Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria mică, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului, care poartă denumirea de Sfânta Maria mare.
Sfinții Părinți au rânduit ca această sărbătoare să fie prăznuită pe 8 septembrie, deoarece 8 este cifra veșniciei, a vieții veșnice.
* Tradiții și obiceiuri de Sânta Măria Mică
Creștinii ortodocși, precum și catolicii, prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului sau ”Sfânta Maria Mică” în aceeași zi. Este prima sărbătoare cu cruce roșie din noul an bisericesc, an care începe pe 1 septembrie. În această zi, potrivit Bibliei, s-a născut, la Nazaret, Fecioara Maria, din Sfinții Părinți Ioachim și Ana.
Din scrierile apocrife și din tradiție, aflăm că Ioachim și Ana, părinții Fecioarei, se rugau neîncetat la Dumnezeu, pentru a avea și ei un copil. Știind că, la vârsta lor înaintată, dobândirea unui copil nu se putea realiza decât printr-un miracol, Sfinții Ioachim și Ana și-au pus nădejdea în Dumnezeu. Miracolul s-a produs și Sfânta Fecioară a venit în această lume, aducând cu Ea Bucurie, Credință, Speranță.
Nașterea Maicii Domnului reprezintă și un prilej de cinstire a memoriei celor dragi, trecuți pe lumea cealaltă. Gospodinele împart struguri și prune, pentru sufletul celor adormiți întru Domnul. Și, fiindcă este dezlegare la pește în această zi, gospodinele de pretutindeni pregătesc bucate gustoase, după rețete tradiționale.
În unele zone, mai există credința că aceia care mănâncă gătit la foc în aceste zile au neșansa de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. În semn de respect, se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului și se lasă să ardă toată ziua. La sate, despre casa în care arde candela de Nașterea Maicii Domnului se spunea că este o casă binecuvântată prin bună înțelegere și armonie, ferită de foc, vânt, grindină și alte nenorociri.
Maica Domnului este considerată ocrotitoarea fecioarelor, a mamelor, a femeilor nemăritate, a femeilor care își doresc un copil și a femeilor însărcinate. Există credința că, dacă o femeie înalță o rugăciune curată la biserică în această zi, Maica Domnului va mijloci în fața lui Dumnezeu, pentru ea ca să nască ușor sau să poată avea un copil sau să se căsătorească.
În unele zone, dacă plouă în această zi, este considerat un semn divin de rod și belșug. Despre această ploaie se spune că anunță o toamnă îndelungată, cu ploi multe care potolesc uscăciunea pământului.
Dacă în preajma sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, perii și merii sunt în floare, se spunea că toamna va fi lungă și însorită. Bătrânii spuneau că, de Sântămărie Mică, unele păsări, precum rândunelele, își pregătesc călătoria spre țările calde, iar gâzele și reptilele se retrag în pământ.
Vindecătorii cunoșteau că, după 6 septembrie, plantele nu mai sunt bune de leac și își pierd puterile tămăduitoare.
Viticultorii dădeau drumul culesului de vii. Se băteau nucii, pentru a avea rod bogat și anul viitor, se jupuia coaja ulmilor și se dădea startul târgurilor și iarmaroacelor de toamnă.
Ziua Nașterii Maicii Domnului trebuia și trebuie cinstită cu bucurie și ținută de toată lumea. Preoții, dar și înțelepții satelor recomandau ca, în această zi, să nu se lucreze și să nu se facă treburi gospodărești.
Mesagerul urează tuturor femeilor și bărbaților care își serbează onomastica de sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului, precum și de sărbătoarea Sfinților Drepți Ioachim și Ana, să trăiască alături de cei dragi cât mai multe bucurii, aceasta reprezentând un Dar dumnezeiesc!
* Gromovnic la început de toamnă
Din ”Gromovnicul din bătrâni”, scos la lumină de Editura Porțile Orientului 1993, aflăm că ”în 10 sau în 11 ale lunii aceștia, de va fi senin, poame multe din destul și vin bun va fi; de voiești să știi anul viitor în ce chip va fi, să iei mere de stejar (ghindă) în ziua minunii Arhanghelului, adică în 6 ale lunii aceștia și să tai acele mere în două, și de vei găsi viermi va fi anul bun; iar de nu vei găsi nimic, să te temi foarte de ciumă.
Mere de stejar de vor fi din destul la vremea lor, să știi că iarna devreme va începe și zăpadă multă mai ‘nainte de vreme va cădea și, la urmă, frig deajuns va fi, iar de vor fi merele de stejar la mijloc bune, și vara va fi bună, și roadă în toate sămănăturile pământului va fi; iar de vor fi merele acelea la mijloc ude, va fi vara ploioasă; iar de vor fi merele uscate, va fi și vara secetoasă”.