O poveste încurcată, în care există interese și riscuri financiare majore, în care apar acuzații grave, cu tranzacții dubioase, cu multă complicitate din partea administrației publice locale, prin reprezentanții ei aleși, fie conducere executivă sau consilieri locali.
Aparent, toată lumea se luptă pentru binele public: investiția pentru un nou magazin Kaufland în Piatra Neamț. Cum, din restricții tehnice și gravitaționale încă valabile, el nu poate fi construit în aer, este nevoie de teren și încă mult, eventual și cât mai ieftin, ba, dacă se poate, într-o zonă cu vad comercial și acces facil, în deplin acord cu standardele dezvoltatorilor imobiliari. Fiindcă terenurile pentru supermarketuri erau puține, tranzacționarea lor la Piatra Neamț a însemnat tot atâtea tunuri financiare în beneficiul celor care știau despre interesul unora de a investi și care puteau influența administrația locală să le cedeze terenuri, în diverse forme. Obligatoriu, era vorba despre terenuri comasate.
Inevitabilul s-a produs și, în cele mai multe din cazuri, marile lanțuri de magazine au făcut afaceri foarte bune cu apropiați ai celor care au condus/ conduc orașul.
Situația pe care v-o prezentăm de această dată este o lecție-model, un exemplu de manipulare a informațiilor publice, de manipulare a unor hotărâri ale Consiliului Local Piatra Neamț, de presiuni inclusiv mediatice, pentru a transmite un teren către un investitor. Totul făcut cu aportul neprecupețit și direct al conducerii Primăriei, sub ochii, aparent nepăsători, ai celorlalte autorități. Și nu ne referim aici doar la Prefectură.
* Protagoniștii
Cazul pe care vi-l prezentăm are mai multe aspecte, care trebuie, inițial, tratate separat, pentru a putea vedea, în final, întregul.
Pentru asta, începem cu prezentarea protagoniștilor, actorii principali Primăria Piatra Neamț – prin diverșii ei reprezentanți -, Viorel Strungariu – fost consilier local -, Viorel Măstăcăneanu – acționar la mai multe firme, apropiat al fostului primar Ștefan, dar, cel mai important, președintele executiv al clubului de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț, omul care a ajuns proprietar pe mai multe terenuri foste ale municipalității -, Iulian Luca – fost consilier local, fost acționar la mai multe firme, cu pretenții de om politic – și, pe post de guest star, două societății prietene, SC Grup 4 Instalații SA Cluj și SC ACI Bistrița SA.
Desigur, există și multe alte personaje importante, fiecare cu rol propriu și important în afacere. De asemenea, tot aici, departe de ultimul rând, intră în scenă și diverșii specialiști evaluatori, docili, care oferă rapoarte și studii conform comenzii clientului.
* Ținta
Întreaga atenție a protagoniștilor s-a concentrat pe comasarea unui teren, situat – după noua nomenclatură a străzilor – pe str. G-ral Dăscălescu nr. 1, în Piatra Neamț, vizavi de Lidl, McDonald’s, Liceul de Chimie, trei benzinării, la un braț distanță de Galeria Mall.
Terenul are o istorie fascinantă și cum spunea reprezentantul investitorilor, probabil involuntar, în ședința Consiliului Local din 31 august 2016, se chinuie de 4 ani să intre în posesia lui. Ceea ce poate induce ideea unui plan existent de ceva timp, plan care seamănă foarte mult, până la confuzie, cu premeditarea, fapt confirmat de acțiunile concertate care s-au desfășurat cu scopul de a se înfăptui, cum spuneam, intrarea în posesie.
Terenul vizat de dezvoltator are acum mai mulți proprietari. O parte din el este trecut în dreptul lui Viorel Strungariu (4.470 mp), alta în dreptul unui grup de oameni dintre care se remarcă familia Măstăcăneanu, o altă parte a fost a Primăriei Piatra Neamț, care a vândut către firma de construcții din Cluj. Chiar cu riscul de a ne lungi, trebuie urmărită istoria fiecărei parcele, pentru că doar așa vom vedea adevărata amploare a afacerii.
* 2006 – începuturile
O parte a terenului pe care se dorește viitorul Kaufland, în suprafață de 2.400 mp, a fost vândută de Primărie, în calitate de proprietar de bună credință, către Trust 4 Instalații Cluj, în iulie 2015. Acesta este un aspect pe care-l vom trata separat. Dar terenul respectiv are o istorie care poate fi descrisă ca fiind cel puțin controversată. Dintr-o plângere, datată în ianuarie 2008, făcută la Direcția Națională Anticorupție de Iulian Luca, administratorul de la acea vreme a SC Relada Comexim SRL, aflăm câteva lucruri interesante pentru ce se întâmplă acum cu acest teren. El
Dl. Luca îl reclama pe Gheorghe Ștefan, în calitate de primar al municipiului Piatra Neamț, ”pentru nerespectarea hotărârilor judecătorești, comisă la data de 11.10. 2007, potrivit adresei nr. 49197/11.10.2007”.
Citind plângerea la DNA, parcă se ia vălul de pe ochi și măcar o parte din lucruri se văd mai clar:
”În fapt, societatea noastră a formulat, în data de 25.01.2006, o acțiune în constatarea dreptului de proprietate a unui imobil situat în Piatra Neamț, str. Gen. Dăscălescu nr. 1, jud. Neamț, și a construcției în suprafață de 625 mp edificată pe acesta, conform dosarului 893/11.10.2007, pe rolul Judecătoriei Piatra Neamț. În urma judecării acestei cauze, instanța a pronunțat sentința civilă nr. 857 din 01.03.2006, prin care a fost admisă acțiunea, în sensul constatării dreptului de proprietate asupra acestui imobil. Sentința respectivă a fost investită cu formulă executorie cu nr. 893/2006, legalizându-se ca definitivă și irevocabilă. În data de 25.05. 2006 a fost intabulat acest imobil la Biroul de carte Funciară Piatra Neamț, în dosarul nr. 8378”.
Aflăm, deci, că o instanță – nu știm pe baza a ce documente, dar probabil suficient de convingătoare – a emis o hotărâre, rămasă definitivă și irevocabilă. Reținem acest aspect, pentru că de aici vor pleca, ulterior, multe lucruri, inclusiv blocajul pe care l-au făcut consilierii locali la ședința lor din august 2016.
Continuăm:
”Ulterior, societatea noastră a vândut acest imobil către SC Safa Vizza SRL, conform contractului de vânzare-cumpărare cu garanție ipotecară nr. 690/03.05.2007, la Biroul notarului public Postelnicu Mihai (…) Această societate, în calitate de nou proprietar legal, a solicitat primarului Gheorghe Ștefan, eliberarea unui certificat de urbanism, dar a primit un răspuns evaziv și nelegal, prin care nu se recunoaște calitatea de proprietar a acestei societăți, precum și a societății vânzătoare, SC Relada Comexim SRL, invocându-se motive netemeinice. (…) Menționăm că, în urmă cu circa patru ani, societatea noastră a vândut domnului Gheorghe Ștefan alte imobile aflate în vecinătatea imobilului în cauză, în valoare de circa 900 milioane lei vechi, prin contract de vânzare-cumpărare încheiat cu una dintre firmele acestuia, SC Silvex SA, dar nu a achitat decât parțial 190 milioane lei vechi, motiv pentru care vom formula o acțiune de anulare a contractului respectiv la Judecătoria Piatra Neamț. La vremea respectivă, domnul Ștefan nu era primar, dar se pregătea pentru candidatură și, în multe discuții pe care le-am avut cu acesta, dorea ca, în momentul în care va ajunge primar, să achiziționeze toate acele proprietăți ale firmei noastre, în vederea construirii unui cazino.
Ulterior, după ce a devenit primarul municipiului Piatra Neamț, m-a contactat în dese rânduri, în vederea achiziționării acestor bunuri, propunându-mi sume derizorii, amenințându-mă voalat că, în calitatea pe care o are în prezent, voi pierde proprietățile. (…)
În acest scop, același Gheorghe Ștefan, uzând abuziv de funcția pe care o deține, împiedică dreptul la proprietate al SC Safa Vizza SRL, precum și al societății vânzătoare, deși există sentința civilă nr. 857/01/03/2006, definitivă și irevocabilă, refuzând cu obstinație aplicarea acesteia, așa cum este obligat, deoarece are un interes personal asupra acestui imobil, comițând infracțiuni prevăzute și pedepsite de Codul penal”.
După patru luni, Direcția Națională Anticorupție dispune neînceperea urmăririi penale față de Gheorghe Ștefan și alții, pentru o serie de presupuse infracțiuni, dar – foarte important pentru demonstrația noastră – dispune ”disjungerea cauzei față de Gheorghe Ștefan pentru comiterea infracțiunii de nerespectare a hotărârilor judecătorești, faptă prevăzută și pedepsită de art. 271 Cod penal, și declinarea competenței de soluționare a cauzei Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț”.
Mai reținem câteva aspecte: terenul a fost vândut, deci, de o firmă către o altă firmă, după ce o instanță a stabilit dreptul de proprietate. Abia instalat primar al municipiului, Gheorghe Ștefan ar fi blocat tranzacția, deoarece, după cum spune Iulian Luca, ar fi avut deja terenuri cumpărate în zonă.
În anul de grație 2016, în luna august, ne aflăm în următoarea situație. Primăria Piatra Neamț a obținut proprietatea pe terenul în cauză, chiar dacă dl. Luca vorbește de acte false, care nu ar fi îndeplinit cerințele unui act de proprietate! Instituția publică a atacat în instanță chiar tranzacția inițială, a dlui Luca, prin Relada Comexim, către Safa Vizza. În atare situație, ne-am fi așteptat ca societatea care a cumpărat de la dl. Luca să facă scandal, să ceară banii înapoi. Nici vorbă de așa ceva, întrucât, la rândul său, Safa Vizza a vândut terenul, probabil tot printr-un notariat care a considerat actele sale legale, către o mare societate din București, Payzone SA, specializată în tranzacții electronice de tot felul. Aceasta a ajuns proprietară pe teren + construcție și prin compensarea unor datorii cu Safa Vizza Piatra Neamț. Nu avem știință ca firma din București să fi cerut despăgubiri de la vânzător când a pierdut terenul în instanță, în favoarea Primăriei Piatra Neamț, dar știm sigur că Payzone a vândut construcția din paiantă, de 600 mp, către… SC Grup 4 Instalații Cluj, în februarie 2015. Dacă luăm de bune suma vehiculată în discuții neoficiale, prețul ar fi de vreo 200.000 de euro.
Interesant pentru cazul nostru este cum au ajuns cei de la Cluj să cumpere exact o clădire aflată pe un teren pe care tot ei aveau să-l ceară Primăriei Piatra Neamț, printr-o altă societate cu care Grup 4 Instalații e asociată în diverse proiecte. De la distanță, pare a fi un mod ales de cei de la Payzone pentru a se consola cu pierderea unui teren cumpărat la Piatra Neamț. Strict din punct de vedere administrativ, clujenii devin proprietarii unei construcții și asta le permite să aibă drept de preemțiune în cumpărarea terenului, dacă, în conformitate cu HCL-urile de mare angajament de la Piatra Neamț, se dovedesc constructori de bună credință.
* Întrebări absolut obligatorii
-
Au fost legale tranzacțiile dintre Relada Comexim SRL și Safa Vizza, apoi cea dintre Safa Vizza și Payzone? Dacă da, de ce nimeni nu cere despăgubiri și, dacă tot ar fi obținut hotărârea judecătorească pe acte neconforme cu realitatea, de ce dl. Iulian Luca circulă liber și face plângeri?
-
Dacă Primăria a obținut același teren în mod legal, tot prin hotărâre judecătorească, înseamnă că cineva a greșit sau a binemeritat de pe urma unor acte false! Avem vreun vinovat? Primăria, după ce a demonstrat că ea este proprietar, a cerut vreo anchetă să se demonstreze culpa cuiva? A cerut despăgubiri pentru perioada cât nu a avut terenul?
Istoria unei vânzări de teren la cerere
Vânzarea terenului despre care vorbim are propriul ei parcurs. După ce grupul din Cluj cumpără construcția de la Payzone București, pe 1 aprilie 2015, face o cerere la Primărie, pentru cumpărarea terenului. Două luni mai târziu, că așa e circuitul hârtiilor în administrația publică, apare raportul de evaluare, întocmit de celebra firmă Romcontrol, care stabilește un preț de 480.724 lei. Evaluatorul își ia măsuri de precauție în privința prețului (a utilizat doar informațiile pe care le-a avut la dispoziție și, nota bene!, nu a fost omisă nicio informație relevantă; a spus despre zonă că piața specifică nu este activă!?!), dar consilierii PSD, prin vocea Aureliei Simionică, consideră prețul prea mic și stabilesc ca prag de pornire la licitație suma de 100 euro/mp, adică 1.046.030,20 lei!
La licitație, se prezintă o societate din Bistrița, care povestește chiar ea cum au stat lucrurile, într-un memoriu prin care încearcă să convingă Consiliul Local Piatra Neamț de avantajele construirii magazinului Kaufland. ACI Bistrița precizează că a licitat la cererea Grup 4 Instalații Cluj, fiind membri în același grup de firme, că a licitat doar ea și că a plătit deja 30% din valoarea terenului, restul de 70% fiind suspendat de la plată pentru că, după ce s-a ținut licitația, societatea a aflat că există un litigiu pe terenul în cauză. Cum ACI Bistrița se consideră cumpărător de bună credință, a înțeles să-și ia măsuri de siguranță, cu precizarea că va achita toată suma imediat ce lucrurile se vor lămuri.
* Teren de 759.773 euro sau cum a funcționat suveica Strungariu
Vă prezentam, într-o ediție trecută, cum a ajuns Viorel Strungariu proprietar pe 4.400 mp de teren la aceeași adresă cu terenul de care am vorbit până acum, vizat de investitori. Practic, în perimetrul unde ar trebui construit noul Kaufland, Viorel Strungariu deține cea mai mare bucată de teren.
O scurtă aducere-aminte ne va ajuta să înțelegem mai bine contextul în care discutăm, deoarece fostul consilier local reprezintă una dintre cele mai importante piese aflate la vedere în această telenovelă, dar și fisura din cauza căreia ar putea cădea toată afacerea.
- Decembrie 1998: Primăria acceptă să vândă un teren pentru o clinică medicală privată, situată pe dealul Pietricica. Doi consilieri de atunci au sunat la redacție, spunând că ei își aduc aminte că au dat terenul în concesiune, dar documentele aflate la dosar spun altceva.
- Ianuarie 1999: Trans Serv SRL, prin Viorel Strungariu, cumpără 15.000 mp pe Pietricica, pentru clinică.
- Pe 1 ianuarie 2008, Viorel Strungariu cere și primește concesiunea altui teren, de 4.226 mp, pe str. Gen. Dăscălescu.
- În decembrie 2009, spune că nu mai poate plăti concesiunea și cere să se facă un schimb, cu terenul pe care trebuia să construiască o clinică medicală. Primăria se execută.
- În octombrie 2010, se face schimb între terenul de pe str. Gen. Dăscălescu cu 9.434 mp din cei 15.000 cumpărați de Strungariu tot de la Primărie.
- În 2016, dezvoltatori imobiliari cer Primăriei aprobarea unui PUD pentru un magazin Kaufland Piatra Neamț pe un teren care cuprinde și parcela lui Viorel Strungariu, via Trans Serv SRL.
Studiu de oportunitate pentru locuitorii municipiului Piatra Neamț:
Primăria vinde un teren, cu mai puțin de 5 dolari/mp, ca dl. Strungariu să ridice o clinică medicală. După 11 ani, dă un teren numai bun pentru un magazin Kaufland și primește parte din terenul vândut pe 5 dolari, de data aceasta la un preț de aproape 55 dolari/mp! Diferența arată exact cât au câștigat pietrenii din această tranzacție cu pământul orașului.
Între timp, Viorel Strungariu se va înțelege cu dezvoltatorul pentru vânzarea terenului la un preț mult mai bun, fiindcă este un iscusit om de afaceri.
Acum vine partea frumoasă a lucrurilor. Ca să înțelegem exact cât de mult a câștigat orașul când Primăria a cedat terenul respectiv.
În 18 noiembrie 2014 – rețineți data! – se încheia un antecontract de vânzare-cumpărare, care a stat la baza notării promisiunii de vânzare- cumpărare încheiată între Viorel Strungariu, în calitate de promitent-vânzător, și SC Grup 4 Instalații SA, în calitate de promitentă-cumpărătoare, pentru suma de 759.773 euro! Adică 172,5 euro/mp!
În acest fel, când și dacă tranzacția va deveni definitivă, un cetățean al orașului, întâmplător pe numele său Viorel Strungariu, va beneficia de bani obținuți de pe urma unor terenuri ale primăriei, jonglate în funcție de interese. La un calcul simplu, citind și scurtul istoric de dinainte, omul de afaceri și fostul consilier local a beneficiat de peste 220 de euro pe metrul pătrat de teren. O afacere foarte bună, având în vedere că vorbim de un teren care a fost al municipalității.
* Cum a ajuns Strungariu proprietar
”Prin HCL nr. 417 din 28.10.2010, s-a aprobat Raportul de evaluare nr. 42264/22.10.2010 pentru terenul în suprafață de 4.470 mp, situat în str. Gen. Dăscălescu nr. 1, proprietate privată a muncipiului Piatra Neamț, în valoare de 1.657.850 lei, și a raportului de evaluare nr. 42265/22.10.2010 pentru terenul în suprafață de 15.000 mp, situat în strada Schitului f.n., proprietatea SC Trans Serv SRL, în valoare de 2.636.077 lei. De asemenea, s-a aprobat schimbul terenului în suprafață de 4.470 mp situat în strada Gen. Dăscălescu nr. 1, proprietatea privată a municipiului Piatra Neamț, în valoare de 1.657.850 lei, cu un preț de 370,88 lei/mp, cu terenul în suprafață de 9.434 mp, situat în str. Schitului f.n., proprietatea SC Trans Serv SRL, în valoare de 1.657.850 lei, cu un preț de 175,74 lei/mp”.
* Primăria a dat, Strungariu a luat, numele Primarului fie lăudat!
”Vă aducem la cunoștință că SC Trans Serv SRL are încheiat cu Primăria Piatra Neamț un contract de concesiune pentru un teren în suprafață de 4.226 mp situat în Piatra Neamț, str. Gen. Dăscălescu nr. 191, înregistrat la Primăria Piatra Neamț sub nr. 65839/01.01.2008. Menționăm că pe această suprafață avem construcții aflate în proprietatea societății în suprafață de 1.455 mp.
Având în vedere situația economică actuală, ne vedem în imposibilitatea de a achita în continuare taxa de concesiune pe anul 2010, în valoare de 71.885 RON pe an, întrucât balanța contabilă este pe pierdere și nu dispunem de fonduri nici pentru plățile curente.
Solicităm Primăriei Piatra Neamț un schimb de teren intravilan în suprafață de 4.226 mp între terenul concesionat pe str. Gen. Dăscălescu nr. 191 și 4.226 mp din terenul aflat în proprietatea Trans Serv SRL situat pe str. Schitului (…) pe care l-am achiziționat de la Primăria Piatra Neamț în anul 1999, conf. contract de vânzare-cumpărare nr. încheiere de autentificare 125/13.01.1999”.
* În atenția Prefectului de Neamț
Viorel Strungariu a fost consilier local și a participat la dezbaterea mai multor hotărâri ale consiliului local în care avea un interes direct, dar a ales să nu voteze. Unii spun că respectivele hotărâri sunt legale, deși în lege se spune clar că nu este permis să participi la dezbateri. Este cazul hotărârii privind șura-terasă-restaurant din fața Muzeului de Istorie, dar și a aceleia cu schimbul de terenuri. Poate că lucrurile stau așa cum spun cei din Primărie care au datoria să apere instituția.
Există însă o hotărâre, nr. 237 din 30.07.2015, prin care se aproba scoaterea la licitație a terenului vecin cu cel al dlui Strungariu. El, care știa încă din 2014 – vezi contractul încheiat – care va fi destinația întregului teren, care avea un precontract cu aceeași firmă care cerea terenul și care era condiționat de cumpărarea întregului lot ca să-și primească banii pe propriul teren, a votat cu voioșie și interes. Ilegal, spunem noi. Despre moralitate nici nu avem ce discuta.
De aceea, în mod oficial, cerem Prefecturii de Neamț să ne spună dacă respectiva hotărâre este legală sau dacă nu cumva prevederile ei pot deveni nule urmare a votului dat de dl. Strungariu. Pentru aceasta, vă rugăm să țineți cont de toate datele problemei, inclusiv de actele înregistrate la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț.
Norocul de a te numi Măstăcăneanu la Piatra Neamț
Într-o încrengătură de asemenea interese, era aproape inevitabil să apară în context numele lui Viorel Măstăcăneanu. Un om realmente născut într-o zodie norocoasă; cam pe tot ce a pus mâna s-a transformat în bani. Am putea spune că este versiunea de pe Cuejdi a legendarului rege Midas.
Între terenurile care apar pe lista celor de la Grup 4 Instalații Cluj este unul, care, în acte, este de 3.318 metri pătrați – la măsurătoare, s-au găsit 3.325 mp – și care ajunge la grupul din Cluj printr-un contract de vânzare-cumpărare, încheiat pe 18.11.2015. Da, exact la data la care se încheia și contractul lui Viorel Strungariu. Semn că la Piatra Neamț nu există grupuri de interese, există doar coincidențe.
Cei care vindeau și care au și drept de ipotecă legală sunt, în ordinea documentelor, Maria Humă, Ana Borcea, Elena Botezatu, Domnica Serediuc, Constantin Măstăcăneanu, Veronica Fodor, Jenița Mariu, Elena- Florina Bârlădeanu, Gheorghe Măstăcăneanu, Luminița Băjănescu, Ioan-Sergiu Măstăcăneanu, Gabriela Sonia Grolimund, Lenuța Măstăcăneanu. Evident, și Viorel Măstăcăneanu apare în documente, el fiind, la un moment dat, proprietarul unor construcții pe terenul respectiv.
Dacă tranzacția s-a încheiat la același notar și în aceeași dată, putem presupune că prețul de vânzare este același. Ce se poate constata cu certitudine în documente la vedere este un rest de plată, de 463.532 euro. Dacă presupunerea noastră este corectă, vorbim despre un preț pe la 572.000 de euro!
Cum au ajuns sus-numiții din listă proprietari pe terenul respectiv? E vorba despre un noroc chior, ca să zicem așa.
Pe 12 iunie 2009, în urma unor notificări mai vechi, se restituie celor înșirați mai sus, în echivalent, 3.319 mp pe strada Gen. Dăscălescu, ca măsură reparatorie pentru un teren de 3.392 mp (după cum se vede, Primăria rămâne datoare cu 73 mp), care nu se poate restitui în natură, fiind situat pe str. Dimitrie Leonida, fostă Dobrogeanu Gherea și având, în 2009, dar și acum, construcții de genul blocurilor de locuințe, Școala nr. 6 (fostă 26), alei pietonale, căi de acces și parcări.
Simplu ca ”bună ziua”! Mult mai simplu decât să spui ”măsură reparatorie” de la coadă la cap. Așa s-a reparat o nedreptate istorică și au ajuns respectivii pe un teren, acum înconjurat de tot felul de construcții aducătoare de venituri. Interesant ar fi de văzut unde au primit măsuri reparatorii vecinii celor de mai sus, tot în urma notificărilor făcute Primăriei.
* În loc de concluzii, câteva precizări
Mesagerul de Neamț susține apariția unui magazin Kaufland în perimetrul respectiv. Chiar dacă nu este o investiție direct productivă, ea va oferi câteva locuri de muncă unui oraș aflat în derivă. Asta nu înseamnă că suntem de acord cu modalitățile în care au fost pregătite terenurile pentru vânzare.
Cazul lui Viorel Strungariu este foarte clar. El a profitat, în timp, de primari înțelegători, de consilii locale prea indolente și interesate doar de indemnizații și propriile contracte ca să mai și citească proiectele de hotărâre, și a scos un profit semnificativ.
În cazul lui Viorel Măstăcăneanu & Comp lucrurile sunt la fel de clare. Dacă n-ar fi avut PCR-ul (Pile, Cunoștințe, Relații) la Primărie, probabil n-ar fi primit chiar terenul respectiv și, în schimb, ar fi fost trimis, ca mulți alți pietreni, prin văioage, unde-a-nțărcat mutu’ iapa.
Cât despre cei de la Cluj, veniți în calitate de dezvoltatori imobiliari, ei au vina de a fi intrat în jocul băieților ”diștepți” din Piatra Neamț. Nemulțumirile de acum ale reprezentantului ACI Bistrița, dl. Gânscă, cum că se chinuie de vreo patru ani să rezolve cu terenurile, își au cauza exact în aceste jocuri. Dacă facem o socoteală, fără a avea pretenția că ar fi foarte exactă, ei au cheltuit până acum 1.789.000 euro, oficial.
La această sumă, e greu să mai dea înapoi, prin urmare musai să meargă înainte. Ce-i drept, nici nu prea pot accepta să fie trași pe sfoară, în condițiile în care există tot felul de ipoteci pe tot felul de contracte de vânzare-cumpărare ale terenurilor sau fel de fel de contracte de promisiune de vânzare.
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
… nu v-a fost frica sa scrieti asta? Va dati seama cate interese ati atins? Oare de ce a tacut toata lumea pana acum?
Dacă tot se știe ce a făcut Pinalti în Piatra Neamț și aveți dovezi de ce nu faceți un bn acestui ras si mergeți direct la DNA…..toți cei menționați aici au furat cu acordul lui și o parte din bani au mers în buzunarul lui…..dacă nu era Pinalti Strungari ,de exemplu,era acum plecat cu cortul pe la bâlci cu mașinuțele lui…..Dar mai sunt si alții care au devenit milionari prin simplu fapt că au profitat de dinastia Pinalti care a dus orașul ăsta în sărăcia în care trăim și ei rad de voi de mor!