Pe 7 septembrie, când se face Înainteprăznuirea Nașterii Maicii Domnului, sunt pomeniți Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați.
Sf. Cuviosul Simeon s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Piatra Neamț, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun. S-a retras în isihie, împreună cu încă doi ucenici, la poalele muntelui numit ”Paru”. Auzind Sf. domnitor Ștefan cel Mare de nevoința Cuviosului și înștiințându-se că nu are biserică unde să se roage cu ucenicii săi, în anul 1461, i-a dăruit bani și ajutor să înalțe o mică biserică de lemn, cu hramul și în cinstea Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
S-a mutat la Domnul în anul 1476, la Mănăstirea Casiva, din Transilvania.
Sf. Cuviosul Părintele Amfilohie de la Pângărați s-a născut în anul 1487, undeva în partea de nord a Moldovei. Viața monahală și-a început-o de foarte tânăr, la Mănăstirea Moldovița, de unde a venit la Pângărați, în anul 1508. Aici a fost ales, de toți, ocârmuitor, conducând obștea mănăstirii timp de 56 de ani.
Iubirea și credința în Dumnezeu ale acestui monah au fost răsplătite și de Sf. Mare Mc. Dimitrie, care i-a apărut în vis domnitorului Alexandru cel Bun. Astfel, „când a fost luna lui Octombrie, în 22 de zile, la miezul nopții, i s-a arătat lui în vis un voinic cu veșminte albe îmbrăcat și foarte frumos, cu dumnezeiască slavă împodobit și i-a zis lui: Scoală-te, Voievodule, și degrab să mergi la Pângărați, unde petrece un sihastru Amfilohie aproape de 50 de ani, și să zidești întru numele mieu biserica pe locul unde am avut mai-nainte făcută de bătrânul Ștefan Voievod în zilele starețului Simeon Ieromonah”.
Alexandru cel Bun a zidit biserica la Pângărați, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
Aceste miracole ne încredințează, încă o dată, de meritele deosebite de care se bucurau strămoșii noștri în fața Sfintei Treimi.
* Hramul sfinților nemțeni
Încă din vechi timpuri, rugăciunea oamenilor era întărită de rugăciunile sfinților de prin mănăstiri, dar și a celor care erau mireni. Astăzi, când greutățile vieții au devenit de nesuportat, am uitat să mai adresăm rugăciuni fierbinți către Dumnezeu Tatăl, către Mântuitorul Iisus Hristos, pentru a ne ierta păcatele și greșelile, către Sfântul Duh, să ne întărească sufletul, mintea și trupul pentru a-L putea sluji mai bine pe Hristos.
Pe 7 septembrie, creștinii ortodocși nemțeni prăznuiesc hramul Sfinților Simeon și Amfilohie de la Pângărați. În data de 8, sărbătorim Nașterea Maicii Domnului, iar pe 9 septembrie pe Sfântul Chiriac de la Tazlău.
Biserica cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Tazlău se numără printre cele mai importante monumente spirituale ale județului Neamț. În aceste două vetre de spiritualitate nemțene, ambele ctitorite de Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt, au trăit slujitori de Dumnezeu care, prin rugăciunile lor, au oferit speranță, tărie, protecție moldovenilor de pe plaiurile nemțene.