Prima asociație de foști absolvenți din Neamț a pornit la drum. Mai bine de 100 de ”ex-școlari”, din diferite generații, au fost martori la ceremonia oficială de deschidere a Asociației ”Alumni” Colegiul Național ”Petru Rareș”. Cei opt membri fondatori – Alexandru Filimon, Raluca Bârzu, Octavian Ioan Motaș, Florin Preda, Dinu Gabriel Chirică, Carmen Mareș, Mirela Cristina Grigori și Luminița Vîrlan – vor să dezvolte și să consolideze această comunitate nou apărută. Culorile asociației sunt galben-negru, la fel cum, în 1919, întemeietorii echipei de fotbal Ceahlăul au dorit să le aibă pe echipament.
* ”Este o asociație 100% apolitică”
”Asociația poate avea și membri de onoare. Noi am pus în statut și rudele de gradul I. Vrem să ajungem la 100 de membri. Adunarea generală o vom convoca în fiecare an. Este o asociație 100 % apolitică. Vrem să ajutăm absolvenții, profesorii, personalul administrativ. De ce să le putem oferi elevilor de la «Petru Rareș», de exemplu, un bilet de avion până la Cambridge? Eu am stat 15 ani în Canada și m-am întors în Piatra Neamț, unde mi-am deschis o firmă de consultanță financiară. Fac parte din promoția 1992” – Alexandru Filimon, membru fondator.
Distinsul dascăl de matematică, Gheorghe Dumitreasa a fost primul care a luat cuvântul: ”Îmi vine în minte o zicere care mi-au plăcut: «Privesc cu milă un bătrân care crede în menirea lui și cu îngăduință un tânăr care crede că va răsturna lumea». Eu îi privesc cu admirație pe acești absolvenți și-i felicit pentru inițiativă. Mă bucur că vor să ajute CN «Petru Rareș» și școala în general și aștept rezultatele”.
Reputata profesoară Sanda Spiridon, timp de 38 de ani dascăl de fizică la ”Petru Rareș”, a fost prima care a aflat despre intențiile foștilor elevi: ”Anul trecut, Alexandru Filimon a venit la mine acasă și mi-a spus ce intenționează să facă. Așa a început activitatea acestor membri fondatori care, din opt, șase mi-au fost elevi și sunt mândră de asta. Fiica mea are un mesaj pentru voi. Și ea a absolvit «Petru Rareș», ca șefă de promoție în 1993. Ea transmite acestei asociații toată admirația și, dacă va putea, îi va acorda tot ajutorul. Al doilea mesaj pe care trebuie să-l exprim este de la colegul meu, prof. de fizică Dorel Haralamb, fost director al Colegiului «Petru Rareș». Vă urează mult succes și este foarte onorat că a fost profesor la Rareș în anii de glorie, care speră să continue”.
* ”Colegiul reprezintă o bucată de suflet pe care fiecare o poartă pe unde merge”
Viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Luminița Vîrlan a spus că este foarte ușor să devii patetic atunci când vorbești despre ”Rareș”, întrucât ”prezența mea aici este de absolvent, profesor și, pentru o scurtă perioadă, de director la «Petru Rareș». Colegiul reprezintă o adevărată emblemă a comunității și o bucată de suflet pe care fiecare dintre noi o poartă cu el, indiferent unde merge și indiferent pe ce drum a pornit la un moment dat și unde a ajuns. Această școală nu suferă de dorul celor plecați, pentru că a știut de fiecare dată să-și nască generațiile de elevi care să venereze această școală. Cei care duc dorul Rareșului suntem noi, care, la un moment dat, am ieșit pe ușa acestei școli și rămânem în continuare cu bucuria, cu admirația, cu sentimentele acelea extrem de proaspete față de profesorii noștri, pentru că acesta cred eu că este sensul școlii: să poți să spui că ai fost elevul cuiva. Și eu, ca și dumneavoastră, astăzi, spun cu mândrie: am fost eleva dnei profesoare Irina Hirțe, a dlui profesor Gheorghe Dumitreasa. Alexandru Filimon a făcut un efort de dedicație extraordinar față de școală, față de noi toți, pentru că el este cel care a alergat, efectiv, pentru a pune în ordine tot ceea ce înseamnă hârtiile necesare pentru constituirea acestei asociații”.
* ”Ni s-a insuflat spiritul elitist”
Profesorul de geografie Alexandru Iacob, inițiatorul și coordonatorul proiectului ecologic al liceenilor de la ”Petru Rareș”, premiat cu 100.000 de dolari în Emiratele Arabe Unite, a precizat că ideea i se pare extraordinară, întrucât coagulează valori din istoria unei unități de învățământ care, peste trei ani, va împlini un veac și jumătate de existență. ”Deși eu nu sunt absolvent de Rareș, sunt din Rareș și voi avea o absolventă de «Petru Rareș», dacă – glumesc acum – nu rămâne corigentă în clasa a XII-a. Vă voi sprijini în tot ce doriți să realizați”.
* ”Putem demonstra că suntem o forță!”
”Este o inițiativă foarte bună și mă bucur că mai tinerii mei colegi au reușit s-o pună în practică. Putem demonstra că suntem o forță și putem fi un exemplu și pentru alte unități de învătămînt și de cultură, din oraș și din județ. Eu fac parte din promoția 1986. Mulți dintre colegii mei de generație vor fi încântați să participe la activitățile asociației” – Șerban Strătilă.
Un elogiu școlii a adus și Mihaela Târșu Pântea, din promoția 1981. ”Ni s-a insuflat spiritul elitist. Eram mândri de matricola pe care-o purtam în piept. Aduc un pios omagiu unui profesor pe care l-am iubit și care, pentru noi, a fost esența profesorului; este vorba despre dl. Ioan Zenembisi. Îi sunt recunoscătoare pentru că a existat în viața noastră, pentru că a trecut prin viața noastră, cu plăcintele calde din ultima zi de școală și cu nuferii doamnei”.
* Gânduri de peste Ocean
Manifestarea a prilejuit și vizionarea unui material video, în care foști absolvenți, din diferite generații, împrăștiați prin toate colțurile lumii, au vorbit celor prezenți. Printre ei s-au numărat dr. Dana Vais și producătorul de televiziune Vianora Vinca, ambele absolvente ale promoției 1992.
Dana Vais a emigrat în anul 2000, împreună cu soțul ei, în Canada. ”Am stat patru ani în Toronto, după care ne-am mutat în Chicago. Am terminat aici rezidențiatul de medicină internă, la specializarea boli infecțioase. Din 2009, fac parte dintr-un grup de specialiști pe boli infecțioase, practică privată și prezidez comitetul de control și prevenire a infecțiilor nosocomiale. Am primit, începând cu anul acesta, și o poziție de profesor conferențiar la Universitatea din Chicago”.
Vianora Vinca a lucrat o perioadă la TVR și PRO TV, iar din 1997 a ajuns la New York. ”Am absolvit în SUA Facultatea de științe politice și jurnalism Magna Cum Laude, ceea ce a însemnat foarte mult pentru mine. Lucrez la postul de televiziune de stat a New-York-ului, unde sunt producător și editor de imagini. Am avut privilegiul să primesc o nominalizare la Premiile Emmy pentru unul dintre materialele pe care le-am realizat”.
Ca primă acțiune, Asociația ”Alumni” Colegiul Național ”Petru Rareș” a acordat două premii elevelor Laura Mihaela Gheoldan și Corina Hetea, care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat din acest an.