În funcție de votul noilor consilieri locali din ședința extraordinară din 9 august, datoriile lunare pe care municipiul Piatra Neamț trebuie să le achite se va ridica la trei milioane de lei. Lunar.
Conform ordinii de zi a ședinței de marți, consilierii trebuie să decidă, printre altele, dacă acceptă sau nu plata eșalonată a creditului de 42 de milioane de lei pe care Perla Invest l-a contractat în 2007 pentru construcția telegondolei și pe care nu l-a mai achitat, fiind preluat de singurul garant, municipiul Piatra Neamț.
Grecii au acceptat eșalonarea propusă în iunie de oficialii din Primărie au fost grecii de la conducerea centrală a Alpha Bank. „În urma discuțiilor pe care le-am avut la București, cu cei din conducerea Alpha Bank, s-a obținut un răspuns favorabil, în sensul că s-a acceptat propunerea de eșalonare la plată a datoriei rezultate din creditul contractat de Perla Invest și garantat de Consiliul Local. Noi am propus o variantă de achitare a unui avans de 10%, ceea ce înseamnă aproximativ 4,2 milioane de lei, bani pe care i-am strâns din economii încă de la începutul acestui an și-i avem, și o plată eșalonată de maxim 500.000 lei lunar. Mâine, în Consiliul Local, propunem aprobarea acestei eșalonări, după care va urma încheierea unei tranzacții semnată de ambele părți și vom începe să achităm suma pe care o datorăm”, a declarat primarul Dragoș Chitic.
Edilul spune că elenii nu numai că au acceptat eșalonarea propusă, dar nici n-au mai majorat dobândă aferentă creditului, așa cum se intenționa în primă fază. „Un alt avantaj este că se menține dobânda care a fost negociată pentru creditul contractat de Perla Invest. Noi nu am fost de acord cu majorarea dobânzii, așa cum cerea Alpha Bank, și mă bucur că au acceptat să păstreze dobânda inițială, de aproximativ 4% anual, în funcție de ROBOR. În aceste condiții, perioada de rambursare a creditului este de 8 ani”, a spus Dragoș Chitic.
Cu sau fără avantaje, pietrenii s-au pricopsit fără voia lor cu încă o datorie, pe care ar fi trebuit oricum s-o achite dacă se ajungea la executarea silită, dar nu vor beneficia de prea multe, deoarece telegondola și celelalte bunuri făcute în baza creditul nu vor trece în proprietatea municipiului până la achitarea integrală a creditului. „Bunurile respective vor rămâne în proprietatea Perla Invest până când municipalitatea achită creditul, dar noi vom avea dreptul de folosință. Este ca atunci când cineva are o ipotecă în favoarea băncii și altcineva îi plătește creditul. Acea persoană devine beneficiarul creanței”, declara în iunie, pentru Mesagerul de Neamț, citiy-managerul Bogdan Pușcașu.
Odată stabilită și eșalonarea plății pentru creditul Perla Invest, datoria lunară a municipiului, cea achitată din bugetul public, nu din buzunarul vreunuia dintre cei care au decis contractarea respectivului împrumut în 2007 sau a altor credite, se ridică la aproape trei milioane de lei. „Nu este ușor să achiți datorii totale de aproximativ 3 milioane de lei pe lună, însemnând, în principal, rate la bănci din împrumuturi contractate din perioada 2004-2008, dar eu sunt încrezător că vom putea asigura o funcționare normală a Primăriei. Va trebui să ne gestionăm foarte bine cheltuielile și să găsim soluții pentru creșterea veniturilor pentru a asigura un surplus financiar, care va merge pentru investiții benefice pentru oraș”, a precizat primarul de Piatra Neamț.
Că primăria va funcționa în continuare, ne este clar, doar angajații trebuie să-și primească salariile, cu tot cu majorările aferente. În sarcina actualului Consiliu Local și a executivului rămâne să ceară recuperarea datoriei de la cei vinovați de cheltuirea banilor publici aiurea și pe achiziții dubioase. Asta dacă nu uită ce au spus în campanie ,că vor avea grijă de banii pietrenilor, din care, cum spuneam, 3 milioane vor merge lunar la plata datoriilor aberante contractete.
Andreea AMARIEI