Ședința ordinară de Consiliu Județean (CJ) Neamț, din 24 august, a fost urmată de o conferință de presă ținută de președintele Ionel Arsene și cei doi vicepreședinți, Laurențiu Dulamă și Ion Asaftei. Începută cu un sumar al ședinței ce tocmai se încheiase și continuată cu activitățile din ultima perioadă ale mai marilor județului, cu discuții despre proiecte și planuri de viitor, conferința s-a încheiat surprinzător, cu un monolg al președintelui Arsene, presărat cu „sfaturi prietenești” la adresa presei din Neamț.
Prezentarea pe scurt a proiectelor de viitor ale Consiliului Județean
Ordinea de zi a ședinței de ieri a fost suplimentată, statutar, pe ultima sută de metri, cu șase proiecte, patru dintre ele presupunând cofinanțarea de la județ a unor proiecte europene care prevăd reabilitarea și conservarea unor muzee și case memoriale din Neamț. „Ședința de astăzi a avut 20 de puncte pe ordinea de zi, au fost desemnați reprezentanții în ATOP și-n alte structuri în care Consiliul Județean are reprezentanți, au mai fost unele asocieri cu unele proiecte de interes județean, însă ceea ce a fost extrem de important pe ordinea de zi a fost aprobarea acestor proiecte pe care vrem să le depunem pe fonduri europene. Am avut patru proiecte și o să vi le enumăr: «Conservarea, protejrea și promovarea Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț». Este un proiect extrem de important pentru municipiul Piatra Neamț. Practic, reabilităm tot Muzeul de Istorie și Arheologie. Total valoare proiect este de 20.838.495,20 lei, valoarea devizului general este de 20.752.095 lei, din care 15.753.783 lei sunt fonduri europene și 416.769 contribuția noastră, a Consiliului Județean. Nu sunt cheltuieli neeligibile”, a spus Ionel Arsene.
Acesta a continuat cu prezentarea pe scurt a celorlalte trei proiecte – Muzeul de Istorie din Bicaz și casele memoriale Ion Creangă și Calistrat Hogaș.
Prezentarea planurilor celor de la CJ a continuat cu altă promisiune pentru nemțeni: „Mai avem un proiect pe care o să îl depunem și care nu a intrat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi. Este unul din cele mai importante proiecte pe fonduri europene pe care Consiliul Județean Neamț le-a depus sau le va depune vreodată. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea axei de transport interjudețeană Piatra Neamț – Roman – Icușești – limită cu județul Bacău. Este un drum care se face în colaborare cu județul Bacău, cu Consiliul Județean Bacău, și care va merge până la Podul Turcului. Valoarea acestui proiect este de 69,5 milioane de euro, plus 5 milioane de euro neeligibili, care vor fi împărțiți între Neamț și Bacău. Este un proiect extrem de ambițios și de important pentru județul Neamț, cât și pentru județul Bacău. Asigură realizarea unui alt obiectiv important – sprijinirea și promovarea dezvoltării locale durabile. Suntem în grafic cu acest proiect. Se lucrează intens la el. Cred că suntem un pic înaintea județului Bacău. Cred că județul Neamț are o șansă foarte mare în a-l implementa, iar specialiștii din Consiliul Județean care lucrează la acest proiect ar trebui felicitați pentru toată munca pe care o depun”.
Tot în conferință de presă am aflat că președintele legislativului a discutat cu starețul de la Petru Vodă pentru a termina cei 1,5 km de drum care duc spre mănăstire și că se caută o soluție pentru alocarea de fonduri.
Totodată, Ionel Arsene a anunțat că este mulțumit de faptul că cei de la Drumuri Naționale au început lucrările pe drumul care leagă Poiana Teiului de județul Suceava și că are promisiuni că lucrările vor continua și pe: Bicaz – Lacu Roșu, Poiana Largului – Pipirig, Târgu Neamț – Boroaia și că se va finaliza și drumul care leagă Piatra Neamț de Roman. „Eu cred că am găsit înțelegere și Neamțul a beneficiat, din acest punct de vedere, de investiții consistente din partea celor de la Drumurile Naționale. Sigur că nu o să reușim să facem tot, dar dacă reușim, în acest an, să facem o mare parte din drumurile naționale și în primăvara anului viitor să continuăm cu celelalte, tot e o realizare. Ne dorim să avem o dezvoltare coerentă și durabilă a județului Neamț și asta trebuie să înceapă cu infrastructura”, a spus președintele CJ Neamț.
Tot în această perioadă, Ionel Arsene a anunțat că s-a întâlnit și cu primarii din județ și că a discutat despre situația școlilor din Neamț. Urmare a discuțiilor, șeful județului a spus că speră ca „15 septembrie să ne prindă pregătiți”.
Arsene predă legătura la cei doi vicepreședinți
Ion Asaftei a vorbit tot despre drumuri și despre importanța pe care acestea le au pentru dezvoltarea turistică a județului. Mai reținut la vorbe a fost Laurențiu Dulamă, care ne-a spus doar că se bucură că și colegii liberali au participat și au votat la această ședință și că, astfel, se vede că a început munca la Consiliul Județean.
Au început întrebările de la presă
După prezentările pe scurt, au urmat întrebările de la presă și răspunsurile mai marilor din CJ. Astfel, am aflat că președintele Ionel Arsene va fi prezent, între 28 august și 2 septembrie, în China, pentru
A găsi soluții pentru transportul inteligent în Piatra Neamț și că vom vedea o schimbare semnificativă în următoarea perioadă în tot ceea de înseamnă activitatea Spitalului Județean din Piatra Neamț.
După care, Ion Asaftei a fost întrebat despre ce șanse are axialul de a fi reabilitat în acest mandat. Și de aici s-a deschis cutia Pandorei pentru ceea ce a urmat. „Nu trebuie să ne aventurăm prea mult, în sensul unui festivism. (…) noi nu mergem acolo să cotcodăcim ca să ne știe tot județul. Acolo se întâmplă efectiv o dramă. Vorbim și de munții Neamțului, nu doar de axial. Vorbim de Ceahlău, de muntele sfânt, de tot ce cel mai frumos traseu turistic, care este efectiv batjocorit. Și îmi asum ceea ce spun. Nu mai sunt barierele care să oprească utilajele grele. TAF-urile își fac jocul așa cum vor. Axialul, ca atare, este transformat într-un fel de platformă de prelucrare a lemnului. Nu mai spun ce fac aceste trailere când urcă și coboară pe versanți, ce canale fac și, când plouă, toate aluviunile se adună și axialul e o mocirlă. Eu am mers cu mașina mea de fițe, apropo de un domn care, așa. E o rablă de prin 1992, 4X4, cu care mi-am făcut și campanie electorală, merg pe munți, pe dealuri și care e mașina mea de fițe și sigur că, cu asemenea mașină, reziști acolo, că e ca o tanchetă. Eu nu mi-am permis să bag mașina județului”, a spus Ion Asaftei.
A continuat cu marele rol al celor de la Silvic în distrugerea axialului, după care Ion Asaftei a spus și despre „caracterul strategic” al axialului – „dacă se întâmplă ceva cu viaductul, doar pe aici se poate trece către Borsec și Ardeal”.
Concluzia a venit tot de la președinte, care a spus că e „legat de mâini și de picioare” în prezent și că, până ce nu va fi consolidat versantul, care ține de Ministerul Mediului, nu poate risca să investească în reabilitarea axialului.
„Sfaturile prietenești” ale președintelui Arsene
La final de conferință, președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, a avut un monolog surprinzător, am putea spune, lansând o serie de „sfaturi prietenești”, după cum le-a numit, pentru presa din județ. „Aș vrea să fac o remarcă vizavi de o atitudine a presei. Mă simt responsabil să fac asta, ca și președinte de partid, ca și președinte de Consiliu Județean. Trag un semnal de alarmă și vreau să rog colegii dumneavoastră din presa de Neamț să înceteze cu formele de șantaj la adresa oamenilor politici – dacă nu faci contract cu mine, dacă nu-mi dai, scriu că ai datorii la stat, că te prind cu nu știu ce. Domnilor, nu suntem singuri pe pământ! Și mai sunt niște oameni care au început să pună întrebări. Eu vă dau un sfat prietenesc la toți din presa din județul Neamț: încercați să faceți o presă corectă. N-aș vrea să văd că sunt colegi de-ai dumneavoastră și colegi de-ai noștri, participanți la ceea ce se întâmplă în mediul politic din județul Neamț, pentru că suntem împreună și oamenii politici și presa, că, la un moment dat, or să aibă niște probleme din punctul ăsta de vedere. Haideți să «ardem», așa cum îi place unui coleg de-ai dumneavoastră să spună, oamenii politici atunci când greșesc pe ceea ce fac din punct de vedere politic, lăsați-le familiile în pace și problemele personale în pace, care țin de familia lor și de familia lor personală. Nu cred că asta e treaba presei din județul Neamț! Luați și ne verificați și uitați-vă ce facem ca oameni politici, ce facem în funcțiile pe care le ocupăm aici, pentru că, personal, o să am grijă în perioada următoare ca orice coleg de-al meu, indiferent că e de la putere sau din opoziție, dacă va fi șantajat de cineva pe orice subiect să nu lăsăm lucrurile așa. A fost mai mult o declarație din partea mea bineovoitoare pentru dumneavoastră, cei din presă, pe care, pe marea majoritate, vă respect, am avut o relație cât s-a putut cordială sau nu. Sigur, unii m-au înjurat, alții m-au apreciat atunci când a fost când a fost cazul, alții m-au înjurat și când n-a fost cazul, dar mi-am asumat și asta ca om politic, însă când se depășește linia și se ajunge la șantaj, vă promit că nu o să stau cu mâinile în sân. Atât am vrut să vă spun ca încheiere, că a fost mai înainte o aluzie la o discuție de genul ăsta”, a avut monologul Ionel Arsene.
Cât despre cine și pe cine a șantajat, președintele CJ nu a vrut să dea exemple, ci a dat de înțeles că „cei care știu, știu la ce m-am referit”.
Andreea AMARIEI