În prima zi de școală, luni, 12 septembrie, toamna i-a cedat verii o ultimă zi pentru a crea cadrul perfect al unui momentul în care, laolaltă, profesori, părinți și elevi au făcut cunoștință, s-au regăsit, și-au împărtășit emoțiile, amintirile și gândurile îndreptate, inevitabil, spre viitor. Sub semnul festivităților de deschidere a noului an școlar, unitățile de învățământ din Piatra-Neamț s-au primenit pentru a putea primi invitații care au dorit să fie în mijlocul lor, la sunetul clopoțelului care a dat startul în cursa unui nou drum.
La Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”, curte neîncăpătoare pentru oficialități
La CN ”Calistrat Hogaș”, după intonarea imnului național, a fost oficiată o scurtă slujbă de binecuvântare de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, invitat special, alături de care au fost pr. Valentin Tofan, protopopul de Piatra-Neamț; Dragoș Chitic, primarul municipiului; Ioan Milea, inspector școlar general adjunct și reprezentanții unității de învățământ amintite. Pe lângă discursul oficialităților, un moment important l-a reprezentat rememorarea rezultatelor deosebite obținute de elevii ”Hogașului”, în anul trecut școlar. „Se cuvine să amintim că, în anul trecut școlar, peste 50 de elevi și-au trecut în palmares participarea la etapa națională a olimpiadelor și concursurilor școlare, iar dintre aceștia, 27 s-au întors cu premii și mențiuni. În premieră absolută, 2 elevi au cucerit trofee la olimpiade internaționale. Este vorba despre Sorina Avădanei, de la clasa a XII-a, care acum este studentă, care a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Geografie de la Beijing, în vreme ce Mihnea Bîlici, de la clasa a XII-a, a fost recompensat cu un premiu special la Olimpiada Internațională de Lectură din Constanța”, a spus prof. Irimia. Primarul Chitic a precizat că evenimentul la care a luat parte le-a depășit ca emoție pe toate celelalte la care s-a prezentat până acum. Totodată, edilul n-a ezitat să evidențieze capitolul infrastructură în învățământul din Piatra-Neamț, unul despre care s-a declarat mai mult decât mulțumit. „Ne bucurăm, în Piatra-Neamț, de o infrastructură educațională de calitate și asta să știți că este meritul tuturor și, în principal, meritul unei colaborări strânse între administrația locală și unitățile de învățământ. Vorbim, totodată, în Piatra-Neamț, de o resursă umană în domeniul educației de foarte bună calitate”, a spus primarul. La rândul său, în semn de apreciere, ÎPS Teofan i-a dăruit directorului de la CN ”Calistrat Hogaș” o icoană cu Maica Domnului, rugându-l pe Dumnezeu ca elevilor și cadrelor didactice să le dăruiască putere, să călătorească prin „munții Neamțului”, ca act de educație, urmărind ceea ce urmărea Calistrat Hogaș, la timpul său, și anume „să descopere minunățiile lumii și să le trăiască ca atare.”
Liceul Teologic Ortodox ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, o nouă înfățișare
La fosta Școală Gimnazială Nr.1 din Piatra-Neamț, de anul acesta structură a Liceului Teologic Ortodox ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, copiii de grădiniță și elevii i-au așteptat cuminți pe cei din rândul oficialităților, până la ora 10.30. La momentul festiv a fost prezent și ÎPS Teofan care, după slujba de Te-Deum, a adresat câteva cuvinte, cu prilejul „fuziunii” dintre cele unități de învățământ. „Ne-am rugat ca Dumnezeu să ocrotească aceste minunății, care sunt pruncii dumneavoastră, cei mici sau cei mari. Ne-am rugat ca Dumnezeu să ocrotească pe tații și mamele lor, care trăiesc în ritm de îngrijire a copilului. Pentru cele din urmă, o familie responsabilă nu trăiește decât să-i vadă pe prunci bine educați, crescuți. Mă bucur că văd și această împreunare, între școala dumneavoastră (Școala Gimnazială Nr.1- n.red.) și școala teologică. Împreună ați avut unii nevoie de alții și să dăruiască Dumnezeu să poată țină o „nuntă” frumoasă între cele două școli, venind fiacrea cu contribuția sa, păstrându-și fiecare, parte, identitatea sa, ajutându-se un ape cealaltă ca să împliniți și exigența legală și toate cele care sunt necesare pentru o viață frumoasă care să vă ajute să priviți în sus”, a spus ierarhul. În timpul discursului primarului Chitic, probabil din cauza căldurii și pe fondul emoțiilor, unui elev i s-a făcut rău. Primarul și-a încheiat cuvântarea subit înmânând cu repeziciune microfonul pr. Dan Ovidiu Cojan, directorul liceului teologic, care a dat asigurări că va face tot ceea ce este posibil pentru a aduce cinste municipiului prin activitatea desfășurată la această școală. (Marian TEODOROF)