– Cum a jonglat Viorel Strungariu cu terenurile Pietrei –
De ani buni, cea mai interesantă afacere la Piatra Neamț a constat în devalizarea bugetului local și în acapararea de terenuri și spații comerciale proprietatea orașului. Așa au apărut marii proprietari de terenuri, care fie au cumpărat direct, fie au concesionat și apoi cumpărat, fie au profitat de falimente ale societăților municipale, eșecuri gestionate cu atenție, prin firme de casă și care au stat la baza averii multor potentați locali. Vă prezentăm astăzi un exemplu care ne arată că asemenea afaceri nu au început neapărat în vremea lui Gheorghe Ștefan, deși ”ingredientele” sunt aceleași. Este vorba despre oameni care s-au strecurat în structurile orașului de conducere, oameni care, apoi, au avut grijă să se facă indispensabili pentru oricare dintre primari, să facă servicii, pentru a putea beneficia la rândul lor de servicii. Un circuit constant și perpetuu, cu beneficiile de rigoare pentru toți cei implicați.
De data aceasta, vom vorbi doar despre un teren. Al unei societăți comerciale condusă de Viorel Strungariu, fost consilier municipal de Piatra Neamț. Opinia publică afla, destul de târziu, că o parte din terenul pe care se va construi al doilea magazin Kaufland la Piatra Neamț a aparținut unei societăți a acestui domn. Cum a ajuns să fie el proprietar pe acest teren, cum s-a transformat Primăria în instituție caritabilă pentru distinsul domn, neglijând propriile sale interese și ale municipiului, cum se poate beneficia de terenuri în oraș fără să fi fost vreodată proprietar, toate acestea sunt amănunte demne de un film cu un scenariu prost, dar profitabil pentru actorii principali.
* La început, a fost o întrebare…
… la care am primit un fel de răspuns de la Primăria Piatra Neamț. Noi am întrebat despre toate schimburile de terenuri din perimetrul viitorului magazin. Ni s-a răspuns: ”Prin HCL nr. 417 din 28.10.2010, s-a aprobat Raportul de evaluare nr. 42264/22.10.2010 pentru terenul în suprafață de 4.470 mp, situat în str. Gen. Dăscălescu nr. 1, proprietate privată a muncipiului Piatra Neamț, în valoare de 1.657.850 lei, și a raportului de evaluare nr. 42265/22.10.2010 pentru terenul în suprafață de 15.000 mp, situat în strada Schitului f.n., proprietatea SC Trans Serv SRL, în valoare de 2.636.077 lei. De asemenea, s-a aprobat schimbul terenului în suprafață de 4.470 mp situat în strada Gen. Dăscălescu nr. 1, proprietatea privată a municipiului Piatra Neamț, în valoare de 1.657.850 lei, cu un preț de 370,88 lei/mp, cu terenul în suprafață de 9.434 mp, situat în str. Schitului f.n., proprietatea SC Trans SERV SRL, în valoare de 1.657.850 lei, cu un preț de 175.74 lei mp.”
Înainte de a merge mai departe, trebuie precizat că, la acea dată, Viorel Strungariu era, potrivit declarațile depuse la Primărie, consilier local și a participat la dezbaterea proiectului pe comisii. Să adăugăm că terenul Primăriei era într-o zonă cu vad pentru Kaufland, pe lângă Liceul de Chimie și vizavi de LIDL, iar cel al consilierului local era undeva sus, pe Pietricica, printre bălării. Nu vorbim aici despre facilități și utilități, lucru despre care ar trebui întrebat evaluatorul care a stabilit prețul celor două terenuri.
Mai menționăm că, în procesul verbal al ședinței în care s-a aprobat schimbul, nu am citit vreo opinie contrară sau măcar o întrebare adresată colegului Viorel Strungariu.
Când apare un asemenea schimb în discuție, primul gând, automat, este că inițiativa a aparținut Primăriei, care trebuie că avea, musai, un plan grozav de dezvoltare pe strada Schitului. Surpriza a venit când…
* … am mai pus o întrebare
… care, după cum se va vedea, conduce la alte întrebări, și alte întrebări, pe parcursul anchetei noastre. Firesc, am vrut să știm cine a inițiat acest schimb și care a fost/ este motivația. În arhiva primăriei, nu și în spatele hotărârii de Consiliu Local, acolo unde ar fi trebuit să stea, am găsit o cerere de la Trans Serv, datată 10.12.2009, adresată primarului, unde se aduce la cunoștință o situație și mai stranie, dar se și cer lucruri. Deci:
”Vă aducem la cunoștință că SC Trans Serv SRL are încheiat cu Primăria Piatra Neamț un contract de concesiune pentru un teren în suprafață de 4.226 mp situat în Piatra Neamț, str. G-ral Dăscălescu nr. 191, înregistrat la Primăria Piatra Neamț sub nr. 65839/01.01.2008. Menționăm că pe această suprafață avem construcții aflate în proprietatea societății în suprafață de 1.455 mp.
Având în vedere situația economică actuală, ne vedem în imposibilitatea de a achita în continuare taxa de concesiune pe anul 2010, în valoare de 71.885 RON pe an, întrucât balanța contabilă este pe pierdere și nu dispunem de fonduri nici pentru plățile curente.
Solicităm Primăriei Piatra Neamț un schimb de teren intravilan în suprafață de 4.226 mp între terenul concesionat pe str. Gen. Dăscălescu nr. 191 și 4.226 mp din terenul aflat în proprietatea Trans Serv SRL situat pe str. Schitului (…) pe care l-am achiziționat de la Primăria Piatra Neamț în anul 1999, conf. contract de vânzare-cumpărare nr. încheiere de autentificare 125/13.01.1999.”
După cum se poate citi, toate cererile Trans Serv se referă la terenurile Primăriei. Cere la schimb, de la Primărie, un teren pe care-l avea deja concesionat, concesiune înregistrată fix pe 1 ianuarie, de funcționari încă abulici după petrecerea de Revelion, pe care anunță că nu o poate plăti. Oferă în schimb un teren pe care l-a cumpărat, ați ghicit, tot de la Primărie, prin 1999.
Miloși, cei din Primărie hotărăsc să sprijine o firmă care anunță că nu mai poate plăti concesiunea – oare contractul de concesiune ce prevedea în acest caz? – și se acceptă schimbul. Ba, mai mult decât atât, se găsește și motivație pentru asta. Dar despre ea mai târziu.
* Nu-i așa că sunteți curioși…
… de ce i-a vândut Primăria unui om 15.000 mp pe Pietricica, zonă unde atunci nu prea existau construcții? Cu ajutorul funcționarilor din Primărie, am aflat că, în 1998, printr-o hotărâre a Consiliului Local, suprafața respectivă a fost vândută pentru un scop mai mult decât nobil. Acolo trebuia să fie edificată o ”clinică medicală umană”, ca să folosim terminologia din documente. Merită insistat pe documente, fiindcă ele ascund multe lucruri. De exemplu, în hotărârea de Consiliu Local se spune clar și foarte exact că terenul este destinat construcției unei clinici. Se stabilește și un preț de pornire, de 640.000.000 lei vechi (pentru a avea reper, precizăm că, la acea vreme, salariul minim pe economie în România era de 350.000 lei, iar 1 dolar = 8.476 lei!).
La nici o lună după ce Consiliul Local a aprobat vânzarea terenului cu un scop nobil, se încheie contractul de vânzare-cumpărare nr. 125/13.01.1999, unde apar și alte informații, care pot schimba cu totul datele problemei. Contractul este semnat de Ion Rotaru, primar de Piatra Neamț la acea vreme, și Viorel Strungariu, patronul Trans Serv SRL. Cei 15.000 de metri pătrați se vând cu suma totală de 711.602.400 lei și în contract apare o mică adăugire față de hotărârea Consiliului Local: ”Teren destinat edificării unei clinici medicale precum și unor spații de locuit”. Brusc, clinica medicală nu mai este singură, se pune problema unor spații de locuit, despre care nimeni nu a amintit nimic în Consiliul Local. Cum au apărut în contract trebuie să știe probabil notarul, care și-a și asumat actul, pe lângă cei doi semnatari.
* Nu-i așa că sunteți și mai curioși…
… dacă, atunci când s-a vândut terenul, cumpărătorul a avut vreo clauză care să-l oblige să respecte destinația cu care i-a fost dat terenul? Adicătelea, vine un personaj – fie el chiar onorabil -, intră în biroul primarului, îl face să lăcrimeze pomenindu-i de o clinică medicală, după care primește terenul, fără să ofere (și fără să i se ceară?!) vreo garanție că va construi pe el ceea ce a promis. Că asta sună a escrocherie de cea mai joasă speță nu e treaba noastră, dar probabil că dl. Rotaru și consilierii săi au fost impresionați de posibilitatea de a avea un spital privat la Piatra Neamț. Mai ales că familia Strungariu nu era o necunoscută pe acea vreme în Primăria Piatra Neamț, după cum nu este nici acum.
În contractul de vânzare-cumpărare nu apare decât o singură obligație a cumpărătorului: să achite prețul stabilit în urma unei licitații. Nu apare condiția de a construi centrul medical respectiv, cu sancțiunea de a se reveni la situația anterioară. Așa cum ar fi fost normal în orice parte a lumii, mai puțin la Piatra Neamț. Nu ne punem întrebarea de ce nimeni nu a controlat toate acestea, nici de ce amintita clinică pare să fi avut ca singură motivație cumpărarea respectivului teren.
* Rotaru poate fi invidios pe Chitic…
… pentru cum a reușit acesta să ”convingă” un Consiliu Local, care nici măcar nu și-a pus problema de ce ar fi nevoie de un teren pe un deal în locul unuia aflat în oraș. Pentru că inițiatorul proiectului a fost chiar actualul primar, Dragoș Chitic, la vremea aceea, după cum spunea, doar un biet viceprimar care executa viziunea primarului.
Pentru a se putea face schimbul despre care aminteam la început era nevoie de un studiu de oportunitate. El aparține Direcției Urbanism și Amenajarea teritoriului din Primăria Piatra Neamț, semnatari fiind Dan Florea, arhitectul șef de atunci, ing. Mirela Rusu, care l-a și întocmit, și șeful serviciului. Viza de legalitate este a lui Vasile Vișan și cineva semnează pentru Gheorghe Ștefan. Încercarea ridicolă de a demonstra oportunitatea schimbului merită publicată integral:
”Terenul cu suprafață de aproximativ 7.402 mp, cu acces din strada Aerodromului, este situat în intravilanul Municipiului Piatra Neamț și este încadrat în PUG al municipiului Piatra Neamț, în UTR nr. 25. Terenul are funcțiunea de subzonă cu construcții pentru sănătate (!!!), conform PUD aprobat prin HCL nr. 72 din 20.04.2000, care i-a schimbat funcțiunea de zonă de parcuri, complexe sportive, recreere, turism, perdele de protecție – subzonă de protecție propusă. Dintre construcțiile propuse prin PUD menționat, nu a fost realizată construcția Clinică medicală particulară, a fost realizată locuința, s-au realizat sistematizarea verticală a terenului și rețelele de curent electric, apă, canalizare menajeră. Terenul înconjurător are funcțiunea de locuire, compusă din locuințe individuale conform PUZ – lotizare teren în vederea construirii de locuințe pentru tineri – aprobat prin HCL nr. 182 din 28.07.2005 și HCL nr. 315 din 22.12.2005, care i-a schimbat funcțiunea de zonă de parcuri (…). Terenul cu suprafața de aproximativ 7.402 mp, cu acces din strada Aerodromului, face parte din terenul cu suprafață de 15.134 mp – proprietatea SC Trans Serv SRL.
Terenul respectiv este necesar Primăriei Municipiului Piatra Neamț pentru una din funcțiunile: locuințe ANL, centru social, lotizare teren pentru construire locuințe individuale.”
Stimați cititori, deci, terenul de pe deal era necesar municipiului să facă locuințe ANL, centru social sau locuințe particulare! Nu contează (prea mult) că era satisfăcută cererea unui consilier local!
Odată edificați în această privință și eliberați de apăsare, evident, nimeni nu și-a pus problema cum a ajuns terenul de pe munte încadrat ca subzonă pentru construcții medicale, s-a trecut sec peste faptul că nu s-a construit clinica și s-a mers mai departe, pe repede-nainte, spre victoria finală.
* Întrebări D(irecte) N(atural) A(dresate) autorităților
-
Dacă nu s-a construit clinica medicală, tranzacția privind vânzarea terenului trebuie anulată? Noi zicem că nu trebuia încheiat contractul de vânzare-cumpărare fără această clauză, ca să nu mai vorbim despre depășirea prevederilor HCL-ului privind vânzarea terenului.
-
De ce s-a acceptat schimbul de terenuri cu o societate care se plângea că nu poate plăti o concesiune cu care fusese de acord?
-
Din momentul schimbului, ce a făcut Primăria Piatra Neamț cu terenul primit de la Trans Serv SRL și în ce măsură s-au realizat oportunitățile de care vorbeau funcționarii primăriei, reluate de viceprimarul de atunci, dl. Dragoș Chitic și, cu mult spirit de turmă, de consilierii de atunci? Răspunde cineva că Primăria nu a vândut, ea însăși, pe bani buni terenul către cei de la Kaufland și, în loc, s-a ales cu un teren pe o coastă de deal? Dacă da, suntem curioși cine sunt personajele.
* Scurt istoric al manevrelor prin care terenurile municipiului ajung la Viorel Strungariu
- Decembrie 1998: Primăria acceptă să vândă un teren pentru o clinică medicală privată.
- Ianuarie 1999: Trans Serv SRL, prin Viorel Strungariu, cumpără 15.000 mp pe Pietricica, pentru clinică.
- Pe 1 ianuarie 2008, Viorel Strungariu cere și primește concesiunea altui teren, de 4.226 mp, pe str. Gen. Dăscălescu.
- În decembrie 2009, spune că nu mai poate plăti concesiunea și cere să se facă un schimb, cu terenul pe care trebuia să construiască o clinică medicală. Primăria se execută.
- În octombrie, se face schimbul dintre terenul de pe gen. Dăscălescu cu 9.434 mp din cei 15.000 cumpărați tot de la Primărie.
- În 2016, Kaufland Piatra Neamț vine la Primărie pentru aprobarea unui PUD pe un teren care cuprinde și parcela lui Viorel Strungariu, via Trans Serv SRL.
Studiu de oportunitate pentru locuitorii municipiului Piatra Neamț:
Primăria vinde un teren, cu mai puțin de 5 dolari/mp, ca dl. Strungariu să ridice o clinică medicală. După 11 ani, dă un teren numai bun pentru un magazin Kaufland și primește parte din terenul vândut pe 5 dolari, de data aceasta la un preț de aproape 55 dolari/mp! Diferența arată exact cât au câștigat pietrenii din această tranzacție cu pământul orașului.
Între timp, Viorel Strungariu se va înțelege cu dezvoltatorul pentru vânzarea terenului la un preț mult mai bun, fiindcă este un iscusit om de afaceri.
Valentin BĂLĂNESCU
Nota absolut necesară a redacției: Viorel Strungariu este unul și același personaj care a devenit proprietarul cinematografului Pietricica și, apoi, a construit, cu acordul aceleiași primării și al acelorași consilieri locali, monstruozitatea de crâșmă pe spațiul verde dintr-o zonă istorică a orașului. Mesagerul de Neamț a scris, autoritățile au adoptat poziția struțului, monstruozitatea arhitectonică există. Singura necunoscută este când se vor vinde, la cerere, toate terenurile din jur. Și cum. Și cui.
7 comentarii
Splendida imaginea cu rasaritul
E apus, nu rasarit!
Era foarte bine un rasarit de D.N.A!
Mai nou, Strungariu vrea sa construiasca pe structura centralei termice de bloc (bl D6, str. Mihai Eminescu….am acte ce dovedesc acest lucru), un bloc de 6 etaje cu destinatie: locuinte si spatiu comercial.
Va asteptăm cu actele la redacție, dacă este o construcție care încalcă legea
hmmmm, ciudat.
Faceti un articol despre abuzuri dar care d.p.d.v. contractual, nu sunt ilegale. Cand va scriu ca e o coincidenta ca acelasi personaj vrea prin interpusi sa puna mana pe alte spatii publice, cu acelasi pretext (locuinte), ma intrebati daca incalca legea?
In cazul asta, si articolul dumneavoastra prezinta un subiect ce nu incalca legea daca e sa privim hartiile, deci de ignorat nu?
Am inteles, noroc ca e o tara libera si pot sa nu mai intru aici.
Stimate domn, cred că nu vreți să înțelegeți. În nici un caz nu s-a respectat legea în cazul semnalat de noi, legea a fost încălcată cu nonșalanță. Pe ceea ce ne-ați semnalat dumneavoastră am început o ancheta jurnalistică care are niște reguli și durează. Cu tot respectul, nu ati venit la redacție să vă prezentați punctul de vedere, să ne arătați acte, preferați un anonimat călduț. Noi semnăm materialele și ne asumăm răspunderea. Deci, puteți să nu mai intrați aici, dar la fel de bine puteți să veniți să vorbim.