Cu modificări de ultim moment (o ședință festivă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență) și cu întârzierea de rigoare din acest motiv, manifestările de Ziua Pompierilor s-au derulat după scenariul obișnuit: deschidere oficială, imn, primirea oficialităților, cuvântări, slujbă religioasă, avansări, exerciții și parada de final. Iar partea cea mai atractivă, care i-a făcut pe copiii din asistență să aștepte, demonstrațiile au fost restrânse în acest an la stingerea unui incendiu la tavă, exercițiul unui echipaj de pompieri și al copiilor de la Brusturi, care vor duce tricolorul în Austria, precum și la câteva dovezi că patrupedul de căutare-salvare (Kara, care se apropie de vârsta pensionării) este bine dresat.
Bineînțeles, n-au lipsit discursurile – unele scurte și la obiect, altele adevărate pietre de încercare pentru vorbitori – și avansările pentru merite deosebite, adică înainte de termen, de care au beneficiat 5 militari. Alți 5, printre care și plutonierul major Cătălin Buțurcă – ”eroul de la mall” cum a fost numit de presa centrală, au primit diplome de la revista ”Agenda pompierului” și nu de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, după cum se așteptau. Pe cât de scurte au fost exercițiile demonstrative, pe atât de lung a fost ceremonialul religios, care, însă, nu pare să fi deranjat pe cineva, pentru că și oamenii din asistență și-au făcut cruce și s-au bucurat de stropii de aghiazmă, care au ajuns până la ei.
Ca de obicei, copiii – unii foarte mici și îmbrăcați în veste reflectorizante mult mai încăpătoare decât era cazul – au fost cei mai draguți, s-au bucurat de fiecare exercițiu și au fost entuziasmați la fiecare mașină care ajungea în fața lor la paradă. Printre cei care au venit să fie alături de pompieri de drag și nu din obligație i-am remarcat pe coșarul Ionică Stoica, veșnic purtător de noroc, și pe colonelul Sorin Gherman, tânăr pensionar, posesor de ”decapotabilă” cu patru roți de lemn, cu care se mândrește pe facebook. De altfel, și la paradă a fost un atelaj tras de doi cai, dar nu chiar o căruță ca a fostului șef al jandarmilor, ci mai curând un fel de caleașcă.
Manifestările au fost ușor tulburate de doi intruși. O fată îmbrăcată nepotrivit a fost ”evacuată” de polițiștii locali prin parc, iar un bărbat întins pe carosabil a fost scos pe brațe și dus, tot în parc, de voluntarii SMURD.
În concluzie, chiar dacă o parte dintre militari au plecat de la ceremonie cu gust amar, iar alții extrem de bucuroși și cu grade noi în buzunar, toată lumea din sistem merită să se bucure, organizat sau individual, de 13 septembrie, pentru că e Ziua pompierilor militari.