Festivalul Internațional de Folclor “Ceahlăul”, ediția a XIX-a, are loc, anul acesta, în perioada 5-10 august.
“Manifestarea a fost creată în 1991 cu scopul de a celebra bogăția și frumusețea tradițiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare.
Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor și portului din toată lumea, Festivalul și-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversității culturale, dar și asupra prezervării formelor de artă tradițională care conferă unei culturi identitatea sa”, menționează organizatorii.
De-a lungul celor 18 ediții de până acum, au participat peste 100 de ansambluri folclorice, din 28 de țări.
Festivalul “Ceahlăul” este unul itinerant, în afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamț, manifestări având loc și în alte localități ale județului Neamț, precum Roman, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov sau Durău.
Astăzi, vă prezentăm trei dintre formațiile participante:
EGIPT: GRUPUL DE DANSURI POPULARE „QENA”
Grupul de Dansuri Populare „Qena” din orașul Qena/Kena, situat în partea superioară a Egiptului, este unul dintre ansamblurile care activează sub egida Ministerului Culturii din această țară. Formația a fost înființată în 2001 și a ajuns, în prezent, la un număr de cincizeci de membri, precum și la un palmares bogat, cu participări la festivaluri în țară și străinătate. Printre acestea, se numără Ismailia International Festival for Folk Art, Egipt (2004), Săptămâna Culturală Egipteană în Uzbekistan (2006) și Azerbaidjan (2007), International Festival of Folk Arts, Canada (2008), African Dance Festival, Rwanda (2010), World Dancers Festival, Grecia (2010) și Indonesia (2012), World Art Festival, Italia (2013), The International Festival for Drums and Traditional Arts, Etiopia (2016). Grupul a participat și la festivaluri internaționale în țări arabe, precum Oman, Iordania, Libia sau Sudan. Trei ani la rând, între 2004 și 2006, a fost câștigător al premiului I la un festival local în Egipt. Formația se constituie într-un adevărat mesager al artelor din zona superioară a Egiptului, reprezentată de “Tahteeb” (un dans cu nuiele) și de ceramica de Qena.
SERBIA: Ansamblul Folcloric „KUD SOKO” Bujanovac
Ansamblul Folcloric „KUD Soko” a fost înființat pe 12 iulie 2013, în cadrul Societății Cultural Artistice „Soko” din Bujanovac. Coregraful Nenad Mitic a fost cel care a avut inițiativa înființării unui ansamblu folcloric local și, în scurt timp, a creat o adevărată echipă care și-a început activitatea la Casa de Cultură din Bujanovac. Ansamblul are acum aproximativ două sute de membri, împărțiți în cinci categorii de vârstă. Repertoriul include zece momente coregrafice complexe, care acoperă întreg teritoriul Serbiei, precum și câteva din regiunile fostelor țări iugoslave. Palmaresul Ansamblului numără participări la importante festivaluri în Serbia, Cehia, Macedonia și Muntenegru. În luna iulie 2015, orașul Bujanovac a fost gazda primului Festival Internațional de Folclor, printre țările invitate numărându-se Macedonia și România. În august 2015, Ansamblul a participat la Festivalul Internațional de la Bosilegrad, unde a ocupat locul al treilea într-o competiție la care au concurat cincizeci de formații din Serbia și din Europa. Obiectivul declarat al formației este atât promovarea folclorului și a tradițiilor din regiunea pe care o reprezintă, cât și promovarea folclorului din întreaga zonă de sud a Serbiei.
ROMÂNIA: Ansamblul Folcloric Aromân „DOR” Sarighiol De Deal
Acum 38 de ani, la Sarighiol de Deal, județul Tulcea, a luat ființă Ansamblul Folcloric Aromân de Cântece și Dansuri, format din patruzeci de tineri entuziaști, dansatori, soliști vocali și instrumentiști. Conducătorul Ansamblului, Dumitru Caimacan Popescu, profesor drd. inginer și director de școală, s-a identificat, încă din primele momente, cu visele și aspirațiile noului colectiv. Personalități în domeniu (Tita Sever, Elise Stan, Gheorghe Baciu, Emilia Comișel și mulți alții) au apreciat elogios, în decursul anilor, interpretarea artistică și autenticitatea Ansamblului, în spectacole sau festivaluri județene, naționale și internaționale. Formația a evoluat pe numeroase scene ale țării (București, Baia Mare, Bistrița, Constanța, Rădăuți, Iași, Brașov, Zalău, Slatina, Tulcea, Botoșani, Suceava) și a avut apariții în mai multe emisiuni culturale de radio și televiziune. În perioada anilor 2013-2015, Ansamblul a susținut peste 80 spectacole, obținând Marele Premiu – Trofeul „Regele Brazilor”-, la Festivalul Internațional de Folclor „Regele Brazilor”, Bistrița-Năsăud și Marele Premiu la Festivalul „Serbările Deltei” de la Sulina. Director și instructor al Ansamblului Folcloric Aromân „Dor” din Sarighiol de Deal este prof. drd. ing. Dumitru Caimacan Popescu. (Mesagerul de Neamț; sursa: Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”)
Un comentariu
Pentru organizatorii festivalului , cuvinte de lauda . Doar că ,pentru viitoarele editii , alaturi de ecuson de participare , delegațiile bulgare sa le înmanati si un mic ghid pentru comportament . Execrabili de la mic la mare .Pe vaporasul de agrement de la Izvorul Muntelui , gașca de bulgari au demonstrat ca sunt departe de a fi europeni . Comportamentul grobian al unuia din instructori care a suflat fara încetare pe parcursul călătoriei dintr-un fluier ca un tignal , a oferit elevilor sai un spectacol grotesc in care mima ce ar face cu mine. Sărmanul , nu trebuia scapat din ospiciu . In plus bulgarii sunt la comportament si cultura ZERO. Gălăgioși , plini de sine , încercând să vorbească o engleză in care nu recunoșteai niciun cuvant . La ce sa ne așteptăm ? Romanii sunt victime cand sunt pe teritoriul lor , dar si cand suntem la noi acasa . In 1877 trebuiau lăsați sub pasalacul turcesc . Oricum , nicio deosebire intre bulgari si turci .