Ceahlăul a pierit astăzi, în plină democrație, chiar dacă, în lunga sa istorie, a trecut și printr-un război mondial. După o existență de 97 de ani, presărată cu mult zbucium, dar și cu satisfacții uriașe, renumitul club pietrean de fotbal și-a dat obștescul sfârșit. Nimeni nu a iubit această echipă mai mult decât veteranii Ceahlăului, pionierii fotbalului pietrean. Pentru ei, echipa însemna totul. Îi purtau o dragoste sinceră. Erau atașați moral și dezinteresați material. S-au zbătut din toate puterile pentru ca fotbalul să dăinuie la Piatra Neamț. Trebuie să înțelegem! Ceahlăul nu a însemnat numai Ștefan, Măstăcăneanu, Massone și acoliții lor. Ceahlăul a reprezentat o stare de spirit, oameni de valoare, emoții, regăsiri, amintiri și multe sacrificii. Onoare adevăratelor glorii ale Ceahlăului!
Astăzi, începuturile…
* Prima penalizare de la însuși Regele Ferdinand
Regiunea Iași din Federațiunea Societăților de Sport din România – președinte: MS Regele Ferdinand I al României; vicepreședinte: ASR Principele Carol al României – anunța, pe 23 noiembrie 1925, că domnul Antochi C., fotbalist la Ceahlăul, a fost pedepsit cu mustrare, pentru că ar fi jucat nelegitimat în match-ul dintre echipele Concordia Iași și Ceahlăul Piatra Neamț, desfășurat în ziua de 1 octombrie 1925.
”Credem că asemenea infracțiuni nu se vor mai repeta”, se preciza în comunicat.
În fapt, jucătorul în cauză fusese legitimat sub numele de Costică Antochi, în loc de Constantin Antochi.
* Bal pentru strângerea de fonduri
Pe 22 martie 1926, Clubul sportiv ”Șoimul” Podul Iloaei trimitea către Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț următoarea solicitare:
”Aducând la onorata dumneavoastră cunoștință că societatea noastră a hotărât să dea un mare bal în ziua de 10 aprilie 1926, pentru mărirea fondului necesar unei înjghebări mai temeinice și socotind că dumneavoastră sunteți cei mai în măsură să întelegeți și să apreciați nevoia de asemenea măsură, ne permitem să vă anexăm un bilet benevol, cu rugămintea să binevoiți a ne remite suma ce veți găsi de cuviință a sacrifica în cauză, fie prin delegația ce veți însărcina-o să ia parte la serbarea noastră, fie prin mandat poștal”.
Președinte, Constantin Bălan
* Invitații amicale interbelice și postbelice
În primăvara anului 1926, Ceahlăul a câștigat toate cele 4 întâlniri din campionat (10-1 cu Olimpia Târgu Frumos, 7-1 cu Concordia Iași, 3-0 cu Șoimul Podul Iloaei, 4-0 cu Olimpia Iași) și, datorită faptului că era lideră autoritară, echipa ”Tinerimea” din Adjud i-a făcut propunerea de a se întâlni în cadrul unui meci amical:
«5 iulie 1926
Invitație
Echipa sportivă ”Tinerimea” din Adjud, județul Putna, invită echipa sportivă Ceahlăul din Piatra Neamț la un match de football în ziua de 18 iulie 1926 pe terenul de sport din Piatra Neamț. Condițiunile de deplasare sunt: să ne dați masa și suma de 2.500 lei întrucât drumul costă foarte scump. Răspundeți dacă primiți!
Cu stimă,
Căpitan, Antonel Gheorghiu»
După război, invitațiile curgeau gârlă pe adresa clubului pietrean:
Către Asociația Sportivă Ceahlăul Piatra Neamț
Prin prezenta vă facem cunoscut că în urma înțelegerii avută cu delegatul dumneavoastră, domnul Petre Ciobanu, acceptăm deplasarea echipei noastre de football, pentru a susține un match de football cu echipa dumneavoastră în ziua de 20 mai 1945, în următoarele condițiuni: deplasarea pentru 15 persoane, tur-retur pe CFR, hotel două nopți și două mese adică duminicăla prânz și seara.
Totodată am convenit cu delegatul dumneavoastră ca deplasarea echipei Ceahlăul la Bacău pentru a susține un match cu noi, într-un termen fixat ulterior între dumneavoastră și noi, să se facă în aceleași condițiuni.
Organizația sportivă-culturală Macabi, secțiunea Bacău»
De la Piatra Neamț, pe 26 iulie 1945, pleca următoarea misivă:
«Onor gruparea sportivă CFR București
La Bacău
Ca urmare la convorbirea telefonică dintre domnii avocat Mîță din gruparea noastră și domnul Georgescu din gruparea dumneavoastră, vă confirm angajarea match-ului de football dintre primele echipe ale asociațiilor noastre, pentru ziua de 27 iulie, orele 18, în următoarele condițiuni:
- Una gustare în dimineața zilei de 27 iulie pentru 28 de persoane;
- Două mese, la amiază și seara la 28 de persoane;
- Hotel la 28 de persoane pentru ziua de 27 și noaptea de 27/28 iulie 1945 și în numerar lei 120.000 (una sută douăzeci mii). Împuternicim pe domnul Nica din asociația noastră de a lua și în scris angajamentul dumneavoastră.»
sau:
«Piatra Neamț, 4 septembrie 1945
Onor Asociației sportive ”Moldova” Roman (președinte, Alex. Groapă)
Ca urmare a propunerii verbale făcute de delegatul domniilor voastre dl. Otti Gherșin la secretariatul grupării sportive Ceahlăul domnilor Ioan Mîță președinte și M. Butnaru secretar, comunicăm prin prezenta:
- se acceptă disputarea unui match de football între echipele prime ale asociațiilor noastre, la Roman, pentru data de 9 septembrie 1945, orele 17;
- se acceptă condițiunile materiale oferite de dumneavoastră, ele fiind 100.000 (una sută mii lei în numerar) și o masă pentru 15 persoane;
- Asociația sportivă-culturală face prin prezenta propunerea unui match revanșă cu echipa domniilor voastre, care urmează să aibă loc la Piatra Neamț, pentru una din datele de 16 sau 23 septembrie anul curent, asociația Ceahlăul obligându-se la aceleați condițiuni materiale.
Cu salutări sportive,
Președinte, Av. Ioan Mîță»
* Felicitări
Ceahlăul a promovat în divizia B în 1961, iar orașul a îmbrăcat straie de sărbătoare. Pe adresa clubului, dar și a Spitatului Unificat de Adulți Piatra Neamț, unde regretatul doctor Costache Andone era șeful secției ORL, au sosit telegrame de felicitare.
Prima – de la Emil Bădărău, fostul președinte al Tribunalului Neamț: ”Vă felicitam cu ocazia promovării în categoria B a echipei de fotbal și vă dorim succes în viitorul campionat”. (Emil Bădărău, 24 iulie 1961)
”Vă felicităm din toată inima pentru frumosul rezultat obținut în meciurile de baraj intrând în divizia B. STOP. Laude jucătorilor d-voastră care au știut să lupte până în ultimul minut pentru obținerea victoriei. STOP. Cu asemenea jucători repetăm speranța de a vă vedea în curând în divizia A. STOP. Ați adus atât asociației cât și orasului nostru drag Piatra Neamț cea mai frumoasă victorie fotbalistică”. (Ștefan Pecec, 25 iulie 1961)
Spitalul Unificat de Adulți Piatra Neamț – Pentru dl. dr. Andone: ”Felicitări sincere pentru prima victorie. Vă dorim succes în viitor.
Elly (Dinamo Bacău)”
* Convocare la sărbătoare
Veteranii Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț primeau deseori convocări de acest gen:
«Convocare
Noi, ceahlăuanii veterani,
Toți cu pieptul de hultan,
Să ne-adunăm cu bărbăție,
Lângă-al nostru căpitan!
Hip, Hip, Ura!
Așadar să ne reîntâlnim, ca în fiecare an, spre a ne mai depăna din amintiri la restaurantul ”Căprioara”, Peste vale.
”Meciul ” va avea loc în ziua de sâmbătă, 29 martie 1975, orele 18 precis, va fi condus de cel mai ”nimerit” arbitru și va dura câte trei reprize a 90 de minute cu două pauze pentru recuperare. Se admit prelungiri chiar și în caz de victorie, însă nu se permite nicio lipsă la apel.
Comitetul de organizare»
După întâlnirile colegiale, urma o corespondență intensă între participanți. Bunăoară, după întâlnirea din 29 martie 1975, pe 6 aprilie același an, pe când se afla în București, Costică Tofan le scria prietenilor:
«Mult iubiți veterani și dragi colegi,
O spun din toată inima mea care a bătut neîntrerupt pentru Ceahlăul, că reuniunea noastră a fost un minunat recital dat de minunații oameni care-s Ionel Mîță și Titi Grigoriu, cuplu exemplar de durabilă prietenie.
Ați reușit să mobilizați în jurul dumneavoastră mulți tineri cu dragoste fiebinte față de culorile clubului. Întreaga manifestare de acum o săptămână a arătat o înaltă puritate, o puternică prietenie și mult umanism, demonstrând o înaltă lecție de etică. Nu știai ce să admiri mai întâi: marea dragoste de viață a inițiatorilor față de colegii lor, fierbintea dorință de reunire a celor ce au luptat în trecut pentru a ridica drapelul Ceahlăului cât mai sus, fără gânduri la recompense materiale, puritatea semntimentelor veteranilor față de adversarii de valoare, precum și numeroase alte aspecte ce s-au desprins, ca să nu mai vorbim de nemaipomenita bucurie de a ne revedea cu cei pe care i-am iubit mereu din tinerețe și i-am admirat în continuare până astăzi, idolii noștri sportivi de la care multe generații au avut de învațat – în primul rând omenia și în al doilea rând frumosul și iubitul nostru sport ”fotbalul”.
Dorim cu toții să vedem Ceahlăul în A și asta știm că se poate numai cu multă dragoste, multă muncă și dăruire.
Succes, succes și numai bine!
Mulțumesc!»
Corespondența păstrată de veterani arată cum suna o misivă trimisă de responsabilii cu ”organizatoricul”:
«Piatra Neamț, 2 octombrie 1976
Stimate Coleg,
Va aducem la cunoștință că masa colegială în acest an, va avea loc la restasurantul Căprioara, Peste vale, în ziua de 7 octombrie, ora 14, unde vom lua parte împreună cu soțiile.
Cu stimă colegială,
Ioan Mîță și Gheorghe Constantinescu»
* Fotbal Club Ceahlăul – 65 de ani
«Azi când împlinești cei 65 de ani/ Venim cu toții ca să te cinstim/ Noi îți urăm un sincer ”La Mulți Ani!”/ Căci orice-ar fi, pe tine te iubim».
«Ceahlăul… Ceahlăul de ieri, Ceahlăul de astăzi. Ceahlăul este mai mult decât echipa unor mari iubiri și stări sufletești. Ea a fost și va rămâne o pagină frumoasă în fotbalul moldovean, o atitudine câștigată prin muncă, dăruire, coeziune sufletească în arenă, ce s-a constituit în timp într-o anumită perioadă până la urcarea pe treapta performanței.
Ceahlăul este în același timp purtătătoarea și reazemul unui nume semeț și de aceea astăzi, când aniversăm cei 65 de ani de atestare documentară, trebuie să confirme acest lucru».
Programul festivităților începea sâmbătă, 3 noiembrie 1984, cu:
«Ora 12 – primirea oaspeților la gara Piatra Neamț și cazarea la Hotelul Ceahlău.
Ora 18 – întâlnirea invitaților de onoare cu conducerea CJEFS Neamț și FC Ceahlăul, în holul Hotelului Ceahlău.
Ora 19,30 – reuniune prietenească la restaurantul ”Căprioara” la care vor participa foștii componentți ai formațiilor de fotbal Ceahlăul».
Duminică, 4 noiembrie 1984, adunarea se dădea mai de dimineață:
«Orele 9,30-10 – întâlnire cu actualul lot al echipei FC Ceahlăul la stadion.
Orele 10,30-13 – întâlnirea cu publicul pietrean și instalarea la tribuna oficială, pentru vizionarea meciului de divizie B dintre FC Ceahlăul și FC Constanța.
Ora 15 – masă festivă la sala de recepție a Hotelului Ceahlău la care vor participa invitații de onoare, alături de conducerea sportului din Piatra Neamț»
* Semicentenarul Ceahlăului (1919-1969)
«Dinspre brazii înnămețiți ai Neamțului, purtat pe aripile vântului, vine zvon de sărbătoare: sportivii din orașul care, păstrând superbele tradiții ale strădaniilor înaintașilor ,au dat viață unei împliniri cutezătoare, prin mistria modernismului urbanistic așezat acum prin vilele romantismului moldovenesc, sărbătoresc o jumătate de veac de la înființarea întâiului nucleu sportiv, cu stampilă, chitanțier de cotizații și acea solidaritate care se află la baza eroicelor începuturi…
Da, în ’69, Asociația Sportivă Ceahlăul aniversează primul semicentenar. La Piatra Neamț, febra festivă i-a răscolit pe veteranii care au ctitorit ”mișcarea” atunci, în 1919, când, încheind un proces verbal de constituire și folosind numele muntelului pe care s-au cățărat și străbunii lor, un grup de liceeni, printre care Ionel Mîță, cel cu reluările ”fulgerătoare” cu capul, la cornere, Bombon Cerbu, portarul fără trac, medicul Andone, Grigoriu și alții pe care-i pomenește letopisețul pietrean, au pornit, cu tricouri pestrițe și echipament cumpărat individual, să facă sport pentru sport, dar sport organizat. De atunci, iată, a trecut o jumătate de veac și mișcării sportive din țară i s-a alăturat și cea pietreană, cu arenă publică, cu baze sportive de tenis, de volei, de handbal, de baschet, de box, cu sală de sporturi, cu o vicecampioană republicană, cu atleți și fotbaliști care, struniți de Petre Steinbach, emit veleități să promoveze în divizia A, cu 12.000 de spectatori plătitori la meciurile duminicale ale agitatului campionat de fotbal, fie el chiar și al diviziei B…». (V. Firoiu, ziarul Sportul, 9 ianuarie 1969)
Ana MOISE
- va urma –