Apropierea noului an școlar i-a băgat în priză pe mai-marii județului Neamț, care fac controale peste controale, pentru a vedea în ce stadiu sunt unitățile de învățământ.
După vizita președintelui CJ prin școli a venit și rândul prefectului de Neamț, Niculina Dobrilă, să-i convoace pe cei responsabili la discuții. Marți, 16 august, în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural, s-a vorbit despre școlile cu probleme – lipsa autorizațiilor DSP, a celor de la ISU privind prevenirea incendiilor sau a pazei din unitățile de învățământ.
Șeful DSP Neamț, Dan Morenciu, a spus că, în Neamț, sunt 142 de școli, care au, în total, 344 de clădiri. „În prezent, au autorizație de la DSP 297 de clădiri, aceasta lipsind în cazul a 47 de clădiri. O școală poate să aibă mai multe autorizații, în funcție de numărul de clădiri pe care le are. Motivele pentru care nu au primit autorizație sunt lipsa unei surse de apă sau apă nepotabilă. Prefer să nu le fac publice”, a spus în cadrul întâlnirii Dan Morenciu.
Și nu le-a făcut publice nici măcar către Prefectura Neamț, așa că nu vă putem spune care sunt școlile de unde e mai bine ca ai dumneavoastră elevi să nu bea apă.
Nici la capitolul pază nu stăm mai bine. Conform prefectului de Neamț, sunt peste 100 de unități școlare unde nu există nici o formă de pază. Și ca să fie tacâmul complet, 30 de școli nu au autorizație de la pompieri, iar motivul de bază este unul clar – neglijența și nepăsarea celor direct implicați.
Există chiar și cazuri de școli unde nu s-a cerut avizul pompierilor înaintea începerii lucrărilor de extindere sau reabilitare. „Din decembrie 2015 și până în februarie 2016, au fost aplicate 11 amenzi pentru că nu s-au respectat normele de prevenire. Din păcate, sunt multe cazuri în care nu se respectă măsurile asumate prin proiect și se consideră ca prioritate începerea anului școlar, înaintea accesării altor fonduri pentru a putea face modificările necesare. În Neamț sunt 30 de unități școlare care nu au autorizație, fiind vorba de 33 de clădiri”, a spus lt. col. Ciprian Mitrea, adjunctul inspectorului șef al ISU Neamț.
Și pentru a exemplifica și mai bine cum stau lucrurile, colonelul Ionel Pîrvu, prim-adjunctul inspectorului șef, a început să detalieze aventurile din ultimii 10 ani legate de pregătirile școlilor: „Au fost peste 30 de intervenții la unitățile școlare. Amintiți-vă numai de incendiul care a distrus în totalitate școala din Icușești. Din păcate, nu se respectă normele pentru construirea noilor centrale termice. Hornurile sunt trecute prin șarpantă, se folosesc și lemne care nu sunt uscate așa cum trebuie și așa ajungem la incendiu. A fost un caz unde s-a făcut o magazie pentru hărți exact lângă centrală și hărțile s-au aprins. Se merge pe modernizare, se îmbracă fostele prize în lambriu și se trag noi prize direct din instalația de iluminat. Acum este și aparatură modernă și se merge mai mult pe aspectul estetic. Din neglijență, punem în pericol viața copiilor”.
Din păcate, nu știm dacă poveștile pompierilor mai sperie vreun director de școală, vreun șef de șantier sau vreun primar, grăbiți să acceseze niște fonduri, să facă niște reparații la școli, să dea bine în poză și să mai păcălească un an școlar. (Andreea AMARIEI)