La începutul anului trecut, Dragoș Chitic, actualul primar de Piatra Neamț, la vremea aceea doar delegat pe funcție, ne anunța că societatea Urban va intra în insolvență din cauza managementului prost și că acest lucru va fi benefic pentru municipalitate. Explicația domniei sale părea logică: în societate se băgau bani mulți de la municipiu, erau mulți angajați veniți pe pile, cunoștințe și ordine de partid, iar buboiul nu putea fi spart decât de cineva din afara companiei, care să nu fie legat de cercurile de interese specifice zonei. Un administrator special, care să vină și să elibereze Urban de cheltuielile inutile, de angajații fără obiectul muncii, și care să spargă mafia din Piața Centrală, părea soluția ideală.
Până la urmă, CMI Urban a intrat în insolvență, după o procedură dubioasă, cu Primăria Piatra Neamț în rol de creditor, debitor și continuu finanțator, totul pentru a satisface niște orgolii și pentru a putea schimba conducerea executivă. Ce s-a ales de societate după intrarea în insolvență și cum a evoluat ea, sunt întrebări legitime, la care încercăm niște răspunsuri.
* Foaie verde busuioc, insolvența-i cu noroc
Nici Samantha, vrăjitoarea din serialul ”Ce vrăji a mai făcut nevasta mea”, nu ar fi reușit să se descurce mai bine ca șefii companiei Urban în 2015.
Potrivit datelor financiare oficiale, Urban încheia anul contabil 2014 catastrofal. La o cifră de afaceri de 5.088.462 lei, a înregistrat un profit pe minus de 11.866.587 lei! Mai rău decât atât nu se putea: să ai pierderi peste dublul cifrei de afaceri.
Ei bine, în 2015, o baghetă miraculoasă, probabil cu descântec de insolvență și multe ingrediente vrăjitorești în aranjat și machiat hârtii, au făcut ca lucrurile să se schimbe radical. La o cifră de afaceri de 4.390.535 lei a fost înregistrat un profit de… 8.410.83 lei. Adică, profitul a fost dublu față de cifra de afaceri, ceea ce înseamnă un adevărat tur de forță managerială. Cum a fost posibil acest lucru greu de crezut, anticipat și, mai ales, foarte puțin fezabil?
Singura explicație ar fi tot felul de compensări, reglări de capital social, celebrele dări în plată, mai puțin recuperări ale datoriilor istorice și, în niciun caz, activitatea de bază. Pentru că societatea nu a mai avut Piața Centrală, nu a mai avut mall-ul Forum Center o bună perioadă de timp. A avut totuși bazarul, care merge doar la sfârșit de săptămână. Dar, nota bene!, nici nu a concediat oameni. Ca să nu mai vorbim că este obligată să plătească și concediul medical al vechiului manager.
Modelul CMI Urban, cu trecerea bruscă de la un minus de 11 milioane de lei la un profit de peste 8 milioane, deci un salt de 19 milioane, poate atrage atenția tehnocraților din Guvern, care ar putea aplica modelul și la marile companii de stat unde sunt probleme. Iar cei de la Urban ar trebui propuși imediat pentru titlul de ”Cetățean de Onoare”.
* Foaie verde cinci pănuși, reorganizare… mai acuși
Urban nu are încă un plan de reorganizare, merge înainte în (din?) virtutea inerției. Dacă, în 2015, avea o medie de 77 angajați, acum are 76. Iar în privința veniturilor, avem o situație foarte interesantă. Conform evidențelor societății, până la 31 august 2016, CMI Urban a avut încasări totale de 3.274.658 lei, din care 1.377.206 lei reprezintă suma virată de municipalitate. Practic, vorbim despre aproape jumătate din cifra de afaceri, care este asigurată de lucrări comandate de Primărie, nu de activitatea principală a societății. Tabelul prezentat în cele ce urmează arată pentru ce a dat Primăria bani către CMI Urban în primele șase luni ale acestui an.
De exemplu, dacă mai poate mira pe cineva, Urban a prestat multiplicări de documente pentru primărie. În valoare de 32.798,88 lei noi, adică peste 327 milioane lei vechi!!! Numai socotind coli A4 color, la prețul de 70 de bani bucata, nenegociat, tot ar ieși 46.855 de copii! Dacă socotim în coli A4 alb/negru, la 20 de bani per pagină, rezultă 163.994 pagini. Eventualele variațiuni sunt pe aceeași temă. Dacă mai punem la socoteală faptul că Primăria Piatra Neamț are, probabil, propriile aparate de multiplicat, deja nu mai contează câți bani a luat Urban pentru asta, că discutăm de cum se ajută o societate a Consiliului Local prost administrată în trecut.
Un alt exemplu: Urban amenajează, și amenajează, și tot amenajează spații verzi… În anul 2016, în primele șase luni, s-au achitat pentru asta fix 912.518.81 lei. Deci, peste 9,1 miliarde lei vechi. Este mult? Puțin? Arată spațiile verzi ca fiind întreținute de toți banii aceștia? Nu ar trebui, măcar de curiozitate, să explice cineva cam ce lucrări s-au făcut și dacă, nu cumva, aceste costuri puteau fi mai mici?
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2016/09/plati-urban.pdf
Oficial, lucrurile stau cam așa: ”În prezent, Compania Municipală de Investiții Urban are 76 de angajați și are ca obiect de activitate administrarea piețelor și a bazarului și întreținerea spațiilor verzi din municipiu, care se face în baza contractului de concesiune avut cu Primăria Piatra Neamț. Amenajarea și întreținerea spațiilor verzi se face în baza comenzilor ferme primite de la Primărie”, după cum declară Liviu Popa, nr. 2 în companie.
* Foaie verde bălărie, cât dă Urban la Primărie
Pentru că a primit dreptul de a folosi piețele și a închiria spațiile respective, societatea are stabilită o sumă anuală fixă pe care trebuie să o vireze primăriei: 12.000 lei. Plus 50% din profitul anual obținut din închirierea spațiilor. Care poate fi sau nu. Practic, discutăm de mult mai puțini bani decât plătește Primăria pentru multiplicări de documente.
În concluzie, diferența dintre Urban î.i. (înainte de insolvență) și Urban d.i. (după insolvență) este că, înainte, Primăria cerea bani de la Urban și stabilea reguli împovărătoare, pe când acum totul este mai lejer. Primăria dă comenzi, a stabilit alte reguli și nu a mai interesat-o cine și ce mai face la Urban. Iar consilierii locali, vechi sau noi, uită că ei sunt puși acolo să vegheze asupra banului public, asupra spațiilor municipiului și nu dau semne că i-ar interesa ce se întâmplă în companie. Probabil, interesul se va intensifica atunci când va fi terminată Piața Centrală și va trebui să o administreze cineva.
Cum Dragoș Chitic nu mai are majoritatea în Consiliul Local și are mâinile legate în toate societățile municipiului, nu se va opune unei proceduri de atribuire în care principiile de bază să fie o competiție cât mai largă și să nu ajungă la Urban piața pe care o vor toți.
Valentin BĂLĂNESCU
Dana OSTAHIE