septembrie 1980)
sursa foto: comunismulinromania.ro